Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Temel Mikrobiyoloji | AMH106 | 2 | 2 + 0 | 3,0 |
Birim Bölüm | AMELİYATHANE HİZMETLERİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Adem KAYA |
Ders Veren | |
Amaç |
Sağlık alanında çalışacak elemanlara mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan alet ve ekipmanları tanıtmak, mikroorganizmaların özellikleri, üreme şartları ve üretilmeleri öğretilecek, mikrobiyal üremenin kontrol altına alınması ve mikroorganizmaların zararlı ve yararlı etkileri konusunda bilgi ile donatmaktır. |
Ders İçeriği |
Mikrobiyolojinin tarihçesi, gelişimi ve temel kavramlar, Mikrobiyoloji Laboratuvarı çalışma kuralları, Mikrobiyoloji Laboratuvarı Araçlar-Cihazlar ve Mikroskoplar,Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve genel özellikleri, Bakterilerin yapısı, üreme özellikleri, metabolizması, Mikroorganizmaların üretildiği ortamlar, Mikroorganizmaların boyanması ve boyama yöntemleri, Virüsların yapısı, üreme özellikler, metabolizması, Mikrobiyolojik tanı yöntemleri. |
Ders Kaynakları |
Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 2 | 14 | 28 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 2 | 14 | 28 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 5 | 1 | 5 |
Ödev 1 | Ödev 1 | 5 | 1 | 5 |
Final | Final | 3 | 1 | 3 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 69 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 2,71 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Mikrobiyolojinin tarihçesi, gelişimi ve temel kavramlar | Ders |
2 | Mikrobiyoloji Laboratuvarında uygulanacak çalışma kuralları | Ders |
3 | Mikrobiyolojide Kullanılan Genel Araçlar-Cihazlar ve Mikroskoplar | Ders |
4 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve genel özellikleri | Ders |
5 | Bakterilerin yapısı, üreme özellikleri, metabolizması | Ders |
6 | Mikroorganizmaların üretildiği ortamlar | Ders |
7 | Mikroorganizmaların boyanması ve boyama yöntemleri | Ders |
8 | Mantarların yapısı, üreme özellikler, metabolizması | Ders |
9 | Ara Sınav, Virüsların yapısı, üreme özellikler, metabolizması | Ders |
10 | Virüsların yapısı, üreme özellikler, metabolizması | Ders |
11 | Parazitlerin yapısı, üreme özellikler, metabolizması | Ders |
12 | İmmunolojiye giriş, antijen-antikor reaksiyonları | Ders |
14 | Mikrobiyolojik tanı yöntemleri | Ders |
14 | Mikrobiyolojik tanı yöntemleri | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Mikroorganizmaların zararlı ve yararlı etkileri konusunda bilgi donanımına sahiptir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Mikrobiyoloji laboratuvarında rutin olarak kullanılan alet ve ekipmanları tanır ve kullanımlarını bilir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Mikroorganizmaların özelliklerini açıklayabilir ve üreme şartları ve üretim koşullarını bilir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Mikroorganizmaların zararlı ve yararlı etkileri konusunda bilgi donanımına sahiptir. | 2 | 2 | 5 | 2 | 3 | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 1 | 3 |
Mikrobiyoloji laboratuvarında rutin olarak kullanılan alet ve ekipmanları tanır ve kullanımlarını bilir. | 3 | 2 | 2 | 3 | 2 | 4 | 1 | 3 | 4 | 3 | 5 | 4 |
Mikroorganizmaların özelliklerini açıklayabilir ve üreme şartları ve üretim koşullarını bilir. | 4 | 5 | 2 | 4 | 4 | 2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 2 |