Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıda Analiz Yöntemleri | KMH5009 | 3 + 0 | 7,5 |
Birim Bölüm | KİMYA MÜHENDİSLİĞİ - YL |
Derece Seviye | Lisansüstü - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Doç. Dr. Alev AKPINAR BORAZAN |
Ders Veren | |
Amaç |
Bu ders ile öğrencilere mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak laboratuvarda güvenli çalışma ortamı sağlama, analiz öncesi ve sonrası işlemleri ve yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Ders İçeriği |
Laboratuvar Hijyeni ve Laboratuvar Güvenliği hakkında bilgilendirme, Örnek alma, örneklerin analize hazırlanması ve her bir gıda maddesi için örneklemede dikkat edilmesi gereken hususlar, analitik yöntemlerle elde edilen verilerin değerlendirilmesi, gıdaların su, protein, yağ, kül, mineral maddeler ve karbonhidratlar gibi temel bileşenlerinin gıda sistemi içerisindeki fonksiyonları, tayin ve teşhisde kullanılabilecek alternatif yöntemler, vitamin, asitlik, pH, reolojik özellikler, renk, katkı maddeleri, kalıntı ve kontaminantlar gibi beslenme, sağlık ve gıda işleme açısından önemli olan diğer gıda bileşenleri ve gıdaya ait bazı temel özellikler de gıda kalite kontrolündeki önemleri aktarılır |
Ders Kaynakları |
Cemeroğlu, B. (2007), Gıda Analizleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 34, Ankara
Food Analysis, 4th.Ed., edited by S. Suzanne Nielsen,e-ISBN 978-1-4419-1478-1, Springer New York , 2010. Yetim, H., Kesmen, Z.,“Gıda Analizleri”,Erciyes Üniv.Ders Yayınları:163, 2. Bsk . Handbook of Food Analytical Chemistry; Water, Proteins, Enzymes, Lipids, and Carbohydrates; Ed.; Wrolstad, R.E., Terry E. Acree, T.E., Decker, E.A., Michael H. Penner,M.H., David S. Reid, D.S., Steven J. Schwartz, S.J., Shoemaker, C.F.,Denise Smith, D.,Sporns,P., John Wıley & Sons, Inc., ISBN; 0471721875,USA, 2004. AOAC, 2002. Gıda Analizi-Laboratuvar El Kitabı, S. Suzanne Nielsen, editor:Kamile Nazan Turhan, Nobel Akademik Yayıncılık, 2020, 782syf., ISBN. 9186051928535 |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Laboratuvar güvenliği ve hijyeni hakkında bilgilendirme | Ders Laboratuar |
2 | Gıda analizine giriş; Örnek Alımı ve Hazırlanması; Analitik Yöntemler ve Verilerin Değerlendirilmesi | Ders |
3 | Gıdaların Kimyasal Özellikleri ve Kompozisyon analizleri; Su veya Toplam Kurumadde Analizleri | Ders Laboratuar |
4 | Gıdaların Kimyasal Özellikleri ve Kompozisyon analizleri; Gıdalarda Kül ve Mineral Madde Analizleri | Ders Laboratuar |
5 | Gıdaların Kimyasal Özellikleri ve Kompozisyon analizleri; Yağ Analizleri | Ders Laboratuar |
6 | Gıdaların Kimyasal Özellikleri ve Kompozisyon analizleri; Protein Analizleri | Ders Laboratuar |
7 | Gıdaların Kimyasal Özellikleri ve Kompozisyon analizleri; Gıdalarda Karbonhidrat Tayinleri | Ders Laboratuar |
8 | Gıdaların Kimyasal Özellikleri ve Kompozisyon analizleri; Gıdalarda Vitamin Tayini | Ders Laboratuar |
9 | Gıdaların Kimyasal Özellikleri ve Kompozisyon analizleri; Asitlik ve pH Analizleri | Ders Laboratuar |
10 | Gıdaların Kimyasal Özellikleri ve Kompozisyon analizleri; ; Gıdalarda İstenmeyen Bazı Kontaminant ve Kalıntı Analizleri, Gıda Katkı Maddelerinin Analizleri | Ders Laboratuar |
11 | Gıdaların Fiziksel Özellikleri ve Analizleri; Reolojik Analizler | Ders Laboratuar |
12 | Gıdaların Fiziksel Özellikleri ve Analizleri; Gıdalarda Renk Tayini | Ders Laboratuar |
13 | Bazı Gıdalarda Kritik Kalite Kontrol Analizleri | Ders Laboratuar |
14 | Gıdalarda Yapılan Duyusal Analizler | Ders Laboratuar |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Gıda kontrolü ve gıda güvenliğine yönelik hizmetlerin önemini anlar. | Sunum / Seminer | Küçük Grup Tartışması Seminer | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler |
Farklı gıdalar için uygun analiz yöntemlerini kurgulayabilir ve sonuclarını yorumlayabilir. | Ödev / Proje Laboratuvar Çalışması | Grup Çalışması Laboratuar | Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
Farklı gıdalardan doğru numunelerin örneklenmesini gerçekleştirebilir ve yasal uygunluğunu analiz edebilir. | Ödev / Proje Laboratuvar Çalışması | Grup Çalışması Laboratuar | Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Gıda kontrolü ve gıda güvenliğine yönelik hizmetlerin önemini anlar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Farklı gıdalar için uygun analiz yöntemlerini kurgulayabilir ve sonuclarını yorumlayabilir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Farklı gıdalardan doğru numunelerin örneklenmesini gerçekleştirebilir ve yasal uygunluğunu analiz edebilir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |