Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıda Katkı Maddeleri ve Analiz Yöntemleri | BYT6036 | 3 + 0 | 7,5 |
Birim Bölüm | BİYOTEKNOLOJİ - DR |
Derece Seviye | Lisansüstü - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüzyüze eğitim |
EBS Koordinatörü | Doç. Dr. Alev AKPINAR BORAZAN |
Ders Veren | |
Amaç |
Gıda katkı maddelerinin tarihçesi ve toplum sağlığı için önemini açıklamak; Gıdaların çeşitli ürünlere dönüştürülmesi amacıyla kullanılan katkıların gıda sistemlerindeki işlevleri ve uygulama yöntemleri hakkında bilgi vermek; Gıda katkılarının toksikolojisi ve sağlık etkisini açıklamak; Her bir katkı maddesi kategorisini bazı faydalar ve potansiyel riskleri ile ayrıntılı olarak öğretmek; Gıda katkı maddesi analiz yöntemlerini ve sistematiğini öğretmek; Gıda katkıları ile ilgili yürürlükteki yasal düzenlemeleri öğretmek amaçlanmaktadır. |
Ders İçeriği |
Gıda Katkı Maddelerinin Tanımı ve Kullanım Amaçları; Gıda Katkı Maddeleri İle İlgili Yasal Düzenlemeler; yetkili kurumlar ve uluslararası otoriteler; Gıda Katkı Maddelerinin Kullanımlarındaki Temel İlkeler; Gıda Katkı Maddeleri İle İlgili Toksikolojik Değerlendirmeler; Asitliği düzenleyiciler; Antioksidanlar; Antimikrobiyal maddeler, Koruyucular; Renklendiriciler; Emülgatörler, Stabilizörler, Gamlar; Tatlandırıcılar; Lezzet Maddeleri ve lezzet artırıcılar; Şelat Ajanları; Topaklanmayı önleyiciler; GKM Kalitatif ve Kantitatif Analiz yöntemleri |
Ders Kaynakları |
1. Roger Wood, Lucy Foster, Andrew Damant and Pauline Key, 2004, Analytical Methods For Food Additives, CRC Press, Woodhead Publishing ISBN 1 85573 722 1 (book) 1 85573 772 8 (e-book)
2. Manual For Analysıs Of Food Addıtıves, 2016, Food Safety And Standards Authorıty Of Indıa Mınıstry Of Health And Famıly Welfare Government Of Indıa, New Delhı https://old.fssai.gov.in/Portals/0/Pdf/Manual_Food_Additives_25_05_2016.pdf 3. Methods of Analysis of Food Components and Additives, 2012, Second Edition, Edited by Semih Ötles, CRC PressTaylor & Francis Group , International Standard Book Number-13: 978-1-4398-1553-3 (eBook - PDF) 4. Tomris Altuğ Onoğur Introduction to Toxicology and Food , 2002, CRC Press 5. P. Michael Davidson, Seppo Salminen and John H. Thorngate III, Food Additives, 2002, Ed:A. Larry Branen, Marcel Dekker, Inc. Second Edition 6. Victoria Emerton and Eugenia Choi, Essentıal Guıde To Food Addıtıves, 2008, Leatherhead Food International Ltd., Third Edition 1. Tomris Altuğ Gıda Katkı Maddeleri,. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü İzmir 2. Altuğ-Boyacıoğlu-Kurtcan-Demirağ, Gıda Katkı Maddeleri Analiz Yöntemleri 2.Baskı, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi yayınları; 22 3. Altuğ, T. Gıda Katkı Maddeleri, 2006, Sidas Medya Ltd Şti, İzmir ISBN:9759740826 4. Çakmakçı, S.; Çelik, İ. 2000, Gıda Katkı Maddeleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2021 - 2022 2022 - 2023 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Gıda Katkı Maddelerinin Tanımı ve Kullanım Amaçları | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
1 | Gıda Katkı Maddelerinin Tanımı ve Kullanım Amaçları | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
3 | Gıda Katkı Maddeleri İle İlgili Yasal Düzenlemeler, yetkili kurumlar ve uluslararası otoriteler | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
4 | Gıda Katkı Maddelerinin Kullanımlarındaki Temel İlkeler | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
5 | Gıda Katkı Maddeleri İle İlgili Toksikolojik Değerlendirmeler | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması |
6 | Asitliği düzenleyiciler-Kalitatif ve Kantitatif Analiz yöntemleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması |
7 | Antioksidanlar-Kalitatif ve Kantitatif Analiz yöntemleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması |
8 | Antimikrobiyal maddeler, Koruyucular- Kalitatif ve Kantitatif Analiz yöntemleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması |
9 | Renklendiriciler- Kalitatif ve Kantitatif Analiz yöntemleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması |
10 | Emülgatörler, Stabilizatörler, Gamlar- Kalitatif ve Kantitatif Analiz yöntemleri | |
11 | Tatlandırıcılar- Kalitatif ve Kantitatif Analiz yöntemleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması |
12 | Lezzet Maddeleri ve lezzet artırıcılar- Kalitatif ve Kantitatif Analiz yöntemleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması |
13 | Şelat Ajanları- Kalitatif ve Kantitatif Analiz yöntemleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması |
14 | Topaklanmayı önleyiciler- Kalitatif ve Kantitatif Analiz yöntemleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
1- Gıda katkı maddelerinin tarihçesini bilir; | Sözlü Sınav | Küçük Grup Tartışması | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
2- Gıdaların çeşitli ürünlere dönüştürülmesi amacıyla kullanılan katkıların özelliklerini bilir ve gıda üretim sistemlerindeki işlevlerini ve uygulama yöntemlerini öğrenir | Laboratuvar Çalışması | Sınıf Dışı Çalışma Küçük Grup Tartışması Laboratuar | Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
3- Gıda katkılarının toksikolojisi ve sağlık etkisine dair bilgi sahibi olur; | Ödev / Proje Sunum / Seminer | Tartışmalı Ders Vaka Çalışması Beyin Fırtınası Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Önceden planlanmış özel beceriler Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
4- Her bir katkı maddesi kategorisini, bazı faydalar ve potansiyel riskleri ile ayrıntılı olarak bilir ve değerlendirir | Ödev / Proje Sunum / Seminer | Tartışmalı Ders Vaka Çalışması Beyin Fırtınası | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Önceden planlanmış özel beceriler Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması |
5- Gıda katkı maddesi analiz yöntemlerini ve sistematiğini öğrenir ve uygular | Sözlü Sınav Laboratuvar Çalışması | Ders Grup Çalışması Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
6- Gıda katkıları ile ilgili yürürlükteki yasal düzenlemeleri bilir. | Yazılı Sınav | Ders Vaka Çalışması | Dinleme ve anlamlandırma Önceden planlanmış özel beceriler |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
---|
1- Gıda katkı maddelerinin tarihçesini bilir; |
2- Gıdaların çeşitli ürünlere dönüştürülmesi amacıyla kullanılan katkıların özelliklerini bilir ve gıda üretim sistemlerindeki işlevlerini ve uygulama yöntemlerini öğrenir |
3- Gıda katkılarının toksikolojisi ve sağlık etkisine dair bilgi sahibi olur; |
4- Her bir katkı maddesi kategorisini, bazı faydalar ve potansiyel riskleri ile ayrıntılı olarak bilir ve değerlendirir |
5- Gıda katkı maddesi analiz yöntemlerini ve sistematiğini öğrenir ve uygular |
6- Gıda katkıları ile ilgili yürürlükteki yasal düzenlemeleri bilir. |