Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Tüketici Davranışlarına Döngüsel Ekonomi Yaklaşımı | ENS5004 | 3 + 0 | 7,5 |
Birim Bölüm | ENDÜSTRİYEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK - YL |
Derece Seviye | Lisansüstü - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali PAYLAN |
Ders Veren | Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali PAYLAN |
Amaç |
Bu ders, ekolojik, toplumsal ve ekonomik sürdürülebilirliğin sağlanmasında tüketimin rolünü ele almayı amaçlamaktadır. |
Ders İçeriği |
• Sürdürülebilirlik kavramı tüketim bakış açısından değerlendirilmesi, • Sürdürülebilir tüketimle ilgili konuların yerel, ulusal ve küresel olarak araştırılması için gerekli teorik arkaplanın kavramsal ve tarihsel olarak oluşturulması • Sürdürülebilir tüketim tercihlerinin temel faktörlerinin neler olduğunun belirlenmesi • Ürün ve hizmetlerin sürdürülebilirliklerini tüketim bakış açısıyla değerlendirebilme • Sürdürülebilirlikle ilgili konuları sektöre, halka veya bilim camiasına sunabilme becerisi kazanma • Bireysel/toplumsal faktörlerin sürdürülebilir davranışları nasıl kolaylaştırdığını/önlediğini bilmek • Önde gelen sürdürülebilir davranış araştırmalarına aşina olmak |
Ders Kaynakları |
Ders kaynakları haftalar içinde incelenen makalelerden ve diğer kaynaklardan oluşmaktadır.
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 25 |
Ödev 1 | 10 |
Ödev (Sunum) | 15 |
Toplam | 50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %50 |
Toplam | %50 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %50 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 4 | 14 | 56 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 1 | 14 | 14 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 1 | 7 | 7 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler | Seminer | 2 | 14 | 28 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması | Grup Çalışması | 1 | 14 | 14 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 1 | 7 | 7 |
Final | Final | 1 | 14 | 14 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 182 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 7,14 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Quoquab, F., & Mohammad, J. (2020). A review of sustainable consumption (2000 to 2020): What we know and what we need to know. Journal of Global Marketing, 33(5), 305-334. | Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders |
2 | Balaji, M. S., Jiang, Y., Bhattacharyya, J., Hewege, C. R., & Azer, J. (2022). An introduction to socially responsible sustainable consumption: issues and challenges. Socially Responsible Consumption and Marketing in Practice, 3-14. Lim, W. M. (2016). A blueprint for sustainability marketing: Defining its conceptual boundaries for progress. Marketing theory, 16(2), 232-249. | Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders |
3 | Fuxman, L., Mohr, I., Mahmoud, A. B., & Grigoriou, N. (2022). The new 3Ps of sustainability marketing: The case of fashion. Sustainable Production and Consumption. Lim, W. M. (2022). The sustainability pyramid: A hierarchical approach to greater sustainability and the United Nations Sustainable Development Goals with implications for marketing theory, practice, and public policy. Australasian Marketing Journal, 30(2), 142-150. | Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders |
4 | Fuxman, L., Mohr, I., Mahmoud, A. B., & Grigoriou, N. (2022). The new 3Ps of sustainability marketing: The case of fashion. Sustainable Production and Consumption. Brandão, A., & da Costa, A. G. (2021). Extending the theory of planned behaviour to understand the effects of barriers towards sustainable fashion consumption. European Business Review. | Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders |
4 | Sheoran, M., & Kumar, D. (2021). Conceptualisation of sustainable consumer behaviour: converging the theory of planned behaviour and consumption cycle. Qualitative Research in Organizations and Management: An International Journal. Brandão, A., & da Costa, A. G. (2021). Extending the theory of planned behaviour to understand the effects of barriers towards sustainable fashion consumption. European Business Review. | Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders |
5 | De Carvalho, B. L., de Fátima Salgueiro, M., & Rita, P. (2015). Consumer Sustainability Consciousness: A five dimensional construct. Ecological indicators, 58, 402-410. Sharma, A. P. (2021). Consumers’ purchase behaviour and green marketing: A synthesis, review and agenda. International Journal of Consumer Studies, 45(6), 1217-1238. | Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders |
6 | Cao, D., Zheng, Y., Liu, C., Yao, X., & Chen, S. (2021). Consumption values, anxiety and organic food purchasing behaviour considering the moderating role of sustainable consumption attitude. British Food Journal Sarkar, J. G., Sarkar, A., & Sreejesh, S. (2022). Developing responsible consumption behaviours through social media platforms: sustainable brand practices as message cues. Information Technology & People. | Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders |
7 | Jain, V. K., Dahiya, A., Tyagi, V., & Sharma, P. (2022). Development and validation of scale to measure responsible consumption. Asia-Pacific Journal of Business Administration, (ahead-of-print). Minton, E. A., Tan, S. J., Tambyah, S. K., & Liu, R. L. (2022). Drivers of sustainability and consumer well-being: An ethically-based examination of religious and cultural values. Journal of Business Ethics, 175(1), 167-190. | Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders |
8 | Ara Sınav | Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders |
9 | Su, M., Fang, M., Kim, J., & Park, K. S. (2022). Sustainable marketing innovation and consumption: Evidence from cold chain food online retail. Journal of Cleaner Production, 340, 130806. | Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders |
10 | Gonzalez-Arcos, C., Joubert, A. M., Scaraboto, D., Guesalaga, R., & Sandberg, J. (2021). “How do I carry all this now?” Understanding consumer resistance to sustainability interventions. Journal of Marketing, 85(3), 44-61. Salciuviene, L., Banytė, J., Vilkas, M., Dovalienė, A., & Gravelines, Ž. (2022). Moral identity and engagement in sustainable consumption. Journal of Consumer Marketing, (ahead-of-print). | Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders |
11 | Dermody, J., Koenig-Lewis, N., Zhao, A. L., & Hanmer-Lloyd, S. (2021). Critiquing a utopian idea of sustainable consumption: A post-capitalism perspective. Journal of Macromarketing, 41(4), 626-645. | Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders |
12 | Antonetti, P., & Maklan, S. (2014). Feelings that make a difference: How guilt and pride convince consumers of the effectiveness of sustainable consumption choices. Journal of business ethics, 124(1), 117-134. | Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders |
13 | Davies, I., Oates, C. J., Tynan, C., Carrigan, M., Casey, K., Heath, T., ... & Wells, V. (2020). Seeking sustainable futures in marketing and consumer research. European journal of marketing. Laukkanen, T., Xi, N., Hallikainen, H., Ruusunen, N., & Hamari, J. (2022). Virtual technologies in supporting sustainable consumption: From a single-sensory stimulus to a multi-sensory experience. International Journal of Information Management, 63, 102455. | Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders |
14 | Laukkanen, T., Xi, N., Hallikainen, H., Ruusunen, N., & Hamari, J. (2022). Virtual technologies in supporting sustainable consumption: From a single-sensory stimulus to a multi-sensory experience. International Journal of Information Management, 63, 102455. | Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders |
15 | Genel değerlendirme | Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders |
16 | Final sınavı | Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
• Sürdürülebilir tüketim davranışlarının farklı sektörler için neler ifade ettiğini anlamak, tartışmak ve farklı sektörler ile ilgili olarak sürdürülebilir tüketim davranışlarını ölçümleyebilecek araştırmalar yapabilme yeteneğine sahip olmak. | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders Vaka Çalışması | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Önceden planlanmış özel beceriler |
• Sürdürülebilir tüketim davranışına etkisi olan, sürdürülebilir tüketim faaliyetleri ile satın alma davranışları arasında aracılık ve düzenleyicilik etkisine sahip olan değişkenleri tanımak ve bunları kullanarak farklı araştırmalar yapmak | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders Vaka Çalışması | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Önceden planlanmış özel beceriler |
• Dünyanın, gelecekteki işe yönelik faaliyetlerin ve pazarlama çabalarının karşı karşıya olduğu sürdürülebilirlik zorluklarını net bir şekilde anlamak ve eleştirel bir şekilde tartışmak | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders Vaka Çalışması | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Önceden planlanmış özel beceriler |
• pazarlama etiği ve sürdürülebilirlik konularının farklı paydaşlar için olumlu ve olumsuz etkilerini tanımak ve tanımlamak | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders Vaka Çalışması | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Önceden planlanmış özel beceriler |
• Kurumsal ve tüketici kararlarının yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde insan yaşamı, toplum ve doğal çevre üzerindeki etkisini değerlendirmek | Yazılı Sınav Ödev / Proje Sunum / Seminer | Ders Sınıf Dışı Çalışma Tartışmalı Ders Vaka Çalışması | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Önceden planlanmış özel beceriler |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|
• Sürdürülebilir tüketim davranışlarının farklı sektörler için neler ifade ettiğini anlamak, tartışmak ve farklı sektörler ile ilgili olarak sürdürülebilir tüketim davranışlarını ölçümleyebilecek araştırmalar yapabilme yeteneğine sahip olmak. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
• Sürdürülebilir tüketim davranışına etkisi olan, sürdürülebilir tüketim faaliyetleri ile satın alma davranışları arasında aracılık ve düzenleyicilik etkisine sahip olan değişkenleri tanımak ve bunları kullanarak farklı araştırmalar yapmak | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 |
• Dünyanın, gelecekteki işe yönelik faaliyetlerin ve pazarlama çabalarının karşı karşıya olduğu sürdürülebilirlik zorluklarını net bir şekilde anlamak ve eleştirel bir şekilde tartışmak | 3 | 4 | 4 | 3 | 5 | 4 |
• pazarlama etiği ve sürdürülebilirlik konularının farklı paydaşlar için olumlu ve olumsuz etkilerini tanımak ve tanımlamak | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 4 |
• Kurumsal ve tüketici kararlarının yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde insan yaşamı, toplum ve doğal çevre üzerindeki etkisini değerlendirmek | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 |