Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi | TRZ206 | 4 | 3 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | TURİZM İŞLETMECİLİĞİ |
Derece Seviye | Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze, örgün. |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Dr. Samet KARAHAN |
Ders Veren | |
Amaç |
Yiyecek-içecek hizmetlerinin yönetimsel anlamda kavrayabilmek, yiyecek-içecek işletmesinin yönetimi hakkında bilgi sahibi olmak. |
Ders İçeriği |
Bu derste yiyecek içecek departmanı ve restoran, bar ve otellerin organizasyon yapısını tanıtılacak, menü, menü tipleri anlatılacaktır. |
Ders Kaynakları |
Nilüfer Koçak, 2014, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Ankara: Detay Yayıncılık
Adnan Türksoy, 2015. Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi. Detay Yayıncılık. Ankara |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme | Gösterim | 1 | 4 | 4 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 2 | 7 | 14 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 5 | 1 | 5 |
Final | Final | 10 | 1 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,06 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Yiyecek-İçecek Endüstrisinin Önemi ve Gelişimi | Ders Sözlü |
2 | Yiyecek - İçecek İşletmelerinin Sınıflandırılması | |
3 | Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Yönetim ve Önemi | Ders Sözlü |
4 | Yiyecek-İçecek Yönetiminin Temel Fonksiyonları | |
5 | Yiyecek İçecek Endüstrisi: Yiyecek-İçecek Pazarlaması | Sözlü |
6 | Yiyecek-İçecek İşletmelerinin Organizasyon Yapısı ve İşleyişi | |
7 | Ara sınav | Problem Çözme |
8 | Menü Yönetimi: Beslenme ve Menü, Menü Planlama | |
9 | Yiyecek İçecek İşletmelerinin Kuruluş Aşamaları | Sözlü |
10 | Yiyecek-İçecek Üretimi: Satınalma, Teslim alma, Depolama, Üretim | |
11 | Yiyecek-İçecek Üretimi: Üretim Planlama, Yiyeceklerin Üretim Ön Hazırlığı | Sözlü |
12 | Yiyecek-İçecek Organizasyonlarında Sanitasyon ve Hijyen | |
13 | Banket ve Ziyafet Organizasyonu | |
14 | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Finans Yönetimi | Sözlü |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Yiyecek-içecek hizmetlerinin yönetimi ve pazarlaması konusunda bilgi sahibi olur. | Yazılı Sınav | Ders Sözlü | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum |
Menünün maliyetleri kontrol eder. | Yazılı Sınav | Problem Çözme Sözlü | Önceden planlanmış özel beceriler Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum |
Banket ve ziyafet organizasyonları düzenlemeyi bilir. | Yazılı Sınav | Sözlü | Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum |
Yiyecek-İçecek yönetiminin temel fonksiyonları kavrar. | Yazılı Sınav | Sözlü | Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum |
Menü tasarar ve bunu fiyatlandırır. | Yazılı Sınav | Vaka Çalışması Gösterim Sözlü | Önceden planlanmış özel beceriler Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Yiyecek-içecek hizmetlerinin yönetimi ve pazarlaması konusunda bilgi sahibi olur. | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 2 | 4 | 3 | 4 | 5 | 4 |
Menünün maliyetleri kontrol eder. | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 |
Banket ve ziyafet organizasyonları düzenlemeyi bilir. | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 |
Yiyecek-İçecek yönetiminin temel fonksiyonları kavrar. | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 3 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 |
Menü tasarar ve bunu fiyatlandırır. | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 3 | 5 |