PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
ZİRAAT VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
TARLA BİTKİLERİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Buğdaygil Yem Bitkileri
TRB313
5
2 + 2
4,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Tarla Bitkileri -
Lisans
(Ders verme, laboratuvar da bitkileri tanıtma, arazide uygulama yapmak)
Amaç
Bu dersin amacı buğdaygil yembitkilerini tanıtmak, kaba yem olarak önemlerini belirtmek, yeşil alan ve çevre düzenlemedeki rolleri hakkında bilgi vermek
Ders İçeriği
Yembitkilerinin önemi, buğdaygil yembitkilerinin önemi, bazı buğdaygil yembitkilerinin tarımı, kültürü, hayvan beslemedeki önemleri, örneğin, Lolium, Agropyron, Phleum, Alopecurus, Poa, Festuca, Brom ve Dactylis cinsleri
Ders Veren
Emine Serap KIZIL AYDEMİR
,
Erdem GÜLÜMSER
Hafta
Konu
1
Giriş
2
Yem bitkilerinin önemi
3
Buğdaygil yem bitkilerinin önemi
4
Bazı buğdaygil yem bitkilerinin tarımı
5
Kültürü, hayvan beslemedeki önemleri
6
Lolium cinsine ait yem bitkilerinin genel özellikleri ve tarımı
7
Lolium cinsine ait yem bitkilerinin genel özellikleri ve tarımı
8
Agropyron cinsine ait yem bitkilerinin genel özellikleri ve tarımı
9
Phleum cinsine ait yem bitkilerinin genel özellikleri ve tarımı
10
Alopecurus cinsine ait yem bitkilerinin genel özellikleri ve tarımı
11
Poa cinsine ait yem bitkilerinin genel özellikleri ve tarımı
12
Festuca cinsine ait yem bitkilerinin genel özellikleri ve tarımı
13
Brom cinsine ait yem bitkilerinin genel özellikleri ve tarımı
14
Dactylis cinsine ait yem bitkilerinin genel özellikleri ve tarımı
Program Çıktıları
1
Alanı ile ilgili en güncel uygulama, araç-gereç ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olma ve kullanabilme.
2
Alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirme, karmaşık problem ve konuları belirleme ve analiz etme, tartışmalar yapabilme, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilme.
3
Öğrenmeyi, öğrenme becerileri ve eleştirel düşünceyi, ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebileceğini gösterebilme.
4
Alanındaki uygulamalarda karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretebilme.
5
Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanabilme.
6
Alanı ile ilgili sektörlerde sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayıp yönetebilme.
7
Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme.
8
Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabiilme, sorumluluk alma özgüvenini kazanabilme.
9
Alanındaki bilgi ve uygulamaları takip edip kullanabilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde mesleki bilgiye sahip olma.
10
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazanabilme.
11
Sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruma konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olma.
12
Proje yönetimi, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ile yeterli bilgi ve beceri kazabilme.
13
Ziraat alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliğine sahip olma.
14
Ana dili dışında bir yabancı dili etkin bir şekilde kullanarak alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası çalışmaları takip edebilme ve edindiği bilgileri yerli ve yabancı meslektaşlarına aktarabilme yeterliliğine sahip olma.
15
Kırsal ve kentsel yaşamın farklılıklarını ve benzerliklerini ayırt edebilme ve her iki yaşama da kolaylıkla uyum sağlayabilme.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
Buğdaygil yem bitkilerinin öneminin kavranmasI
4
5
5
3
3
2
3
3
3
4
3
2
4
2
1
Buğdaygil yem bitkilerinin genel özellikleri ile ilgili bilgi sahibi olunması
4
4
5
5
3
2
3
3
3
4
3
2
4
4
1
Tarımı ile ilgili bilgi sahibi olunması
4
4
5
5
3
2
3
3
3
4
3
2
4
4
1
Ortalama Değer
4
4,33
5
4,33
3
2
3
3
3
4
3
2
4
3,33
1
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/369042