EN
  • Anasayfa
  • TRZ205 Yiyecek İçecek Hizmetleri (2024 - 2025 / 3. Yarıyıl)
  • EN
TRZ205 - Yiyecek İçecek Hizmetleri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Yiyecek İçecek Hizmetleri TRZ205 3 2 + 1 4,0 Pdf
Birim Bölüm
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
Derece Seviye Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze, örgün, sunum.
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Samet KARAHAN
Ders Veren Öğr. Gör. Dr. Samet KARAHAN
Amaç

Yiyecek içecek hizmetlerinin kavranması ve yiyecek içecek işletmelerinde yapılan faaliyetlerin teorik olarak öğrenilmesi.

Ders İçeriği

Yiyecek içecek alanında verilen hizmetler, menü planlama ve ürünlerin hazırlanması, sunumu teknikleri ele alınacaktır.

Ders Kaynakları Nilüfer Koçak, 2014, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Ankara: Detay yayıncılık
Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Alptekin Sökmen, 2014, Ankara, Detay Yayıncılık. ISBN: 9789758969227
Açıldığı Öğretim Yılı 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme Gösterim 3 8 24
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 2 4 8
Önceden planlanmış özel beceriler Rol Yapma / Drama 2 4 8
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 10 1 10
Final Final 12 1 12
Toplam İş Yükü (Saat) 104
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 4,08
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Yiyecek Ve İçecek Hizmetlerinin Gelişimi Ders Tartışmalı Ders Sözlü
2 Yiyecek İçecek Gereksinimlerini Ortaya Çıkaran Faktörler Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Sözlü
3 Yiyecek İçecek Bölümü ve Organizasyon Yapısı Ders Sözlü
4 Servis ve Bar Bölümü İş Tanımları ve İş Gerekleri Ders Sözlü
5 Mutfak Bölümü İş Tanımları ve İş Gerekleri Ders Sözlü
6 Temel Servis Kuralları Ders Sözlü
7 Servis Öncesi Son Hazırlıklar, Servis Basamakları Ders Rol Yapma / Drama Gösterim Sözlü
8 Beslenme ve Besin Öğeleri Ders Gösterim Sözlü
9 Menü ve Menü Planlaması Ders Gösterim Sözlü
10 Klasik Servis Usulleri (Fransız ve İngiliz Servisi) Ders Sınıf Dışı Çalışma Gösterim Benzetim Sözlü
11 Klasik Servis Usulleri (Rus ve Amerikan Servisi) Ders Sınıf Dışı Çalışma Gösterim Benzetim Sözlü
12 Mutfakta Bıçak Tutma ve Doğrama Yöntemleri Ders Gösterim Sözlü
13 Pişirme Yöntemleri Ders Gösterim Sözlü
14 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Hijyen Ders Tartışmalı Ders Gösterim Sözlü
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Servis ve mutfak departmanlarında iş tanımı yapar. Yazılı Sınav Sözlü Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum
Menü hazırlar. Sözlü Sınav Gösterim Sözlü Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum
Yiyecek içecek işletmelerini sınıflandırır. Yazılı Sınav Ders Problem Çözme Sözlü Dinleme ve anlamlandırma Önceden planlanmış özel beceriler Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum
Temel besin gruplarını tanır. Yazılı Sınav Sözlü Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum
Servis tekniklerini uygulayarak usulüne uygun yiyecek servisi yapar. Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Problem Çözme Gösterim Sözlü Önceden planlanmış özel beceriler Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
Servis ve mutfak departmanlarında iş tanımı yapar. 5 4 4 5 3 5 4 5 5 4 4 4 4 5
Menü hazırlar. 5 5 5 5 5 5 4 5 4 5 4 4 3 5
Yiyecek içecek işletmelerini sınıflandırır. 5 4 5 4 5 3 5 4 4 4 4 4 5 4
Temel besin gruplarını tanır. 5 5 3 3 3 4 4 3 4 5 5 4 4 4
Servis tekniklerini uygulayarak usulüne uygun yiyecek servisi yapar. 5 3 4 5 4 2 4 5 5 4 4 5 5 5