Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıda Mikrobiyolojisi | BYT5052 | 3 + 0 | 7,5 |
Birim Bölüm | BİYOTEKNOLOJİ - YL |
Derece Seviye | Lisansüstü - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Doç. Dr. Alper Kürşat DEMİRKAYA |
Ders Veren | |
Amaç |
Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler ve mikrobiyal kalite hakkında bilgi ve becerisi kazanmak |
Ders İçeriği |
Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar, gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler, kontaminasyonun önlenmesi (asepsis) ve mikroorganizmaların uzaklaştırılması, mikrobiyal gelişmenin inhibisyonu, mikroorganizmaların öldürülmesi, et ve et ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve yöntemleri, süt ve süt ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve yöntemleri, konserve gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar, meyve-sebze ve meyve-sebze ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve yöntemleri. Gıda mikrobiyolojisi laboratuvarı temel kurallar ve malzemelerin tanıtılması, besiyerleri hakkında bilgi, sterilizasyon, örnek alma, homojenizasyon ve dilusyon, Ekim metotları ve inkübasyon, gıda mikrobiyolojisi açısından önemli mikroorganizmaların tespiti, EMS yöntemi, Tanımlama testleri. |
Ders Kaynakları |
Ünlütürk A., Turantaş F. Gıda Mikrobiyolojisi, 2000
Erkmen, O., 2000. Basic Methods for the Microbiological Analysis of Foods. ISBN: 975-7375-26-8, Gaziantep, Türkiye. Halkman AK. Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları. Başak Matb. Ankara, 2005 |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Gıdalarda Indikatör Mikrorganizmalar | Ders |
2 | Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar: Aktif Gıda Enfeksiyonları (Enfeksiyon Tipi Gıda Zehirlenmeleri) | |
3 | Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar: Pasif Gıda Enfeksiyonları | |
4 | Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar: Bakteriyel İntoksikasyonları | |
5 | Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar: Küf İntoksikasyonları (Mikotoksikozis) | |
6 | Ara Sınav | |
7 | Kontaminasyonun Önlenmesi (Asepsis) Ve Mikroorganizmaların Uzaklaştırılması | |
8 | Mikrobiyal Gelişmenin İnhibisyonu: Kimyasal Koruyucularla Muhafaza, Soğukta Ve Donduratak Muhafaza | |
9 | Mikrobiyal Gelişmenin İnhibisyonu: Su Aktivitesinin Düşürülmesi, Kontrollü Ve Modifiye Atmosferde Muhafaza, Mikroorganizmalar Arası Antogonostik İlişki | |
10 | Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar (Et ve Et Ürünleri, Süt ve Süt Ürünleri, Meyve-Sebze ve Ürünleri, Konserve Gıdalar) | |
11 | Gıda mikrobiyolojisi laboratuvarı; Genel Kurallar | |
12 | Katı Besiyerinde Ekim Metotları | |
13 | Gıda Enfeksiyonuna sebep olan önemli mikroorganizmaların tanımlanması | |
14 | Gıda İntoksikasyonuna sebep olan önemli mikroorganizmaların tanımlanması |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Temel kavramları tanımlama, gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları tanıma. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Temel kavramları tanımlama, gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları tanıma. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Gıda enfeksiyonları ve intoksikasyonları hakkında bilgi sahibi olma | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar ve gıda muhafaza ilkelerini bilme. Gıdalarda mikrobiyolojik analizler. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Temel kavramları tanımlama, gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları tanıma. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Temel kavramları tanımlama, gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları tanıma. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Gıda enfeksiyonları ve intoksikasyonları hakkında bilgi sahibi olma | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar ve gıda muhafaza ilkelerini bilme. Gıdalarda mikrobiyolojik analizler. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |