Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Fermentasyon Teknolojisi | BYT5023 | 3 + 0 | 7,5 |
Birim Bölüm | BİYOTEKNOLOJİ - YL |
Derece Seviye | Lisansüstü - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Ders anlatımı, uygulama |
EBS Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Öznur CUMHUR |
Ders Veren | Doç. Dr. Alev AKPINAR BORAZAN |
Amaç |
Dersin amacı fermentasyon proseslerinin temel ilkeleri ve fermentasyon kinetiği konusunda öğrencileri bilgilendirmektir. Ders süresince değişik fermentasyon prosesleri için durum değerlendirmeleri gerçekleştirilerek, öğrencilerin proseslerin temel aşamaları ve karşılaşılabilecek problemler üzerine bilgi sahibi olması sağlanmaktadır |
Ders İçeriği |
Fermantasyon teknolojisinin gıda endüstrisindeki yeri ve önemi, fermantasyonun tanımı, fermantasyon çeşitleri, ve fermantasyon için gerekli hammaddeler, fermentasyon mikroorganizmaları ve hücre yapıları, çoğalmaları ve gelişme koşulları, turşu üretim teknolojisi, zeytin üretim teknolojisi, sirke üretim teknolojisi, şarap üretim teknolojisi, bira üretim teknolojisi, distile alkollü içkiler teknolojisi, boza üretim teknolojisi |
Ders Kaynakları |
Akman, A.V., Yazıcıoğlu, T. 1999. Fermantasyon Teknolojisi, Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları
Aktan, N., Kalkan, H. 1999. Sofralık Zeytin Teknolojisi, Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir. Aktan, N., Yücel, U., Kalkan, H. 1998. Turşu Teknolojisi, Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir Aktan, N., Kalkan, H.1998. Sirke Teknolojisi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Bornova, İzmir. Fidan, I., Şahin, İ. 1993. Alkol ve Alkollü İçkiler Teknolojisi. Ankara üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 1295, Kitap No: 371, Ankara, 1993, 304 s Göksungur,Y,2009,Reaction and Fermentation Kinetics in Food Engineering, Sidas Medya Ltd. Şti., İzmir, 143 sayfa Kragl, U., 2005, Technology Transfer in Biotechnology from Lab to Industry to Production, Springer-Verlag GmbH. Stanbury, P.F., Whitaker, A., Hall, S.J., 1995, Principles of Fermentation Technology, Elsevier Science Ltd, Oxford, 357 pp. |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 25 |
Uygulama 1 | 25 |
Toplam | 50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %50 |
Toplam | %50 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %50 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Fermantasyon teknolojisinin endüstrisindeki yeri ve önemi | |
2 | Fermantasyonun tanımı | |
3 | Fermantasyon çeşitleri | |
4 | Alkol fermantasyonu | |
5 | Laktik asit fermantasyonu, Asetik asit fermantasyonu | |
6 | Sitrik asit fermantasyonu ve fermantasyon için gerekli hammaddeler | |
7 | Fermentasyon mikroorganizmaları, Maya ve bakterilerin hücre yapıları, çoğalmaları ve gelişme koşulları | |
8 | Fermentasyonla organik asit üretimi | |
9 | Amino asit üretimi, enzim üretimi | |
10 | Turşu Üretim teknolojisi, Zeytin üretim teknolojisi | |
11 | Şarap üretim teknolojisi, bira üretim teknolojisi, distile alkollü içkiler teknolojisi | |
12 | Sirke üretim teknolojisi | |
13 | Boza üretim teknolojisi | |
14 | Fermente ürünlerde kalite analizleri |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Fermente ürünlerin teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur. | |||
Fermantasyon çeşitlerini tanımlayabilir |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Fermente ürünlerin teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur. | 1 | 4 | 3 | 2 | 3 | 4 | 2 | 0 | 0 | 1 | 3 | 4 |
Fermantasyon çeşitlerini tanımlayabilir | 1 | 4 | 2 | 2 | 2 | 4 | 1 | 0 | 0 | 1 | 2 | 3 |