EN
  • Anasayfa
  • TUR106 Yiyecek İçecek Yönetimi (2023-2024 / 2. Yarıyıl)
  • EN
TUR106 - Yiyecek İçecek Yönetimi
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Yiyecek İçecek Yönetimi TUR106 2 3 + 0 4,0 Pdf
Birim Bölüm
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Konferans, Haftalık Ödevler, Dönem Projesi, Sunum
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Seyda Fatih HARMANDAROĞLU
Ders Veren Öğr. Gör. Dr. Seyda Fatih HARMANDAROĞLU
Amaç

Dersin amacı öğrencilere yiyecek içecek işletmeciliği konunda temel bilgiler öğretmektir. Yiyecek içecek işletmelerinde hizmet pazarlaması, ürün gelişimi, maliyet kontrolü aşamalarını öğretmek amaçlanmaktadır.

Ders İçeriği

Yiyecek içecek yönetimi, fiyatlama, mönü planlaması.

Ders Kaynakları Karamustafa, K. U. R. T. U. L. U. Ş. (2018). Yiyecek ve İçecek Yönetimi.
Açıldığı Öğretim Yılı 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 30
Ödev 1 10
Ödev (Sunum) 20
Toplam 60
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %40
Toplam %40
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %60
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %40
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 3 14 42
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 6 1 6
Final Final 12 1 12
Toplam İş Yükü (Saat) 102
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 4
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Yiyecek İçecek Sektörü Ders Tartışmalı Ders
2 Yiyecek İçecek Yönetiminin kapsamı ve önemi Ders Tartışmalı Ders
3 Yiyecek içecek hizmetlerinin verildiği işletmeler ve özellikleri Ders Tartışmalı Ders
4 Yiyecek İçecek işletmelerinde bütçeleme Ders Tartışmalı Ders
5 Bütçeleme aşamaları Ders Tartışmalı Ders
6 Yiyecek İçecek Bölümünde Üretim Süreci Ders Tartışmalı Ders
7 Mönü planlaması ve geliştirme Ders Tartışmalı Ders
8 Yiyecek içecekleri fiyatlama Ders Tartışmalı Ders
9 Mutfak planlaması Ders Tartışmalı Ders
10 Yiyecek içecek kontrol sistemi Ders
11 Yiyecek üretim kontrolü ve aşamaları Ders
12 Gelir kontrolü Ders
13 İçecek maliyet kontrol süreci Ders
14 Ziyafet organizasyonları, sektörden örnek olaylar Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Satın alma sürecini ve depolama sürecini açıklayabilecektir. Yazılı Sınav Grup Çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması
Otel mutfaklarında üretim planlamasını ve üretim sistemlerini açıklayabilecek, Yazılı Sınav Beyin Fırtınası Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması
Yiyecek içecek endüstrisinin gelişiminde rol oynayan faktörleri bilecek. Yazılı Sınav Beyin Fırtınası Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Satın alma sürecini ve depolama sürecini açıklayabilecektir. 2 4 2 2 4 3 4 1 2 2 2 2 3 2
Otel mutfaklarında üretim planlamasını ve üretim sistemlerini açıklayabilecek, 5 4 2 3 5 3 5 2 1 3 3 5 3 4
Yiyecek içecek endüstrisinin gelişiminde rol oynayan faktörleri bilecek. 4 3 3 5 3 2 1 1 1 3 1 3 1 4