| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Alternatif Pişirim Teknikleri I | SCT6003 | 1 | 3 + 0 | 7,5 |
| Birim Bölüm | SERAMİK - SY |
| Derece Seviye | Lisansüstü - Seçmeli - Türkçe |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze |
| EBS Koordinatörü | Prof. Kadir SEVİM (Yıl: 2025 - 2026) |
| Ders Veren | |
| Amaç |
Sanatta yeterlik seviyesinde alternatif ısıl işlem yöntemlerinin teorik temellerini ve uygulamalı protokollerini araştırmak; deneysel tasarım ile yenilikçi pişirim stratejileri geliştirerek özgün süreç katkısı sağlamaktır. Öğrenciler yeni pişirim rejimleri tasarlar, belgeler ve performans analizleri yapar. |
| Ders İçeriği |
Alternatif ısıl işlem tekniklerinin fizikokimyası; raku, naked raku, tuz, kristal sır, saggar, çukur pişirimi tekniklerinin deneysel parametreleri; parametre-özellik ilişkilerine yönelik tasarım ofisleri; termal profil karakterizasyonu; mikroyapı ve yüzey analizi; uygulamaya özel güvenlik prosedürleri. Her öğrenci kontrol gruplu deney dizaynı uygular ve sonuçları makale formatında raporlar. |
| Ders Kaynakları |
Seramik: Pişirim teknikleri ve fırınları,2016
|
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | 0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | %0 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
| Toplam | %0 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
| AKTS | 3,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Seramik pişirim ve deneysel pişirim tekniklerinin tanıtımı | Ders |
| 2 | İlkel pişirim yöntemleri (çukur pişirim, isli pişirim, sepet pişirim, kayıt pişirim) | Ders |
| 2 | İlkel pişirim yöntemleri (çukur pişirim, isli pişirim, sepet pişirim, kayıt pişirim) | Ders |
| 2 | İlkel pişirim yöntemleri (çukur pişirim, isli pişirim, sepet pişirim, kayıt pişirim) | Ders |
| 2 | İlkel pişirim yöntemleri (çukur pişirim, isli pişirim, sepet pişirim, kayıt pişirim) | Ders |
| 6 | Raku pişirim | Ders |
| 6 | Raku pişirim | Ders |
| 8 | Sagar pişirim | Ders |
| 8 | Sagar pişirim | Ders |
| 10 | Obvara pişirim | Ders |
| 10 | Obvara pişirim | Ders |
| 12 | Tuz pişirimi | Ders |
| 12 | Tuz pişirimi | Ders |
| 14 | Sunuma hazırlık ve rapor hazırlanması | Ders |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| Pişirim teknikleri ve fırınlar ile ilgili teorik bilgilerin aktarılması. Öğrencinin araştırma yapmaya yönlendirilmesi. Yapılan araştırmaların, öğrenci ile beraber irdelenmesi. | |||
| Öğrencinin yaptığı araştırmayı ve uygulamasını bir araya getirdiği sunum dosyasının incelenmesi |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Ortalama Değer | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |