Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Endüstri Bitkilerinin İşleme ve Değerlendirilmesi | TAB6005 | 3 + 0 | 7,5 |
Birim Bölüm | TARLA BİTKİLERİ - DR |
Derece Seviye | Lisansüstü - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Nurgül ERGİN |
Ders Veren | |
Amaç |
Üretim, işleme ve pazarlama açısından önemli olan bitki türleri olan endüstri bitkilerinin üretim ve kullanımını öğretmek |
Ders İçeriği |
Endüstri bitkilerinin (yağ, nişasta ve şeker, lif, tütün, ilaç ve baharat) üretim değerlerini, verim ve kalite hedeflerini, bitkisel özelliklerini, yetiştirme tekniklerinin yanısıra sanayide kullanıldığı alana göre nasıl işlendiğini ve değerlendirildiğini anlatır. |
Ders Kaynakları |
Dersi veren öğretim üyesinin notları
|
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Giriş | Tartışmalı Ders |
2 | Endüstri bitkilerinin sınıflandırılması, endüstri bitkilerinin önemi, yağların önemi, yağ kaynakları ve yağların sınıflandırılması, bitkisel yağların önemi, bitkisel yağ tüketimi, bitkilerde yağ asitleri sentezi, Yağların yapı taşları, glyserol, yağ asitleri | |
3 | Yağ asitlerinin sınıflandırılması önemi, bitkilerde önemli yağ asitleri, yağlarda bulunan insan beslenmesi için önemli bileşikler, Dünya’da ve Türkiye’de bitkisel yağ ve yağlı tohum üretim değerleri | Tartışmalı Ders |
4 | Nişasta ve şeker bitkileri, gruplandırma, nişasta ve şeker bitkilerinin önemi, Dünya ve Türkiye üretim değerleri | Tartışmalı Ders |
5 | Lif bitkileri, lif bitkilerinin gruplandırılması, lif bitkilerinde kalite kavramı, Dünya ve Türkiye lif bitkileri üretim değerleri | Tartışmalı Ders |
6 | Tıbbi bitkilerinin tanıtımı, sınıflandırılması, sekonder metabolitler, uçucu yağlar | Tartışmalı Ders |
6 | Tıbbi bitkilerinin tanıtımı, sınıflandırılması, sekonder metabolitler, uçucu yağlar | Tartışmalı Ders |
8 | Endüstri bitkilerinden elde edilen ürünlerin ham madde veya mamül madde olarak değerlendirilmesi | Tartışmalı Ders |
9 | Pamuk sanayii ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | Tartışmalı Ders |
10 | Yağ sanayii ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | Tartışmalı Ders |
11 | Şeker sanayii ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | Tartışmalı Ders |
12 | Nişasta sanayii ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | Tartışmalı Ders |
13 | Genel Değerlendirme | Tartışmalı Ders |
13 | Genel Değerlendirme | Tartışmalı Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Endüstri bitkilerini tanır | Yazılı Sınav Ödev / Proje | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Endüstri bitkilerinin sanayide değerlendirildikten sonra ortaya çıkan artıkların nasıl ve ne şekilde değerlendirilebileceğini bilir | Yazılı Sınav Ödev / Proje | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Pamuk, yağ, şeker, nişasta, tütün sanayii ve yan ürünlerinin değerlendirilmesini öğrenir | Yazılı Sınav Ödev / Proje | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
---|
Endüstri bitkilerini tanır |
Endüstri bitkilerinin sanayide değerlendirildikten sonra ortaya çıkan artıkların nasıl ve ne şekilde değerlendirilebileceğini bilir |
Pamuk, yağ, şeker, nişasta, tütün sanayii ve yan ürünlerinin değerlendirilmesini öğrenir |