Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Beslenme İlkeleri | HEM108 | 2 | 2 + 0 | 2,0 |
Birim Bölüm | HEMŞİRELİK |
Derece Seviye | Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Berrin ÇELİK |
Ders Veren | |
Amaç |
Yeterli ve dengeli beslenmeye zemin hazırlayacak, beslenmenin sağlıkla ilişkisini açıklayıcı bilgi verilmesi |
Ders İçeriği |
Beslenmenin tanımı ve önemi, besin ögeleri ve fonksiyonları, özel durumlarda beslenme öğrenilir ve tartışılır |
Ders Kaynakları |
Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu yayınları, Ankara 2011
Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrit Köksal, G., Gökmen, H., (2000). Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara. |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2013 - 2014 2014 - 2015 2015 - 2016 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 2 | 14 | 28 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum | Sözlü | 2 | 4 | 8 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 2 | 4 | 8 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 2 | 4 | 8 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | Final | 1 | 1 | 1 |
Ödev (Sunum) | Ödev (Sunum) | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 55 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 2,16 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Beslenmenin Tanımı ve Önemi | |
1 | Beslenmenin Tanımı ve Önemi | |
3 | Karbonhidratların yapısı, önemi ve sınıflandırılmaları | |
4 | Proteinlerin yapısı, önemi ve sınıflandırılmaları | |
5 | Lipidlerin yapısı, önemi ve sınıflandırılmaları | |
6 | Su ve minerallerin fiziksel ve kimyasal özellikleri | |
7 | Vitaminlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri | |
7 | Vitaminlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri | |
9 | Besin Grupları | |
10 | Beslenme kaynaklı hastalıklar | |
11 | Özel durumlarda beslenme | |
11 | Özel durumlarda beslenme | |
13 | Hastalıklarda beslenmenin önemi | |
13 | Hastalıklarda beslenmenin önemi |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Besin öğelerinin sağlıklı beslenmedeki yerini kavrayabilme | |||
Temel beslenme bilgisine sahip olur. | |||
Su, mineraller ve vitaminlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenebilme | |||
Besin öğelerinin sınıflandırılmasını öğrenebilme | |||
Besin öğesi yetersizlikleri-sağlık ilişkisini kavrayabilme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Besin öğelerinin sağlıklı beslenmedeki yerini kavrayabilme | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 |
Temel beslenme bilgisine sahip olur. | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 |
Su, mineraller ve vitaminlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenebilme | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 |
Besin öğelerinin sınıflandırılmasını öğrenebilme | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 |
Besin öğesi yetersizlikleri-sağlık ilişkisini kavrayabilme | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 |