Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Genel Mikrobiyoloji | BKM205 | 3 | 2 + 1 | 4,0 |
Birim Bölüm | BİTKİ KORUMA |
Derece Seviye | Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Sözlü anlatım, tartışma, beyin fırtınası,grup çalışması |
EBS Koordinatörü | Doç. Dr. Filiz RANDA ZELYÜT |
Ders Veren | Doç. Dr. Filiz RANDA ZELYÜT |
Amaç |
Bu dersin amacı mikroorganizmaları (bakteri, fitoplazma, virus, viroid, prion, alg, fungus vb.) tanıtmak, mikrobiyal yaşamın önemli özellikleri üzerinde temel bilgi vermek ve mikroorganizmaların yaşamımızın her alanındaki (olumlu, olumsuz) rollerini anlatmaktır |
Ders İçeriği |
Mikrobiyolojiye giriş ve tarihçesi, mikroorganizmaların genel özellikleri, mikroorganizmalarda beslenme ve gelişme koşulları, mikroorganizmaların tanılanmasında kullanılan serolojik ve moleküler yöntemler. |
Ders Kaynakları |
Çakmakçı, M. L., Karahan, A. G., Çakır, İ., 2008. Microbiology. Bizim Büro Basımevi, Ankara. 227 s.
Tunail N. “Mikrobiyoloji” Pelin Ofset Tipo Matbaacılık San. Ve Tic. Ltd. Şti., ISBN 978-605-603-62-0-0 (2009) |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 30 |
Ödev 1 | 20 |
Toplam | 50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %50 |
Toplam | %50 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %50 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 10 | 2 | 20 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması | Grup Çalışması | 4 | 6 | 24 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum | Sözlü | 5 | 2 | 10 |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 2 | 1 | 2 |
Final | Final | 2 | 1 | 2 |
Uygulama 1 | Uygulama 1 | 2 | 1 | 2 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 102 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Ders kapsamı, dersin önemi, yaşam olayları ile ilgisi | |
2 | Mikrobiyoloji biliminin tarihsel gelişimi ve mikrobiyoloji biliminin gelişmesine katkı yapan önemli bilim adamları ve buluşları | |
3 | Taksonomik açıdan Canlılar içerisinde mikroorganizmaların yeri | |
4 | Mikroorganizmaların faydalı ve zararlı yönleri | |
5 | Prokaryotik ve ökaryotik canlıların hücresel yapı özellikleri bakımından kıyaslanması | |
6 | Mikroorganizmaların gelişme koşulları | |
7 | Vize | |
8 | Mikroorganizmaların salgıları | |
9 | Bakteriyel organizmaların genel özellikleri,çoğalma şekilleri,beslenme biçimleri ve morfolojik özellikleri | |
10 | Viral organizmaların genel özellikleri,çoğalma biçimleri ve diğer organizmalarla ilişkileri | |
11 | Mikroorganizmaların izolasyonu ve tanısı (konvansiyonel ve moleküler tekniklerle), | |
12 | Mikrobiyal gelişimin sayısal ölçümü, mikroorganizmalarda yaşam biçimleri | |
13 | Mikroorganizmaların metabolizması, antibiyotik ve ilaçların m.o.lara etki mekanizmaları | |
14 | Genel tekrar |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Mikroorganizmaların metabolizmalarını bilir | |||
Tarımda öneme sahip mikroorganizmaları bilir | |||
Mikro canlıları bilir |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Mikroorganizmaların metabolizmalarını bilir | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Tarımda öneme sahip mikroorganizmaları bilir | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Mikro canlıları bilir | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |