| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Yiyecek İçecek Yönetimi | TUR106 | 2 | 3 + 0 | 4,0 |
| Birim Bölüm | TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ |
| Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
| Dersin Verilişi | Konferans, Haftalık Ödevler, Dönem Projesi, Sunum |
| EBS Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Seyda Fatih HARMANDAROĞLU (Yıl: 2025 - 2026) Dr. Öğr. Üyesi Seyda Fatih HARMANDAROĞLU (Yıl: 2022 - 2023) |
| Ders Veren | |
| Amaç |
Dersin amacı öğrencilere yiyecek içecek işletmeciliği konunda temel bilgiler öğretmektir. Yiyecek içecek işletmelerinde hizmet pazarlaması, ürün gelişimi, maliyet kontrolü aşamalarını öğretmek amaçlanmaktadır. |
| Ders İçeriği |
Yiyecek içecek yönetimi, fiyatlama, mönü planlaması. |
| Ders Kaynakları |
Karamustafa, K. U. R. T. U. L. U. Ş. (2018). Yiyecek ve İçecek Yönetimi.
|
| Açıldığı Öğretim Yılı | 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | 0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | %0 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
| Toplam | %0 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
| Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 3 | 14 | 42 |
| Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 6 | 1 | 6 |
| Final | Final | 12 | 1 | 12 |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 102 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4 | |||
| AKTS | 4,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Yiyecek İçecek Sektörü | Ders Tartışmalı Ders |
| 2 | Yiyecek İçecek Yönetiminin kapsamı ve önemi | Ders Tartışmalı Ders |
| 3 | Yiyecek içecek hizmetlerinin verildiği işletmeler ve özellikleri | Ders Tartışmalı Ders |
| 4 | Yiyecek İçecek işletmelerinde bütçeleme | Ders Tartışmalı Ders |
| 5 | Bütçeleme aşamaları | Ders Tartışmalı Ders |
| 6 | Yiyecek İçecek Bölümünde Üretim Süreci | Ders Tartışmalı Ders |
| 7 | Mönü planlaması ve geliştirme | Ders Tartışmalı Ders |
| 8 | Yiyecek içecekleri fiyatlama | Ders Tartışmalı Ders |
| 9 | Mutfak planlaması | Ders Tartışmalı Ders |
| 10 | Yiyecek içecek kontrol sistemi | Ders |
| 11 | Yiyecek üretim kontrolü ve aşamaları | Ders |
| 12 | Gelir kontrolü | Ders |
| 13 | İçecek maliyet kontrol süreci | Ders |
| 14 | Ziyafet organizasyonları, sektörden örnek olaylar | Ders |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| Satın alma sürecini ve depolama sürecini açıklayabilecektir. | |||
| Otel mutfaklarında üretim planlamasını ve üretim sistemlerini açıklayabilecek, | |||
| Yiyecek içecek endüstrisinin gelişiminde rol oynayan faktörleri bilecek. |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Satın alma sürecini ve depolama sürecini açıklayabilecektir. | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 2 | 2 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | ;
| Otel mutfaklarında üretim planlamasını ve üretim sistemlerini açıklayabilecek, | 4 | 5 | 3 | 5 | 4 | 3 | 3 | 2 | 2 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | ;
| Yiyecek içecek endüstrisinin gelişiminde rol oynayan faktörleri bilecek. | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 2 | 2 | 2 | 3 | 2 | 3 | 4 | 4 | ;
| Ortalama Değer | 4,33 | 4,67 | 3,33 | 4 | 4 | 3 | 2,67 | 2 | 2 | 3,67 | 2,67 | 3,67 | 4 | 4 |