PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
TURİZM REHBERLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Gastronomi Rehberliği
REH418
8
2 + 0
3,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Turizm Rehberliği -
Lisans
(Örgün)
Amaç
Bu dersin amacı, öğrencilere gastronomi rehberliği alanında temel kavramsal bilgileri kazandırmak, yöresel mutfak kültürleri ve gastronomik miras hakkında bilinç geliştirmek ve gastronomi odaklı rehberlik hizmetlerinin planlanması ile sunumuna yönelik bilgi ve becerileri kazandırmaktır.
Ders İçeriği
Ders kapsamında gastronomi turizmi ve rehberliği kavramları, gastronomi rehberinin rol ve sorumlulukları, Türkiye ve dünyadan gastronomi rotaları, yöresel mutfakların tanıtımı, gastronomik mirasın korunması, yiyecek-içecek terminolojisi, sürdürülebilir mutfak uygulamaları ve gastronomi rehberliğinde iletişim becerileri ele alınacaktır.
Hafta
Konu
1
Gastronomi turizmi ve gastronomi rehberliği kavramları
2
Yiyecek-içecek terminolojisi ve temel gastronomi terimleri
3
Türkiye’de gastronomi turizminin gelişimi
4
Gastronomi rehberinin görevleri ve sorumlulukları
5
Yöresel mutfak kültürlerinin tanıtımı ve anlatımı
7
Sürdürülebilir mutfak uygulamaları ve yerel ürün kullanımı
8
Ara Sınav Haftası
9
Marmara Bölgesi Mutfağı: Mutfak Kültürü, Mitler ve Hikâyeler
10
Ege Bölgesi Mutfağı: Mutfak Kültürü, Mitler ve Hikâyeler
11
Akdeniz Bölgesi Mutfağı: Mutfak Kültürü, Mitler ve Hikâyeler
12
İç Anadolu Bölgesi Mutfağı: Mutfak Kültürü, Mitler ve Hikâyeler
13
Karadeniz Bölgesi Mutfağı: Mutfak Kültürü, Mitler ve Hikâyeler
14
Doğu Anadolu Bölgesi Mutfağı: Mutfak Kültürü, Mitler ve Hikâyeler
15
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mutfağı: Mutfak Kültürü, Mitler ve Hikâyeler
Program Çıktıları
1
Turist rehberliği ile ilgili temel kavramları tanımlar.
2
Seyahat hizmetleri ve turist rehberliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
3
Türkiye'nin arkeolojik, tarihi, coğrafi, kültürel ve sosyolojik değerlerini algılayabilir ve bunları güncel olaylarla ilişkilendirebilir.
4
En az bir yabancı bir dilde kendini ifade edebilir ve öğrenilen bilgileri meslek içerisinde kullanabilir.
5
İşletme, işletme yönetimi, liderlik, iktisat, bilgi-işlem teknolojileri, psikoloji ve sosyoloji alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında sistemli bilgi sahibi olur ve bilgilerini turizm rehberliği mesleğinde uygulayabilir.
6
Alternatif turizm türlerine hakim olarak turist rehberliği mesleki bilgilerini bu yöne aktabilir.
7
Anadolu coğrafyasının fauna ve florası hakkında bilgi edinir ve bu konularda farkındalık yaratabilir.
8
Türkiye’nin sahip olduğu soyut ve somut eserleri koruma bilincini oluşturur ve müzecilik konusundaki olumlu ve olumsuz örnekleri fark edebilir.
9
Grup ve insan davranışı konusunda bilgi sahibi olup etkili iletişim tekniklerini kullanarak bir turu planlar, uygular ve denetler.
10
Uygarlıkların kendi içinde ve tarihsel süreç içinde geçirdiği değişimleri ve bunların kültür varlıkları üzerindeki etkisini ortaya koyabilir.
11
Farklı kültür ve coğrafyaların yaşayan veya yaşamayan dinsel düşüncelerini anlar, yorumlar ve ilişki kurabilir.
12
İngilizce dışındaki bir başka yabancı dilde temel düzeyde okuma, yazma, anlama ve konuşma becerilerini meslek içerisinde kullanabilir.
13
İlkyardım konusunda temel bilgiye sahip olur ve uygular.
14
Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışları geliştirir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Gastronomi rehberliğine ilişkin temel kavramları açıklar ve bu alandaki rehberlik hizmetlerini tanımlar.
5
5
5
5
5
5
5
3
5
3
3
2
5
5
Yiyecek-içecek terminolojisini ve anlatım tekniklerini etkili biçimde kullanır.
5
5
5
5
5
5
5
4
5
4
5
1
5
5
Yöresel ürünlerin ve coğrafi işaretli yemeklerin gastronomi turizmindeki rolünü analiz eder.
5
4
5
5
5
5
5
4
5
4
4
1
5
5
Türkiye’nin farklı bölgelerine ait mutfak kültürlerini tanır ve bu kültürleri yerli ve yabancı turistlere uygun biçimde aktarır.
5
5
5
5
5
5
5
4
5
5
4
1
5
5
Mitler, hikâyeler ve yerel anlatılar yoluyla gastronomi deneyimini zenginleştirici rehberlik sunar.
5
4
5
5
5
5
5
4
5
5
4
1
5
5
Ortalama Değer
5
4,6
5
5
5
5
5
3,8
5
4,2
4
1,2
5
5
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/348994