| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Alternatif Pişirim Teknikleri II | SCT6004 | 1 | 3 + 0 | 7,5 |
| Birim Bölüm | SERAMİK - SY |
| Derece Seviye | Lisansüstü - Seçmeli - Türkçe |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze |
| EBS Koordinatörü | Prof. Kadir SEVİM (Yıl: 2025 - 2026) |
| Ders Veren | |
| Amaç |
Sanatta yeterlik proje çıktılarının sergilenebilir, üretime dönüştürülebilir ve yayınlanabilir seviyeye eriştirilmesi amacıyla ileri düzey alternatif pişirim tekniklerinin optimizasyonunu ve belgelendirilmesini sağlamaktır. Öğrenciler disiplinlerarası yöntemlerle pişirim süreçlerini geliştirir ve ölçeklendirir. |
| Ders İçeriği |
Pişirim süreçlerinin optimizasyonu ve tekrarlanabilirlik; fırın tasarımı ve modifikasyonları; çevresel kontrol ve emisyon değerlendirmesi; yüzey finisajları ve post-pişirim işlemleri; pilot üretim ve kalite güvence; sergi kurulum teknikleri ve küratoryal gereksinimler. Her öğrenci proje sonuçlarını çoklu formatta (teknik rapor, küratöryel metin, portfolyo) sunar. |
| Ders Kaynakları |
Seramik: Pişirim teknikleri ve fırınları,2016
|
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | 0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | %0 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
| Toplam | %0 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
| AKTS | 3,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Seramik pişirim ve deneysel pişirim tekniklerinin tanıtımı | Ders |
| 2 | İlkel pişirim yöntemleri (çukur pişirim, isli pişirim, sepet pişirim, kayıt pişirim) | Ders |
| 2 | İlkel pişirim yöntemleri (çukur pişirim, isli pişirim, sepet pişirim, kayıt pişirim) | Ders |
| 2 | İlkel pişirim yöntemleri (çukur pişirim, isli pişirim, sepet pişirim, kayıt pişirim) | Ders |
| 2 | İlkel pişirim yöntemleri (çukur pişirim, isli pişirim, sepet pişirim, kayıt pişirim) | Ders |
| 6 | Raku pişirim | Ders |
| 6 | Raku pişirim | Ders |
| 8 | Sagar pişirim | Ders |
| 8 | Sagar pişirim | Ders |
| 10 | Obvara pişirim | Ders |
| 10 | Obvara pişirim | Ders |
| 12 | Tuz pişirimi | Ders |
| 12 | Tuz pişirimi | Ders |
| 14 | Sunuma hazırlık ve rapor hazırlanması | Ders |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| Pişirim teknikleri ve fırınlar ile ilgili teorik bilgilerin aktarılması. Öğrencinin araştırma yapmaya yönlendirilmesi. Yapılan araştırmaların, öğrenci ile beraber irdelenmesi. | |||
| Öğrencinin yaptığı araştırmayı ve uygulamasını bir araya getirdiği sunum dosyasının incelenmesi |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Pişirim teknikleri ve fırınlar ile ilgili teorik bilgilerin aktarılması. Öğrencinin araştırma yapmaya yönlendirilmesi. Yapılan araştırmaların, öğrenci ile beraber irdelenmesi. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Öğrencinin yaptığı araştırmayı ve uygulamasını bir araya getirdiği sunum dosyasının incelenmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ;
| Ortalama Değer | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |