Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Depolanmış Ürün Hastalıkları ve Zararlıları | BKM437 | 7 | 2 + 0 | 3,0 |
Birim Bölüm | BİTKİ KORUMA |
Derece Seviye | Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Doç. Dr. Ahmet Tansel SERİM |
Ders Veren | Doç. Dr. Ahmet Tansel SERİM |
Amaç |
Depolarda görülen zararlılar ve hastalıklar ile bu etmenlerin mücadele yöntemlerinin tanınması |
Ders İçeriği |
Depolanmış ürünlerde görülen hastalıklar ve mücadele yöntemleri, Depolanmış ürün zararlıları ve savaşımları. Laboratuvarda hastalık ve zararlıların teşhisi |
Ders Kaynakları |
Depolanmış Ürün Zararlıları
Mycotoxins in Fruits and Vegetables Plant Pathology Postharvest Diseases of Fruits and Vegetables Disease Management of Fruits and Vegetables |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2025 - 2026 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 20 |
Ödev 1 | 10 |
Ödev 2 | 10 |
Toplam | 40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %60 |
Toplam | %60 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 2 | 14 | 28 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 1 | 14 | 14 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 1 | 14 | 14 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 2 | 1 | 2 |
Final | Final | 1 | 1 | 1 |
Ödev 1 | Ödev 1 | 4 | 1 | 4 |
Ödev 2 | Ödev 2 | 4 | 1 | 4 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 67 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 2,63 | |||
AKTS | 3,0 |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Hasat sonrası bozulmaları etkileyen faktörler | Ders |
2 | Depolanmış ürünlerin incelenmesi | Ders |
3 | Fizyolojik hastalıklar | Ders |
4 | Turunçgillerde depo hastalıkları | Ders |
5 | Yumuşak çekirdeklilerde depo hastalıkları | Ders |
6 | Depolanmış sebzelerde görülen depo hastalıkları | Ders |
6 | Depolanmış sebzelerde görülen depo hastalıkları | Ders |
8 | Depo zararlıları | Ders |
9 | Depolarda sorun olan kurutulmuş meyve zararlılarının tanımı, biyolojisi ve zararının incelenmesi | Ders |
10 | Depolanmış tahıl zararlısı Coleopter ve Lepidopter’lerin tanımı, biyolojisi, zararı, mücadelesi | Ders |
11 | Sert kabuklu ürünlerin (fındık, ceviz vb.), zararlılarının tanımı, biyolojisi zararı, mücadelesi | Ders |
12 | Tütün ve patates zararlılarının tanımı, biyolojisi zararı mücadelesi | Ders |
13 | Depo Zararlılarının oluşturduğu ekonomik kayıplar | Ders |
14 | Depo Zararlılarıyla mücadele yöntemleri | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Depolanmış ürünlerin uygun depolanma koşulları hakkında bilgisi olur | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Bitkisel ürünlerin depolanması aşamasında zarar oluşturabilecek fungal, bakteriyel hastalık etmenleri ve zararlılar hakkında bilgisi olur | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Depolarda ortaya çıkan fizyolojik hastalıkları tanıretmenleri ve zararlılar hakkında bilgisi olur | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Depolanmış ürün zararlı ve hastalıklarının mücadele yöntemleri hakkında bilgiye sahip olur | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Hasat sonrası bozulmaları etkileyen faktörleri tanır | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Depolanmış ürünlerin uygun depolanma koşulları hakkında bilgisi olur | 2 | - | - | 2 | 2 | - | - | 2 | - | - | 2 | 2 | 2 | - | ;
Bitkisel ürünlerin depolanması aşamasında zarar oluşturabilecek fungal, bakteriyel hastalık etmenleri ve zararlılar hakkında bilgisi olur | - | - | - | - | 2 | - | - | 3 | - | - | 3 | 3 | 3 | - | ;
Depolarda ortaya çıkan fizyolojik hastalıkları tanıretmenleri ve zararlılar hakkında bilgisi olur | 2 | - | - | - | 3 | - | - | 4 | - | 2 | 4 | 3 | 3 | - | ;
Depolanmış ürün zararlı ve hastalıklarının mücadele yöntemleri hakkında bilgiye sahip olur | 2 | - | - | 2 | 2 | - | - | 3 | - | - | 4 | 4 | 3 | - | ;
Hasat sonrası bozulmaları etkileyen faktörleri tanır | - | - | - | - | 1 | - | - | 2 | - | 2 | 4 | 4 | 4 | - | ;
Ortalama Değer | 1,2 | - | - | 0,8 | 2 | - | - | 2,8 | - | 0,8 | 3,4 | 3,2 | 3 | - |