Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
İnovasyon | TOS102 | 1 | 2 + 0 | 3,0 |
Birim Bölüm | BİYOMÜHENDİSLİK |
Derece Seviye | Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Prof. Dr. Nurcan ÇALIŞ AÇIKBAŞ |
Ders Veren | |
Amaç |
Girişimcilik ve İnovasyon kavramları hakkında bilgi vererek, inovasyon çeşitlerini tanımak, Dünyadan ve Türkiye’den yenilikçi ürün ve hizmet örnekleri, inovasyon ve Ar-Ge nin önemi ve destek programları hakkında bilgi vermek. İş fikri geliştirme ve İş planı hazırlama yöntemlerini anlamak. Yaratıcı düşünce geliştirme yöntemleri hakkında bilgi vermek ve uygulatmak. Dünya ve ülke ekonomisi açısından inovasyonun önemi, inovasyonun önündeki engeller hakkında bilgi vermek. İnovotif ürünlerin ve tasarımların kaynakları ve fikir mülkiyet hakları konusunda bilgi vermek. |
Ders İçeriği |
İnovasyon, Açık İnovasyon ve Girişimcilik Kavramı,İnovasyon Türleri, İnovasyonun ülkemiz ve dünya ekonomisindeki yeri ve önemi, İnovasyon ve Ar-Ge, Yaratıcı Düşünce Yaklaşımları ve İnovatif Fikir Üretim Metodları(Triz, Beyin Fırtınası, Scamper) ve Uygulamaları, İnovasyonun işletmelere ve kişilere katkısı, inovasyon süreci için gerekli organizasyon yapısı ve yönetim yaklaşımları, Ürün, süreç ve iş modeli inovasyonu; yeni iş modeli sistematiği, yeni fırsat alanlarının belirlenmesi ve değişim yönetiminde iş modeli inovasyonun kullanımı, İnovasyonda liderlik ve başarı inovasyoncuların özellikleri, Kurumlarda inovasyonun başarılı ve başarısız yönleri, Ulusal inovasyon girişimi ve yapısı, İnovasyonda Biyotaklit yaklaşımı, Uygulamalı örnekler, Fikri Mülkiyet Hakları(Patent, Faydalı Model, Tasarım, Marka, Cografi işaret…), Uygulama ve Sunumlar |
Ders Kaynakları |
3. İnovasyon ve girişimcilik, Mustafa Şeref Akın, Sürat Üniversite Yayınları, 2014 4. Oslo Kılavuzu, Yenilik verilerinin toplanması ve yorumlanması için ilkeler, TÜBİTAK Yayınları, 2005
5. Yeni Ürün Geliştirmede İnovasyon, Serkan Kılıç, Seçkin Yayınları. 6. İnternet(inovasyon) 1. Paul Trott (2005), Innovation Management and New Product Development, 3e., Prentice-Hall 2. Joe Tidd, John Bessant and Keith Pavitt (2005), Managing Innovation, 3e., John Wiley & Sons Ltd. |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | İnovasyon ve Açık İnovasyon Kavramı | |
2 | İnovasyon ve Girşimcilik | |
3 | İnovasyon Türleri, İnovasyonun ülkemiz ve dünya ekonomisindeki yeri ve önemi, İnovasyon ve Ar-Ge | |
5 | Yaratıcı Düşünce Yaklaşımları ve İnovatif Fikir Üretim Metodları(Triz, Beyin Fırtınası, Scamper) | |
5 | Yaratıcı Düşünce Yaklaşımları ve İnovatif Fikir Üretim Metodları(Triz, Beyin Fırtınası, Scamper) | |
6 | Yaratıcı Düşünce Yaklaşımları ve İnovatif Fikir Üretim Metodları(Triz, Beyin Fırtınası, Scamper) ve Uygulamaları, Öğrenci Uygulamaları | |
7 | İnovasyonun işletmelere ve kişilere katkısı, inovasyon süreci için gerekli organizasyon yapısı ve yönetim yaklaşımları, Ürün, süreç ve iş modeli inovasyonu; yeni iş modeli sistematiği, yeni fırsat alanlarının belirlenmesi ve değişim yönetiminde iş modeli inovasyonun kullanımı, | |
8 | Ara Sınavlar | |
9 | İnovasyonda liderlik ve başarı inovasyoncuların özellikleri | |
10 | Kurumlarda inovasyonun başarılı ve başarısız yönleri, Ulusal inovasyon girişimi ve yapısı | |
11 | İnovasyonda Biyotaklit yaklaşımı, Uygulamalı örnekler | |
12 | Fikri Mülkiyet Hakları(Patent, Faydalı Model, Tasarım, Marka, Cografi işaret…) | |
12 | Fikri Mülkiyet Hakları(Patent, Faydalı Model, Tasarım, Marka, Cografi işaret…) | |
14 | Öğrenci Uygulamarı ve Sunumları |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
3. Beyin fırtınasının, triz ve scamper gibi yaratıcı düşünce tekniklerin önemini bilir ve örneklerle açıklar ve yorumlar. | |||
4. İnovasyon kaynaklarını hakkında açıklama yapar doğadan ilham alınan örnekler hakkında bilgi verir ve önemini açıklar ve sorgular. | |||
1. İnovasyon kavramı ve tanımını yaparak gelecek için önemini açıklar. İnovasyonun kendiliğinden olmayacağını ve temellerinin oluşması gerektiğini bilir. | |||
5. Fikri mülkiyet haklarını bilir ve önemi açıklar, alanında bu çalışmalarla ilgili gerekli hazırlık çalışmalarını yapacak alt yapıya sahip olur. | |||
2. İnovasyon organizasyonu ve girişimcilik hakkında bilgilendirme yapar ve açıklar. İşletmelerdeki inovasyon süreçlerini nasıl geliştireceğini bilir ve kavrar. |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
3. Beyin fırtınasının, triz ve scamper gibi yaratıcı düşünce tekniklerin önemini bilir ve örneklerle açıklar ve yorumlar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
4. İnovasyon kaynaklarını hakkında açıklama yapar doğadan ilham alınan örnekler hakkında bilgi verir ve önemini açıklar ve sorgular. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
1. İnovasyon kavramı ve tanımını yaparak gelecek için önemini açıklar. İnovasyonun kendiliğinden olmayacağını ve temellerinin oluşması gerektiğini bilir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
5. Fikri mülkiyet haklarını bilir ve önemi açıklar, alanında bu çalışmalarla ilgili gerekli hazırlık çalışmalarını yapacak alt yapıya sahip olur. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
2. İnovasyon organizasyonu ve girişimcilik hakkında bilgilendirme yapar ve açıklar. İşletmelerdeki inovasyon süreçlerini nasıl geliştireceğini bilir ve kavrar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |