Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
İçme Suyu Arıtımı | KİM228 | 3 | 3 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | KİMYA TEKNOLOJİSİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze eğitim, anlatım |
EBS Koordinatörü | |
Ders Veren | Doç. Dr. Adem SARIHAN |
Amaç |
İçme suyunun tanıtılması, içme suyu özelliklerinin, su arıtım sistemlerinin ve tekniklerinin öğrenilmesi |
Ders İçeriği |
İçme sularının özellikleri ve standartlar, Arıtma metodunun seçimi, Biriktirme Yapıları, Havalandırma Sistemleri, Koagülasyon ve Flokülasyon teorisi, koagülantlar ve özellikleri, Koagülasyon ve Flokülasyon uygulamaları, verimlilik etkenleri, Çöktürme , Filtrasyon Teorisi, filtre çeşitleri, Filtrasyon hidroliği ve geri yıkama sistemleri, Dezenfeksiyon, Koku ve tat kontrolü, Su sertliği ve Sertlik giderimi, Membran filtrasyon teknikleri |
Ders Kaynakları |
İçme Suyu Kalitesi problemler ve çözümler (N. F. Gray)
İçme Suyu Arıtma Tesislerinin Projelendirilmesi (Prof. Dr. Nusret ŞEKERDAĞ) Su Tasfiyesi (Prof. Dr. Veysel EROĞLU) |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 35 |
Ödev 1 | 15 |
Toplam | 50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %50 |
Toplam | %50 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %50 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
100
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 2 | 14 | 28 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 1 | 14 | 14 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 1 | 6 | 6 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | Final | 2 | 1 | 2 |
Ödev 1 | Ödev 1 | 10 | 1 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 103 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,04 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Su ve içme suyunun özellikleri | Ders |
2 | Su kaynakları ve suyun canlı ve insan sağlığı açısından önemi | Ders |
3 | İdeal içme ve kullanma sularının özellikleri | Gösterim |
4 | Su sertliği ve sertlik giderimi | Gösterim |
5 | Su sertliği ve sertlik giderimi uygulamaları | |
6 | Su arıtımı ve arıtma metodunun seçimi | |
7 | İçme suyu arıtımı akım şemaları | Gösterim |
8 | Ara sınav | |
9 | Havalandırma ve hızlı karıştırma | |
10 | Koagülasyon ve flokülasyon | |
11 | Sedimentasyon ve uygulamaları | |
12 | Filtrasyon ve filtre türleri | |
13 | Membran filtrasyon sistemleri | Gösterim |
14 | Membran sistem türleri ve uygulamaları |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
İdeal içme suyunun standartlarının ve içeriğinin öğrenilmesi | Yazılı Sınav | Gösterim | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme |
Su arıtma yöntem seçiminin ve basamaklarının öğrenilmesi | Yazılı Sınav | Gösterim | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme |
Su sertliği ve sertlik gideriminin öğrenilmesi ve ayrıca sertlik hesaplamalarının yapılabilmesi | Yazılı Sınav | Gösterim | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme |
Su ve içme suyunun özelliklerinin öğrenilmesi | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Membran sistemlerinin ve özelliklerinin öğrenilmesi |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
İdeal içme suyunun standartlarının ve içeriğinin öğrenilmesi | - | 2 | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Su arıtma yöntem seçiminin ve basamaklarının öğrenilmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | 2 | - | - |
Su sertliği ve sertlik gideriminin öğrenilmesi ve ayrıca sertlik hesaplamalarının yapılabilmesi | - | - | - | 2 | 2 | - | 3 | - | - | - | - | - | - | - | - |
Su ve içme suyunun özelliklerinin öğrenilmesi | 2 | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Membran sistemlerinin ve özelliklerinin öğrenilmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | 2 | - | 2 | - | 2 | - | - |