EN
  • Anasayfa
  • TUR206 Gastronomi Turizmi (2023-2024 / 4. Yarıyıl)
  • EN
TUR206 - Gastronomi Turizmi
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gastronomi Turizmi TUR206 4 3 + 0 4,0 Pdf
Birim Bölüm
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Burak ÇITAK
Ders Veren Öğr. Gör. Ahmet KARAGÖZ
Amaç

Gastronomi ve turizm ilişkisi, gastronomi ve kültür ilişkisi ile gastro turist kavramının incelenmesi ve gastronomi turları hakkında bilgi sahibi olunmasının yanı sıra gastronomi teorisi ve gastronomi turizminin gelişimi, gastronomi cazibe unsurları, güncel gastronomi uygulamaları, sürdürülebilir gastronomi turizmi ve gastronomi turizmi alanında yeni eğilimler konularının incelenmesi amaçlanmaktadır.

Ders İçeriği

Gastronomi ve gastronomi turizmi kavramları. Gastro turist kavramı. Gastronomi turizminin özellikleri. Gastronomi turizmi arz kaynakları. Sürdürülebilir gastronomi turizmi. Gastronomi turizminin pazarla stratejileri tanıtımı ve geliştirilmesi

Ders Kaynakları Şengül, S. ve Kurnaz, A. (2021). Gastronomi Turizmi Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar, Detay Yayıncılık, Ankara.
Dixit, K. S.”The Routledge Handbook of Gastronomic Tourism”, 1st edn., Routledge Taylor & Francis Group, 2019, ISBN: 9781351375931
Weaver, D., Lawton, L. “Tourism Management”, 5th edn., Wiley, 2014, ISBN: 9781118644812
Açıldığı Öğretim Yılı 2022 - 2023 2023-2024
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 2 6 12
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler Seminer 3 6 18
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme Panel 3 4 12
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 1 1 1
Final Final 1 1 1
Ödev (Sunum) Ödev (Sunum) 2 6 12
Toplam İş Yükü (Saat) 98
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 3,84
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Gastronomi ve Kültür Ders Tartışmalı Ders
1 Turizm ve Sürdürülebilir Turizm anlayışı Ders
2 Gastronomi ve Turizm İlişkisi
2 Bölgesel Kalkınma Aracı Olarak Turizm Ders
3 Gastronomi Turizmi Kavramı ve Önemi Ders Tartışmalı Ders
3 Küreselleşen dünyada yerelleşmenin önemi ve gastronomi turizmine etkisi Ders
4 Gastronomi Turizminin Özellikleri Ders Tartışmalı Ders
4 Gastronomi turizminde mutfak müzelerinin etkileri Ders
5 Gastronomi Turizminin Arz Kaynakları Ders Tartışmalı Ders
5 Kültürün Turizm Odaklı Kalkınmadaki Rolü Ders
5 Gastronomi Turizminin Arz Kaynakları Ders Tartışmalı Ders
6 Turizm odaklı kalkınmada kültür ve yerel kültür Ders
7 Ara sınav, Gastronomi Turizmi Rotaları Ders Tartışmalı Ders
7 Türkiye’deki Gastronomi Turizmi-Gastronomi Festivalleri Ders
8 Gastro Turist Tipolojileri Ders Tartışmalı Ders
8 Yerel kültür varlığı olarak gastronominin tarihsel gelişimi ve kültür varlığı olarak turizm amaçlı kullanımı Ders
9 Gastronomi Turizmi Tanıtım Araçları Ders Tartışmalı Ders
9 Gastronomi Turizminin tanımı ve kapsamı Ders
10 Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Ders Tartışmalı Ders
10 Gastronomi turizmi gelişmişlik göstergeleri Ders Tartışmalı Ders
11 Gastronomi Turizminin Bölgesel Kalkınmaya Etkileri Ders Tartışmalı Ders
11 Coğrafi işaretler Ders Tartışmalı Ders
12 Gastronomi Turizmi ve Yerel Mutfak Ders Tartışmalı Ders
12 Gastronomi turizminin bölgesel kalkınmaya katkısı Ders Tartışmalı Ders
13 Gastronomi Turizminde Pazarlama Yaklaşımları Ders Tartışmalı Ders
13 Gastronomi turizmi odaklı bölgesel kalkınma politikalarına dünyadan örnekler Ders Tartışmalı Ders
14 Gastronomi Turizminin Geleceği ve Yeni Eğilimler Ders Tartışmalı Ders
14 Türkiye'de gastronomi turizmi çerçevesinde değerlendirilebilecek örnekler Ders Tartışmalı Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Gastronomi ve gastronomi turizmi, destinasyon ve gastro turist kavramlarını öğrenir. Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Gastronomi Turizmin Önemini ve Özelliklerini öğrenir Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Gastronomi Turizminin Arz Kaynaklarını Öğrenir Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Gastronomi Turizmi ve Yerel Mutfak Kültürü Arasındaki İlişkiyi Öğrenir Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Gastronomi Turizminin Pazarlama ve Tanıtım Stratejilerini Öğrenir Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Gastronomi Turizmi Destinasyon Yönetimini Öğrenir Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Turizm kavramlarını ve gastronomi ile olan ilişkisini açıklar. Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Sürdürebilir Turizm açısından gastronomi turizminin değerlendirir. Ders Dinleme ve anlamlandırma
Türkiye'nin yöresel yeme içme kültürünü ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtabilir Ders Dinleme ve anlamlandırma
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Gastronomi ve gastronomi turizmi, destinasyon ve gastro turist kavramlarını öğrenir. 5 1 1 1 4 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Gastronomi Turizmin Önemini ve Özelliklerini öğrenir 5 3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Gastronomi Turizminin Arz Kaynaklarını Öğrenir 5 3 3 3 4 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Gastronomi Turizmi ve Yerel Mutfak Kültürü Arasındaki İlişkiyi Öğrenir 5 1 1 1 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Gastronomi Turizminin Pazarlama ve Tanıtım Stratejilerini Öğrenir 5 5 4 1 4 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Gastronomi Turizmi Destinasyon Yönetimini Öğrenir 5 2 1 1 3 1 1 1 1 3 1 1 1 1
Turizm kavramlarını ve gastronomi ile olan ilişkisini açıklar. 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Sürdürebilir Turizm açısından gastronomi turizminin değerlendirir. 4 4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Türkiye'nin yöresel yeme içme kültürünü ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtabilir 5 3 1 1 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1