Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gastronomi Turizmi | TUR206 | 4 | 3 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Burak ÇITAK |
Ders Veren | Öğr. Gör. Ahmet KARAGÖZ |
Amaç |
Gastronomi ve turizm ilişkisi, gastronomi ve kültür ilişkisi ile gastro turist kavramının incelenmesi ve gastronomi turları hakkında bilgi sahibi olunmasının yanı sıra gastronomi teorisi ve gastronomi turizminin gelişimi, gastronomi cazibe unsurları, güncel gastronomi uygulamaları, sürdürülebilir gastronomi turizmi ve gastronomi turizmi alanında yeni eğilimler konularının incelenmesi amaçlanmaktadır. |
Ders İçeriği |
Gastronomi ve gastronomi turizmi kavramları. Gastro turist kavramı. Gastronomi turizminin özellikleri. Gastronomi turizmi arz kaynakları. Sürdürülebilir gastronomi turizmi. Gastronomi turizminin pazarla stratejileri tanıtımı ve geliştirilmesi |
Ders Kaynakları |
Şengül, S. ve Kurnaz, A. (2021). Gastronomi Turizmi Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar, Detay Yayıncılık, Ankara.
Dixit, K. S.”The Routledge Handbook of Gastronomic Tourism”, 1st edn., Routledge Taylor & Francis Group, 2019, ISBN: 9781351375931 Weaver, D., Lawton, L. “Tourism Management”, 5th edn., Wiley, 2014, ISBN: 9781118644812 |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Toplam | 40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %60 |
Toplam | %60 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 2 | 6 | 12 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler | Seminer | 3 | 6 | 18 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme | Panel | 3 | 4 | 12 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | Final | 1 | 1 | 1 |
Ödev (Sunum) | Ödev (Sunum) | 2 | 6 | 12 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 98 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,84 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Gastronomi ve Kültür | Ders Tartışmalı Ders |
1 | Turizm ve Sürdürülebilir Turizm anlayışı | Ders |
2 | Gastronomi ve Turizm İlişkisi | |
2 | Bölgesel Kalkınma Aracı Olarak Turizm | Ders |
3 | Gastronomi Turizmi Kavramı ve Önemi | Ders Tartışmalı Ders |
3 | Küreselleşen dünyada yerelleşmenin önemi ve gastronomi turizmine etkisi | Ders |
4 | Gastronomi Turizminin Özellikleri | Ders Tartışmalı Ders |
4 | Gastronomi turizminde mutfak müzelerinin etkileri | Ders |
5 | Gastronomi Turizminin Arz Kaynakları | Ders Tartışmalı Ders |
5 | Kültürün Turizm Odaklı Kalkınmadaki Rolü | Ders |
5 | Gastronomi Turizminin Arz Kaynakları | Ders Tartışmalı Ders |
6 | Turizm odaklı kalkınmada kültür ve yerel kültür | Ders |
7 | Ara sınav, Gastronomi Turizmi Rotaları | Ders Tartışmalı Ders |
7 | Türkiye’deki Gastronomi Turizmi-Gastronomi Festivalleri | Ders |
8 | Gastro Turist Tipolojileri | Ders Tartışmalı Ders |
8 | Yerel kültür varlığı olarak gastronominin tarihsel gelişimi ve kültür varlığı olarak turizm amaçlı kullanımı | Ders |
9 | Gastronomi Turizmi Tanıtım Araçları | Ders Tartışmalı Ders |
9 | Gastronomi Turizminin tanımı ve kapsamı | Ders |
10 | Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi | Ders Tartışmalı Ders |
10 | Gastronomi turizmi gelişmişlik göstergeleri | Ders Tartışmalı Ders |
11 | Gastronomi Turizminin Bölgesel Kalkınmaya Etkileri | Ders Tartışmalı Ders |
11 | Coğrafi işaretler | Ders Tartışmalı Ders |
12 | Gastronomi Turizmi ve Yerel Mutfak | Ders Tartışmalı Ders |
12 | Gastronomi turizminin bölgesel kalkınmaya katkısı | Ders Tartışmalı Ders |
13 | Gastronomi Turizminde Pazarlama Yaklaşımları | Ders Tartışmalı Ders |
13 | Gastronomi turizmi odaklı bölgesel kalkınma politikalarına dünyadan örnekler | Ders Tartışmalı Ders |
14 | Gastronomi Turizminin Geleceği ve Yeni Eğilimler | Ders Tartışmalı Ders |
14 | Türkiye'de gastronomi turizmi çerçevesinde değerlendirilebilecek örnekler | Ders Tartışmalı Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Gastronomi ve gastronomi turizmi, destinasyon ve gastro turist kavramlarını öğrenir. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Gastronomi Turizmin Önemini ve Özelliklerini öğrenir | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Gastronomi Turizminin Arz Kaynaklarını Öğrenir | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Gastronomi Turizmi ve Yerel Mutfak Kültürü Arasındaki İlişkiyi Öğrenir | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Gastronomi Turizminin Pazarlama ve Tanıtım Stratejilerini Öğrenir | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Gastronomi Turizmi Destinasyon Yönetimini Öğrenir | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Turizm kavramlarını ve gastronomi ile olan ilişkisini açıklar. | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | |
Sürdürebilir Turizm açısından gastronomi turizminin değerlendirir. | Ders | Dinleme ve anlamlandırma | |
Türkiye'nin yöresel yeme içme kültürünü ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtabilir | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Gastronomi ve gastronomi turizmi, destinasyon ve gastro turist kavramlarını öğrenir. | 5 | 1 | 1 | 1 | 4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Gastronomi Turizmin Önemini ve Özelliklerini öğrenir | 5 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Gastronomi Turizminin Arz Kaynaklarını Öğrenir | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Gastronomi Turizmi ve Yerel Mutfak Kültürü Arasındaki İlişkiyi Öğrenir | 5 | 1 | 1 | 1 | 5 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Gastronomi Turizminin Pazarlama ve Tanıtım Stratejilerini Öğrenir | 5 | 5 | 4 | 1 | 4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Gastronomi Turizmi Destinasyon Yönetimini Öğrenir | 5 | 2 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Turizm kavramlarını ve gastronomi ile olan ilişkisini açıklar. | 5 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Sürdürebilir Turizm açısından gastronomi turizminin değerlendirir. | 4 | 4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Türkiye'nin yöresel yeme içme kültürünü ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtabilir | 5 | 3 | 1 | 1 | 5 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |