PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Bilgisayar Ağları ve Güvenliği
YBS401
7
2 + 1
5,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Yönetim Bilişim Sistemleri -
Lisans
(Yüz yüze eğitim)
Amaç
Dış saldırılara dayanıklı, güvenilir ve verimli iletişim ağları tasarlanması ve kurulması için öğrencilere iletişim ağları ve güvenlik kavramlarının sağlanması
Ders İçeriği
Bilgisayar ağlarında kullanılan kablo çeşitleri ve bağlayıcılarına giriş, bilgisayar ağlarına giriş, 7 katmanlı ağ mimarisi ve bileşenleri, tekrarlayıcılar, hub ve anahtarlar, köprü ve yönlendiriciler. Yerel Alan Temelleri: IP adresleme ve IP sınıfları, TCP/IP kavram ve konfigürasyonu, temel sorun giderme teknikleri. Internet`te ileri düzeyler: Datagram Protokolü ve Transfer Protokolü. TCP/IP servisleri: Posta, Telnet, FTP, DNS. Bilgisayar ve bilgi güvenliği kavramları ve modeller, kriptografik teknikler ve algoritmalar, kamusal kriptografi, kimlik doğrulama, elektronik imza, veri tabanı güvenliği, güvenli ödeme sistemleri.
Ders Veren
Hüseyin PARMAKSIZ
Hafta
Konu
1
İletişim ağlarına giriş ve ağ kavramlarının gelişimi
2
Ağ topolojilerini kavrama
3
Ağ kablo çeşitleri ve seçimi
4
İletişim standartları , OSI modeli, ve paket yapıları
5
Ağ cihazları (Modem, Router, Switch, Hub
6
Yerel İletişim ağları (MAC CSMA /CD)
7
Ara Sınav I
8
Uzak Alan ve Metropolitan İletişim Ağları
9
İnternet protokolleri ve IP sınıfları
10
Ağ tasarımı yönetimi ve problem giderme
11
Ağ güvenliği kavramları, amaçlar ve tanımlar
12
Güvenlik duvarları
13
Ağ saldırı türleri
14
Şifreleme, PKI
Program Çıktıları
1
Bilişim sistemleri ve işletme alanındaki temel kavram ve ilkeleri ileri düzeyde bilir, bu bilgileri işletme fonksiyonları ve teknik süreçlere entegre edebilir.
2
Alanındaki bilgi ve bulguları teknik ve teknik olmayan kitlelere yazılı, sözlü ve sunum yoluyla etkili biçimde aktarır.
3
Sosyal ve mesleki ilişkileri yönetir; yenilikçi ve yaratıcı çözümler geliştirir ve uygular.
4
İleri düzey ofis yazılımları ve bilişim teknolojilerini etkin kullanır.
5
Mesleki, yasal ve etik ilkelere uygun davranır; alanındaki güncel gelişmeleri izler ve değişim yönetimi süreçlerini uygulayarak yaşam boyu öğrenme bilincini sürdürür.
6
Mesleki iletişimde İngilizceyi en az B1 düzeyinde kullanır; yabancı uyruklu öğrenciler ise program kapsamında Türkçeyi B2 düzeyinde kullanma becerisine sahip olur.
7
Toplumun güncel sorunlarına yönelik projeler geliştirir; mesleki bilgi ve deneyimlerini toplumsal fayda amacıyla paylaşır.
8
Dijital dönüşüm süreçlerinde sürdürülebilirlik ilkelerini uygular; bu süreçlerin çevresel ve toplumsal etkilerini değerlendirir.
9
Projelerde ve çeşitli çalışma ortamlarında bir ekibin üyesi veya lideri olarak sorumluluk alır ve iş birliği içinde etkin biçimde çalışır.
10
Bilgi işlem altyapısı ve bilgisayar ağ sistemlerini yapılandırır, donanım ve işletim sistemleri sorunlarını analiz eder ve siber güvenlik çözümleri geliştirir.
11
Veri yönetimi için veri tabanı, web ve mobil tabanlı bilişim sistemleri geliştirir, programlama dillerini bilir ve etkin biçimde yönetir.
12
Bilişim sistemleri alanında analitik ve algoritmik düşünür, işletmenin mesleki faaliyetlerini planlar ve yönetir; sorunları neden-sonuç ilişkisiyle değerlendirip çözüm önerileri geliştirir.
13
Verileri profesyonel, yasal ve etik ilkelere uygun şekilde toplar; bilimsel yöntemlerle işler, analiz eder, yorumlar ve raporlar. Elde ettiği sonuçları toplumsal sorumluluk bilinciyle uygular.
14
Etik ilkeleri gözeterek kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bilişim tabanlı bir çözümü tasarlar, uygular ve değerlendirir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
İletişim Ağları topolojilerini ve OSI modelini açıklayabilme
3
3
4
2
3
3
5
2
1
2
5
2
4
2
Temel iletişim ağları ve güvenlik kavramlarını tanımlayabilme
3
3
3
2
4
3
4
2
1
2
4
2
3
2
Ağ güvenliği tehditlerini değerlendirebilme, OSINT, sanallastirma ve log analizi
5
4
3
5
5
5
4
4
2
3
5
4
5
5
Daha önceden tanımlı durumlar için ağ ve güvenlik çözümleri önerebilme, SIEM, IDS/IPS, WAF ve guvenlik duvari.
5
4
3
5
5
4
4
3
2
4
5
4
5
4
İletişim ağları bileşenleri ayırt edebilme ve altyapılarını karşılaştırabilme
4
4
3
3
4
3
4
2
3
3
5
4
5
3
Ortalama Değer
4
3,6
3,2
3,4
4,2
3,6
4,2
2,6
1,8
2,8
4,8
3,2
4,4
3,2
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/345052