EN
  • Anasayfa
  • REH329 Beslenme ve Hijyen (2023-2024 / 5. Yarıyıl)
  • EN
REH329 - Beslenme ve Hijyen
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Beslenme ve Hijyen REH329 5 2 + 0 3,0 Pdf
Birim Bölüm
TURİZM REHBERLİĞİ
Derece Seviye Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Örgün
EBS Koordinatörü Doç. Dr. Sıla KARACAOĞLU
Ders Veren
Amaç

Hijyen kurallarını ve güvenli gıda üretebilmek için gerekli sanitasyon kurallarını öğrenmektir.

Ders İçeriği

Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi, işleme öncesinde, esnasında ve sonrasında gıda hijyeni, personel hijyeni ve kişisel temizlik kuralları, besinlerin bozulma nedenleri, mikroorganizma-insan ilişkisi, gıda servisinde hijyenin önemi, işletmelerin temizlik uygulamaları, gıda güvenliği ve hijyeni ile ilgili uluslararası standartlar, HACCP’in tanımı ve önemi.

Ders Kaynakları Bulduk S. ve Bulduk E. Ö. (2014). Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık.
Koçak N. (2015). Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık.
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Sanitasyon ve Hijyene Giriş Ders
2 Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyenin Önemi Ders
3 Besinlerin bozulma nedenleri Ders
4 Gıda kaynaklı hastalıklar ve gıda zehirlenmeleri Ders
5 Mikroorganizma-insan ilişkisi Ders
6 Hijyenik Temizlik Uygulamaları ve Kullanılan Maddeler Ders
7 Ara Sınav Ders
8 Kişisel Hijyen Uygulamaları Ders
9 Gıda Hijyeni-I Ders
10 Gıda Hijyeni-2 Ders
11 Besinlerin servisinde hijyen Ders
12 Gıda güvenliği ve hijyeni ile ilgili standartlar-1 Ders
13 Gıda güvenliği ve hijyeni ile ilgili standartlar-2 Ders
14 HACCP’in tanımı ve önemi Ders
15 Turist Rehberlerinin Turlarda Dikkat Etmesi Gereken Hiyjen Kuralları Ders
16 Final Sınavı Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Hijyen ve sanitasyonun önemini öğrenilir. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Besinlerin bozulma nedenlerini, gıda kaynakları hastalıkları ve mikroorganizma-insan ilişkilerini öğrenir. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Kişisel Hijyen uygulamalarını açıklar. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Toplu yaşam ortamlarında hijyen kavramını açıklar ve yapılması gerekenleri sınıflandırır. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Gıda güvenliği ve uluslararası gıda güvenliği yönetim sistemleri hakkında bilgi edinir. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Hijyen ve sanitasyonun önemini öğrenilir. - - - - - - - - - - - - - -
Besinlerin bozulma nedenlerini, gıda kaynakları hastalıkları ve mikroorganizma-insan ilişkilerini öğrenir. - - - - - - - - - - - - - -
Kişisel Hijyen uygulamalarını açıklar. - - - - - - - - - - - - - -
Toplu yaşam ortamlarında hijyen kavramını açıklar ve yapılması gerekenleri sınıflandırır. - - - - - - - - - - - - - -
Gıda güvenliği ve uluslararası gıda güvenliği yönetim sistemleri hakkında bilgi edinir. - - - - - - - - - - - - - -