PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
HEMŞİRELİK
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Beslenme İlkeleri
HEM108
2
2 + 0
2,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Hemşirelik -
Lisans
(Yüz yüze)
Amaç
Yeterli ve dengeli beslenmenin önemi, besin bileşenlerin yapıları, fonksiyonları, sindirilmeleri ve yetersiz alınması durumunda karşılaşılan belirtiler ve beslenmeye bağlı hastalıklar hakkında bilgi kazandırmak
Ders İçeriği
Yeterli ve dengeli beslenmenin önemi, Besin ögeleri (Karbonhidratlar, Proteinler, Yağlar, Vitaminler, Su ve Mineraller). Besin grupları, Beslenme bozuklukları, Şişmanlık ve Zayıflık, Özel durumlarda ve Hastalıklarda beslenme
Hafta
Konu
1
Beslenmenin Tanımı ve Temel kavramlar
2
Sağlıklı Beslenmede yeterli ve dengeli beslenmenin önemi
3
Karbonhidratlar
4
Proteinler
5
Lipidler
6
Su ve mineraller
7
Vitaminler
8
Besin Grupları
9
Enerji metabolizması
10
Beslenme yetersizliği sorunları
11
Özel durumlarda beslenme
12
Beslenme kaynaklı hastalıklar
13
Hastalıklarda beslenmenin önemi
14
Başlıca Hastalıklarda beslenme
Program Çıktıları
1
Hemşirelik felsefesini, hemşirelik model ve kuramlarının bakımdaki önemini kavrar.
2
Mesleki rol ve işlevlerini yerine getirmek için gerekli güncel kuramsal bilgi ve uygulama becerisini kazanır.
3
Mesleki ilke ve standartlar doğrultusunda hemşirelik sürecini kullanarak birey, aile ve topluma bakım hizmetini sunar ve izler.
4
Genel hemşireliğin dayandığı temel tıp, fen, sosyal ve davranış bilimlerine ilişkin bilimsel bilgileri yorumlar.
5
Sorun çözme, eleştirel düşünme ve etkili iletişim becerilerini kazanır.
6
Yaşam boyu öğrenme sorumluluğu gösterir.
7
Bireysel ve mesleki gelişimi için bilgi ve teknolojideki yenilikleri izler.
8
Hemşirelik uygulamalarında liderlik yapar.
9
Hemşirelik uygulamalarını araştırmaya ve kanıta dayalı olarak yapılandırır.
10
Hemşirelik mesleğini etkileyen yasa, yönetmelik ve mevzuatı bilir ve izler.
11
Hemşirelik uygulamalarında insan ve hasta hakları ile yasal ve etik ilkelere göre hareket eder.
12
Toplumsal sorumluluk bilinci ile sağlık ekibi ve diğer disiplinlerle iş birliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde yer alır.
13
Hemşirelik hizmetlerinin planlanması, örgütlenmesi, yürütülmesi ve değerlendirilmesinde yer alan yönetim ve öğretim aktivitelerine ilişkin bilgileri kullanır.
14
Bir yabancı dil kullanarak alanındaki bilgileri izler ve yabancı meslektaşları ile iletişim kurar.
15
Hemşirelik bakımı sunarken kültürel özellikleri göz önünde bulundurur.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
Besin öğelerinin sağlıklı beslenmedeki yerini kavrayabilme
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Temel beslenme bilgisine sahip olur.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Su, mineraller ve vitaminlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenebilme
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Besin öğelerinin sınıflandırılmasını öğrenebilme
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Besin öğesi yetersizlikleri-sağlık ilişkisini kavrayabilme
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/429515