Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon | BMC112 | 3 | 3 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİSİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Doç. Dr. Ardahan ESKİ |
Ders Veren | Doç. Dr. Ardahan ESKİ |
Amaç |
Kalite, kalite kontrol tanımlarıyla küreselleşen dünyada kalite ve kalite kontrol anlayışında meydana gelen değişiklikler ve bu değişiklikleri bünyesinde toplayan toplam kalite yönetimi ile ilgili prensipleri kazandırmak; standart ve standardizasyon ile standardın üretim ve hizmet sektöründeki önemi, kalite yönetim sistemleri hakkında bilgilendirmek. |
Ders İçeriği |
Tüm çalışanların katılımı, yapılan işlerin tüm yönlerini, tüm toplumu ve üretilen ürün ve hizmetlerin tümü, müşterilerin bugünkü beklenti ve ihtiyaçlarını tam zamanında karşılayıp, onlara gelecekteki beklentilerini aşan ürün ve servisler sunulması, yönetimin her konuda çalışanlara liderlik yapmasını, çalışanlara örnek model oluşturulmasını ve şirket çapında katılımcı yönetimin tanıtılması; EFQM mükemmellik Modeli ile Değişim ve Yönetimi, standart ve standardizasyon ile standardın üretim ve hizmet sektöründeki önemi, kalite yönetim sistemleri ve özellikle çevre standartları hakkında bilgilendirmek. |
Ders Kaynakları |
Ders Notları ve SLaytlar
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Toplam | 40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %60 |
Toplam | %60 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 5 | 5 | 25 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 5 | 2 | 10 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Küçük Grup Tartışması | 5 | 2 | 10 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 5 | 1 | 5 |
Final | Final | 10 | 1 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 102 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Sağlıkta Kalite Neden Önemli | Ders |
2 | Kalite Gelişimi | Ders |
3 | Mükemmellik | Ders |
4 | Sıfır Hata | Ders |
5 | Süreç Odaklılık | Ders |
6 | İş Akış Şeması | Ders |
7 | Müşteri Odaklılık | Ders |
8 | Müşteri Odaklılık-SINAV | Ders |
9 | Benchmarking | Ders |
10 | Ekip Çalışması | Ders |
11 | Kalite Teknikleri | Ders |
12 | Kalite Kontrol Çemberleri | Ders |
13 | Akreditasyon | Ders |
14 | Akreditasyon-SINAV | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Kalite güvencesi ve standartları ile ilgili yeterliliklerin kazanılması. | Ders | Dinleme ve anlamlandırma | |
Kalite Yönetim Sisteminin Altyapısını Oluşturabilir. | Ders | Dinleme ve anlamlandırma | |
Kalite Standartlarını Uygulayabilir. | Ders | Dinleme ve anlamlandırma | |
İstatistiksel kalite kontrol yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur | Ders | Dinleme ve anlamlandırma | |
İstatistiksel kalite kontrol yöntemleri uygulayabilir. | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kalite güvencesi ve standartları ile ilgili yeterliliklerin kazanılması. | - | - | - | - | - | - | - | 4 | - | - |
Kalite Yönetim Sisteminin Altyapısını Oluşturabilir. | - | - | - | - | - | - | - | 3 | - | - |
Kalite Standartlarını Uygulayabilir. | - | - | - | - | - | - | - | 3 | - | - |
İstatistiksel kalite kontrol yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur | - | - | - | - | 3 | - | - | - | - | - |
İstatistiksel kalite kontrol yöntemleri uygulayabilir. | - | - | - | - | 4 | - | - | - | - | - |