EN
  • Anasayfa
  • KİM121 Gıda Kimyası (2023-2024 / 1. Yarıyıl)
  • EN
KİM121 - Gıda Kimyası
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıda Kimyası KİM121 1 3 + 0 4,0 Pdf
Birim Bölüm
KİMYA TEKNOLOJİSİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi yüz-yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Ahmet AKKAŞ
Ders Veren
Amaç

Gıdaların genel kimyasal bileşimi ve değişkenliği, major bileşenleri, gıdaların bozulma tepkimeleri (enzimatik ve enzimatik olmayan esmerleşmeler)ve gıdaların bileşiminin öğretilmesidir.

Ders İçeriği

Gıda kimyasına giriş, biyokimyanın tanımı, kapsamı; Canlılığın temel özellikleri, hücre ve organellerinin biyokimyasal önemi; İnsan için önemli biyomoleküller, metabolizmanın tanımı ve sınıflandırılması; Metabolizma hakkında temel kavramlar; Karbohidratların yapısı, özellikleri ve metabolizması; Lipitlerin yapısı, özellikleri ve metabolizması; Aminoasitlerin yapısı, özellikleri ve metabolizması; Proteinlerin yapısı, özellikleri ve metabolizması; Protein sentezi ve enzimler; Nükleik asitlerin yapısı, özellikleri ve metabolizması; Vitaminler; Su ve minerallerin metabolizması; Hormonlar

Ders Kaynakları Aksoy,M., 2000. Beslenme Biyokimyası. Hatiboğlu Yayınları:126. ISBN: 975-8322-07-9.
Bilgin,Ş., Gıda Kimyası ders Notları. SDÜ: Eğirdir Su Ürünleri Fak.2007.
Gıda Kimyası, Prof. Dr. Mehmet DEMİRCİ, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü/TEKİRDAĞ
M. Tayar ve R Çıbık, Gıda Kimyası, Birinci baskı, Dora Yayınları, Bursa, 2011.
H. D. Belitz, W. Grosch and P. Schieberle, Food Chemistry, Fourth Edition, Springer-Verlag, Berlin, 2009.
Aksoy,M., 2000. Beslenme Biyokimyası. Hatiboğlu Yayınları:126. ISBN: 975-8322-07-9.
Bilgin,Ş., Gıda Kimyası ders Notları. SDÜ: Eğirdir Su Ürünleri Fak.2007.
Gıda Kimyası, Prof. Dr. Mehmet DEMİRCİ, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü/TEKİRDAĞ
Biyokimya, David Hames and Nigel Hooper, 3. Baskıdan Çeviri, Editör: Yusuf Tutar, Hikmet Geçkil, Mehmet Karataş
Biyokimya, Leyla Kalaycıoğlu, Behiç Serpek, Mehmet Nizamlıoğlu, Nuri Başpınar, Ali Muhtar Tiftik 3. Baskı, Nobel Yayınevi
Biyokimya,Keha, E.E. and Küfrevioğlu, İ. (2004). 3. Baskı, Aktif Yayınevi, Erzurum, Turkey.
Biyokimyanın Temelleri (Fundamentals of Biochemistry), Lehninger 3. basım, Çevirmen Editör: Prof. Dr. Nedret Kılıç
Besin Kimyası; A.Telefoncu , Ege Üniversitesi Basım Evi, İzmir
Food Chemistry;3rd revised Edition, H.D.Belitz;W.Grosch;P.Schieberle, Springer Verlag GmbH, Heidelberg-Germany
Biyokimya kitapları
Açıldığı Öğretim Yılı 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Gıda Bilimi ve gıdaların kimyasal bileşimleri, Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Sözlü
2 Su ve suyun gıda kimyasındaki önemi, Su aktivitesi ve gıdalarda su kalitesi Ders Sınıf Dışı Çalışma Problem Çözme Beyin Fırtınası Sözlü
3 Karbonhidratlar, Ders Sınıf Dışı Çalışma Beyin Fırtınası Grup Çalışması Sözlü
4 Proteinler, Ders Sınıf Dışı Çalışma Problem Çözme Beyin Fırtınası Grup Çalışması Sözlü
5 Yağlar, Ders Sınıf Dışı Çalışma Beyin Fırtınası Grup Çalışması Sözlü
6 Vitaminler ve Enzimler, Ders Sınıf Dışı Çalışma Küçük Grup Tartışması Grup Çalışması Sözlü
7 Mineraller, Ders Sınıf Dışı Çalışma Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması Sözlü
8 Gıda katkı maddeleri (koruyucular, renk, lezzet, aroma bileşenleri vb)-I , ara sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması Sözlü
9 Gıda katkı maddeleri (koruyucular, renk, lezzet, aroma bileşenleri vb)-II Ders Sınıf Dışı Çalışma Problem Çözme Beyin Fırtınası Grup Çalışması Sözlü
10 Gıda bileşenleri analiz yöntemleri-I Ders Sınıf Dışı Çalışma Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması Sözlü
11 Gıda bileşenleri analiz yöntemleri-II Ders Sınıf Dışı Çalışma Problem Çözme Beyin Fırtınası Sözlü
12 Gıda işleme ve depolama yöntemleri, Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması Sözlü
13 Gıdalarda enzimatik bozulma tepkimeleri, Ders Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması Sözlü
14 Gıdalarda enzimatik olmayan bozulma tepkimeleri Ders Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması Sözlü
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Gıdaların kimyasal bileşimleri hakkında bilgi sahibi olur. Yazılı Sınav Ödev / Proje Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Sözlü Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum
Gıda katkı maddelerini öğrenir. Yazılı Sınav Ödev / Proje Ders Sınıf Dışı Çalışma Beyin Fırtınası Sözlü Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum
Gıda bileşenlerinin analiz teknikleri hakkında ilgi sahibi olur. Yazılı Sınav Ödev / Proje Ders Sınıf Dışı Çalışma Beyin Fırtınası Grup Çalışması Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması
Gıdaların bozulma tepkimeleri hakkında bilgi sahibi olur. Yazılı Sınav Ödev / Proje Ders Sınıf Dışı Çalışma Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması Sözlü Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
Gıdaların kimyasal bileşimleri hakkında bilgi sahibi olur. - - - - - - - - - - - - - - -
Gıda katkı maddelerini öğrenir. - - - - - - - - - - - - - - -
Gıda bileşenlerinin analiz teknikleri hakkında ilgi sahibi olur. - - - - - - - - - - - - - - -
Gıdaların bozulma tepkimeleri hakkında bilgi sahibi olur. - - - - - - - - - - - - - - -