Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Yeni Gıda İşleme Teknolojileri | BYT5078 | 3 + 0 | 7,5 |
Birim Bölüm | BİYOTEKNOLOJİ - YL |
Derece Seviye | Lisansüstü - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüzyüze eğitim |
EBS Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Öznur CUMHUR |
Ders Veren | |
Amaç |
Yeni gıda işleme teknolojilerinin uygulama prensiplerini öğretmek ve kullanımına dair örnekleri tartışmak. Yeni gıda işleme teknolojilerinin konusunda mevcut ve potansiyel araştırma konularını incelemek. Yeni gıda işleme teknolojilerinin gıda sistemlerine nasıl uygulanabileceğini tartışmak. |
Ders İçeriği |
Yeni gıda işleme teknolojilerinden ışınlama teknolojisi, darbeli ışık, darbeli elektrik alanı, manyetik alan, ohmic, yüksek basınç, yüksek yoğunluklu CO2, ohmik ısıtma, mikrodalga, dondurarak kurutma, akıllı ve aktif ambalajlama, doğal antimikrobiyaller gibi tekniklerin kullanımı ve temel uygulama prensipleri. |
Ders Kaynakları |
Active Packaging for Food Applications. 2007. Charles L. Wilson Ph.D.: CRC Press.
Novel Food Processing Technologies. 2005. Gustavo V. Barbosa-Cánovas, María S. Tapia, M. Pilar CanoSeries: Food Science and Technology 141, CRC Press. Güncel Makaleler Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler. 2012. Baysal, T., İçier, F. Nobel Akademik Yayıncılık. Emerging Technologies in Food Processing. 2011. Knorr, D., Froehling, A., Jaeger, H., Reineke, K., Schlueter, O., & Schoessler, K. Annual Review of Food Science and Technology. |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 3 | 14 | 42 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 3 | 14 | 42 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 3 | 4 | 12 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması | Grup Çalışması | 30 | 1 | 30 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 11 | 1 | 11 |
Ödev 1 | Ödev 1 | 35 | 1 | 35 |
Dönem Sonu Uygulaması | Dönem Sonu Uygulaması | 20 | 1 | 20 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 192 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 7,53 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Geleneksel yöntemlere alternatif olan yeni gıda işleme tekniklerinin endüstride kullanımı | Tartışmalı Ders |
2 | Gıdaların ışınlanması | Tartışmalı Ders |
3 | Gıdalarda ultraviyole ışın uygulamaları | Tartışmalı Ders |
4 | Gıdalarda darbeli ışık uygulamaları | Tartışmalı Ders |
5 | Gıdalarda manyetik alan uygulamaları | Tartışmalı Ders |
6 | Gıdaların mikrodalga ile işlenmesi | Tartışmalı Ders |
7 | Ara sınav, Gıdalarda ohmic ısıtma uygulamaları | Tartışmalı Ders |
8 | Gıdalarda darbeli elektrik alan uygulamaları | Tartışmalı Ders |
9 | Gıdalarda ultrases uygulamaları | Tartışmalı Ders |
10 | Gıdalarda yüksek basınç uygulamaları | Tartışmalı Ders |
11 | Gıdalarda dondurarak kurutma uygulamaları | Tartışmalı Ders |
12 | Aseptik ve modifiye atmosferde ambalajlama | Tartışmalı Ders |
13 | Akıllı ve aktif ambalajlama | Tartışmalı Ders |
14 | Doğal antimikrobiyaller | Tartışmalı Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Gıda endüstrisinde yeni tekniklerin neler olduğu konusunda bilgi sahibi olmak ve yeni gıda işleme yöntemlerinin ortaya çıkış gerekçelerini kavramak. | Yazılı Sınav Ödev / Proje | Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders Grup Çalışması | Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması |
Her bir teknolojinin mevcut ve endüstriyel uygulama potansiyelini değerlendirmek, kullanım prensipleri, kullanılan ekipmanlar ve sistemler, bilimsel araştırma konuları hakkında bilgi sahibi olmak | Yazılı Sınav Ödev / Proje | Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders Grup Çalışması | Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Gıda endüstrisinde yeni tekniklerin neler olduğu konusunda bilgi sahibi olmak ve yeni gıda işleme yöntemlerinin ortaya çıkış gerekçelerini kavramak. | 2 | 3 | 4 | 2 | 0 | 2 | 0 | 0 | 0 | 2 | 5 | 3 |
Her bir teknolojinin mevcut ve endüstriyel uygulama potansiyelini değerlendirmek, kullanım prensipleri, kullanılan ekipmanlar ve sistemler, bilimsel araştırma konuları hakkında bilgi sahibi olmak | 3 | 3 | 4 | 2 | 2 | 2 | 0 | 0 | 0 | 3 | 5 | 3 |