EN
  • Anasayfa
  • SCT6003 Alternatif Pişirim Teknikleri I (2025 - 2026 / 1. Yarıyıl)
  • EN
SCT6003 - Alternatif Pişirim Teknikleri I
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Alternatif Pişirim Teknikleri I SCT6003 1 3 + 0 7,5 Pdf
Birim Bölüm
SERAMİK - SY
Derece Seviye Lisansüstü - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Prof. Kadir SEVİM (Yıl: 2025 - 2026)
Ders Veren
Amaç

Sanatta yeterlik seviyesinde alternatif ısıl işlem yöntemlerinin teorik temellerini ve uygulamalı protokollerini araştırmak; deneysel tasarım ile yenilikçi pişirim stratejileri geliştirerek özgün süreç katkısı sağlamaktır. Öğrenciler yeni pişirim rejimleri tasarlar, belgeler ve performans analizleri yapar.

Ders İçeriği

Alternatif ısıl işlem tekniklerinin fizikokimyası; raku, naked raku, tuz, kristal sır, saggar, çukur pişirimi tekniklerinin deneysel parametreleri; parametre-özellik ilişkilerine yönelik tasarım ofisleri; termal profil karakterizasyonu; mikroyapı ve yüzey analizi; uygulamaya özel güvenlik prosedürleri. Her öğrenci kontrol gruplu deney dizaynı uygular ve sonuçları makale formatında raporlar.

Ders Kaynakları Seramik: Pişirim teknikleri ve fırınları,2016
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS 3,0
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Seramik pişirim ve deneysel pişirim tekniklerinin tanıtımı Ders
2 İlkel pişirim yöntemleri (çukur pişirim, isli pişirim, sepet pişirim, kayıt pişirim) Ders
2 İlkel pişirim yöntemleri (çukur pişirim, isli pişirim, sepet pişirim, kayıt pişirim) Ders
2 İlkel pişirim yöntemleri (çukur pişirim, isli pişirim, sepet pişirim, kayıt pişirim) Ders
2 İlkel pişirim yöntemleri (çukur pişirim, isli pişirim, sepet pişirim, kayıt pişirim) Ders
6 Raku pişirim Ders
6 Raku pişirim Ders
8 Sagar pişirim Ders
8 Sagar pişirim Ders
10 Obvara pişirim Ders
10 Obvara pişirim Ders
12 Tuz pişirimi Ders
12 Tuz pişirimi Ders
14 Sunuma hazırlık ve rapor hazırlanması Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Pişirim teknikleri ve fırınlar ile ilgili teorik bilgilerin aktarılması. Öğrencinin araştırma yapmaya yönlendirilmesi. Yapılan araştırmaların, öğrenci ile beraber irdelenmesi.
Öğrencinin yaptığı araştırmayı ve uygulamasını bir araya getirdiği sunum dosyasının incelenmesi
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Ortalama Değer - - - - - - - - - - - - - - -