EN
  • Anasayfa
  • AŞÇ101 Mutfak Uygulamaları I (2024 - 2025 / 1. Yarıyıl)
  • EN
AŞÇ101 - Mutfak Uygulamaları I
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Mutfak Uygulamaları I AŞÇ101 1 2 + 2 6,0 Pdf
Birim Bölüm
AŞÇILIK
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Sözlü, Tartışmalı Ders, Soru ve Cevap
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Burak ÇITAK
Ders Veren Öğr. Gör. Burak ÇITAK
Amaç

Birinci haftadan itibaren malzemenin hazırlığı ile başlamak ve doğru ekipmanları, doğru şekilde kullanmayı öğrenerek kusursuz stock yapımını kavramak ve devam eden her hafta sosların ve çorbaların hazırlanmasında uzmanlık kazanmaktır.

Ders İçeriği

Stock hazırlamanın prensipleri, mirepoix hazırlama ve kullanma, sos tarihi, sosları farketmek ve sınıflandırmak, kıvam vericileri uygun biçimde kullanmak, klasik ve modern sos örneklerini hazırlamak, çorbaların sınıflandırmasını öğrenmek, kremalı ve püre çorbaları hazırlamak, soğuk çorbaları hazırlamak.

Ders Kaynakları AKTAŞ, Bahattin ÖZDEMİR Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi. Detay Yayınevi Ankara,2011
Ders slaytları
Açıldığı Öğretim Yılı 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 35
Ödev 1 10
Toplam 45
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %55
Toplam %55
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %45
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %55
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 4 14 56
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 4 14 56
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması Laboratuar 2 8 16
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 5 1 5
Dönem Sonu Uygulaması Dönem Sonu Uygulaması 5 1 5
Uygulama 1 Uygulama 1 5 1 5
Toplam İş Yükü (Saat) 143
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 5,61
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Mutfağın Hiyerarşik Yapıya Göre Yönetim Şeması ve Mutfak Bölümlerindeki Çalışanların İş ve Görev Tanımları Ders Tartışmalı Ders Laboratuar
1 Mutfağın Hiyerarşik Yapıya Göre Yönetim Şeması ve Mutfak Bölümlerindeki Çalışanların İş ve Görev Tanımları Ders Tartışmalı Ders Laboratuar
3 Jülienne, Brunoise, Jardiniére, Macedoine Şekillerde Doğrama Yapmak/Yaptırmak Ders Tartışmalı Ders Laboratuar
4 Mire poix, Paysanne ,Batonnets, Vichy, ve Diğer Şekillerde Doğrama Yapmak/Yaptırmak Lezzet Verici Karışımları Hazırlamak Ders Tartışmalı Ders Laboratuar
5 Lezzet Verici Karışımları Hazırlamak Ders Tartışmalı Ders Laboratuar
6 Basic White Stock (Temel beyaz etsuyu) Stock Hazırlamak/Hazırlatmak Ders Tartışmalı Ders Laboratuar
7 Fish Stock (Temel beyaz balık suyu) Stock Hazırlamak/Hazırlatmak Ders Tartışmalı Ders Laboratuar
8 Ara Sınav, Basic Brown (Temel kahverengi etsuyu )Stock Hazırlamak/Hazırlatmak Ders Tartışmalı Ders Laboratuar
9 Yiyecekleri Suda Blanching (Ön Pişirme/Ağartma) Pişirme İşlemi için Ön Hazırlık Ders Tartışmalı Ders Laboratuar
10 Yiyecekleri Suda Blanching (Ön Pişirme/Ağartma) Olarak Pişirme Ders Tartışmalı Ders Laboratuar
11 Yiyecekleri Boiling (Bol Suda Pişirme)Olarak Pişirme Ders Tartışmalı Ders Laboratuar
10 Yiyecekleri Suda Blanching (Ön Pişirme/Ağartma) Olarak Pişirme Ders Tartışmalı Ders Laboratuar
13 Yiyecekleri Boiling (Bol Suda Pişirme) Olarak Pişirme Ders Tartışmalı Ders Laboratuar
14 Yiyecekleri Stewing (Kendi Suyunda Pişirme) Olarak Pişirme Ders Tartışmalı Ders Laboratuar
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Mutfak planlamasını, bölümlerini ve iş organizasyonunu öğrenir.
Mutfakta ekipmanlarının işlevlerini ve özelliklerini öğrenir.
Mutfakta hijyen, sanitasyon uygulamaları ve güvenlik önlemlerini öğrenir.
Pişirme yöntemlerini öğrenir.
Doğrama teknikleri ve lezzet vericileri öğrenir.
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
Mutfak planlamasını, bölümlerini ve iş organizasyonunu öğrenir. 5 - 5 0 3 3 4 4 0 0 0 0 5 - - -
Mutfakta ekipmanlarının işlevlerini ve özelliklerini öğrenir. 5 0 5 5 3 0 0 0 0 0 0 0 - - -
Mutfakta hijyen, sanitasyon uygulamaları ve güvenlik önlemlerini öğrenir. 2 0 0 5 0 3 0 0 0 0 0 0 3 - - -
Pişirme yöntemlerini öğrenir. 5 0 5 3 2 1 5 3 0 0 0 0 5 - - -
Doğrama teknikleri ve lezzet vericileri öğrenir. 5 0 5 0 3 3 4 4 0 0 0 0 2 - - -