EN
  • Anasayfa
  • BKM437 Depolanmış Ürün Hastalıkları ve Zararlıları (2025 - 2026 / 7. Yarıyıl)
  • EN
BKM437 - Depolanmış Ürün Hastalıkları ve Zararlıları
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Depolanmış Ürün Hastalıkları ve Zararlıları BKM437 7 2 + 0 3,0 Pdf
Birim Bölüm
BİTKİ KORUMA
Derece Seviye Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Doç. Dr. Ahmet Tansel SERİM
Ders Veren Doç. Dr. Ahmet Tansel SERİM
Amaç

Depolarda görülen zararlılar ve hastalıklar ile bu etmenlerin mücadele yöntemlerinin tanınması

Ders İçeriği

Depolanmış ürünlerde görülen hastalıklar ve mücadele yöntemleri, Depolanmış ürün zararlıları ve savaşımları. Laboratuvarda hastalık ve zararlıların teşhisi

Ders Kaynakları Depolanmış Ürün Zararlıları
Mycotoxins in Fruits and Vegetables
Plant Pathology
Postharvest Diseases of Fruits and Vegetables
Disease Management of Fruits and Vegetables
Açıldığı Öğretim Yılı 2025 - 2026
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 20
Ödev 1 10
Ödev 2 10
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 2 14 28
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 1 14 14
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 1 14 14
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 2 1 2
Final Final 1 1 1
Ödev 1 Ödev 1 4 1 4
Ödev 2 Ödev 2 4 1 4
Toplam İş Yükü (Saat) 67
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 2,63
AKTS 3,0
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Hasat sonrası bozulmaları etkileyen faktörler Ders
2 Depolanmış ürünlerin incelenmesi Ders
3 Fizyolojik hastalıklar Ders
4 Turunçgillerde depo hastalıkları Ders
5 Yumuşak çekirdeklilerde depo hastalıkları Ders
6 Depolanmış sebzelerde görülen depo hastalıkları Ders
6 Depolanmış sebzelerde görülen depo hastalıkları Ders
8 Depo zararlıları Ders
9 Depolarda sorun olan kurutulmuş meyve zararlılarının tanımı, biyolojisi ve zararının incelenmesi Ders
10 Depolanmış tahıl zararlısı Coleopter ve Lepidopter’lerin tanımı, biyolojisi, zararı, mücadelesi Ders
11 Sert kabuklu ürünlerin (fındık, ceviz vb.), zararlılarının tanımı, biyolojisi zararı, mücadelesi Ders
12 Tütün ve patates zararlılarının tanımı, biyolojisi zararı mücadelesi Ders
13 Depo Zararlılarının oluşturduğu ekonomik kayıplar Ders
14 Depo Zararlılarıyla mücadele yöntemleri Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Depolanmış ürünlerin uygun depolanma koşulları hakkında bilgisi olur Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Bitkisel ürünlerin depolanması aşamasında zarar oluşturabilecek fungal, bakteriyel hastalık etmenleri ve zararlılar hakkında bilgisi olur Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Depolarda ortaya çıkan fizyolojik hastalıkları tanıretmenleri ve zararlılar hakkında bilgisi olur Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Depolanmış ürün zararlı ve hastalıklarının mücadele yöntemleri hakkında bilgiye sahip olur Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Hasat sonrası bozulmaları etkileyen faktörleri tanır Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
; ; ; ; ;
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
Depolanmış ürünlerin uygun depolanma koşulları hakkında bilgisi olur 2 - - 2 2 - - 2 - - 2 2 2 -
Bitkisel ürünlerin depolanması aşamasında zarar oluşturabilecek fungal, bakteriyel hastalık etmenleri ve zararlılar hakkında bilgisi olur - - - - 2 - - 3 - - 3 3 3 -
Depolarda ortaya çıkan fizyolojik hastalıkları tanıretmenleri ve zararlılar hakkında bilgisi olur 2 - - - 3 - - 4 - 2 4 3 3 -
Depolanmış ürün zararlı ve hastalıklarının mücadele yöntemleri hakkında bilgiye sahip olur 2 - - 2 2 - - 3 - - 4 4 3 -
Hasat sonrası bozulmaları etkileyen faktörleri tanır - - - - 1 - - 2 - 2 4 4 4 -
Ortalama Değer 1,2 - - 0,8 2 - - 2,8 - 0,8 3,4 3,2 3 -