Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Tıbbi Bitkileri Değerlendirme Tekniği | TAB212 | 4 | 2 + 1 | 3,0 |
Birim Bölüm | TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | |
Ders Veren | |
Amaç |
Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi, bu bitkilerden elde edilecek hammaddenin dünyada ve Türkiye’de üretim teknolojisi, ticareti ve sınıflandırılması; başlıca tıbbi bitkilerin (nane, kekik, lavanta, yağ gülü, kişniş, rezene vb.) kullanım alanları, hasat sonu işleme teknolojisini verir. |
Ders İçeriği |
Tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtılması, yetiştirme koşullarının, bakım işlerinin ve bu bitkilerden elde edilecek etkili bileşiklerin tanıtılması, bileşiklerin kullanım alanları |
Ders Kaynakları |
Ceylan, A., Tıbbi Bitkiler II (Uçucu Yağ Bitkileri), Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 481, İzmir, 1997.
Baydar, H., Tıbbi, Aromatik ve Keyf Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi SDÜ Yayın No: 51, Isparta, 2005 Kalafatçılar, Ö. A., Parfüm Bitkileri ve Kozmetoloji, Kültür Sanat Yayınları, Manisa, 2006 Tıbbi Bitkiler II (Uçucu Yağ Bitkileri), Ceylan, A., Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 481, İzmir, 1997. Tıbbi, Aromatik ve Keyf Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi, Baydar, H., Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi SDÜ Yayın No: 51, Isparta, 2005. Parfüm Bitkileri ve Kozmetoloji, Kalafatçılar, Ö. A., Kültür Sanat Yayınları, Manisa, 2006. |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2008 - 2009 2007 - 2008 2009 - 2010 2010 - 2011 2011 - 2012 2012 - 2013 2013 - 2014 2014 - 2015 2015 - 2016 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 4 | 5 | 20 |
Gözlem/durumları işleme, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma | Saha / Arazi Çalışması | 1 | 14 | 14 |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 2 | 14 | 28 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 8 | 1 | 8 |
Final | Final | 10 | 1 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 80 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,14 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Tıbbi ve aromatik bitkilerin baharat, parfüm, boya ve alkol sanayinde kullanım alanları hakkında genel bilgiler | |
2 | Uçucu yağlar ve özelliklerinin tanıtılması, sınıflandırılması, Türkiye ve dünya ekonomisindeki durumu | |
3 | Uçucu yağların bitkilerde bulunduğu organlar, bulunuş şekilleri, uçucu yağların ve yağ taşıyan drogların kullanımı | |
4 | Uçucu yağların elde edilme yöntemleri (distilasyon, anfloranj, mekanik yöntem, tüketme yöntemi). | |
5 | Droglarda subjektif ve objektif analizler ile kalite belirlenmesi ve örnek alma | |
6 | Apiaceae familyasının ve familyaya ait tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtılması, Anethum graveolens, Carum carvi’nin kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi | |
7 | Ara sınav | |
8 | Coriandrum sativum, Foeniculum vulgare, Petroselinum crispum ve Pimpinella anisum’un nin kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. | |
9 | Asteracea familyasının ve familyaya ait tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtılması, Anthemis nobilis ve Artemisia türlerinin (A. absinthum, A. drcunculus, A. maritima, A. vulgaris) kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. | |
10 | Lamiaceae familyasının ve familyaya ait tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtılması, Lavandula angustifolia ve Melissa officinalis’ in kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. | |
11 | Mentha (M. piperita, M, spicata, M. arvensis) ve Origanum (O. onites, O. munitiflorum türlerinin), Ocimum basilicum kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. | |
12 | Salvia (S. officinalis, S. triloba, S. sclarea)ve Thymus (T. vulgaris, T. serpylliım) türlerinin ve Rosmarinus officinalis’ in kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi. |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Tıbbi ve aromatik bitkilerinin tanınması, yetiştirilmesi | |||
Etken maddelerin kullanım alanlarının bilinmesi | |||
Bu bitkilerden elde edilecek etken maddelerin bilinmesi | |||
Etken maddelerin elde edilme, üretilme teknolojilerinin bilinmesi |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Tıbbi ve aromatik bitkilerinin tanınması, yetiştirilmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Etken maddelerin kullanım alanlarının bilinmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Bu bitkilerden elde edilecek etken maddelerin bilinmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Etken maddelerin elde edilme, üretilme teknolojilerinin bilinmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |