PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ECZANE HİZMETLERİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Eczane Kayıtları ve Stok Yönetimi
ECH206
4
2 + 0
2,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Eczane Hizmetleri -
Ön Lisans
(Örgün eğitim)
Amaç
Dersin amacı, öğrencinin işletmedeki işleyişler hakkında bilgi sahibi olması, envanter kaydı ile ilgili bilişim teknolojilerini öğrenmesi ve kullanabilmesidir.
Ders İçeriği
Stok tanımı, stok sistemleri, Eczanede rutin tutulan defterler ve kayıtlar, Stok kontrolünün tanımı, önemi, yararları, İşletmelerde stok tutarını belirleyen faktörler, Stok kontrolünün seçim tekniği, Maliyetlerin matematiksel modelle açıklanması, Maliyetlerin matematiksel modelle açıklanması, Stoksuzluk giderlerine karşı modeller, Envanterin tanımı, envanter defteri ve listeleri, Olasılıklı envanter modelleri, Stok kontrolüne ilişkin problem çözümlemeleri I Stok kontrolüne ilişkin problem çözümlemeleri II
Hafta
Konu
1
Stok tanımı, stok sistemleri
2
Eczanede rutin tutulan defterler ve kayıtlar
3
Stok kontrolünün tanımı, önemi, yararları
4
İşletmelerde stok tutarını belirleyen faktörler
5
Stok kontrolünün seçim tekniği
6
Maliyetlerin matematiksel modelle açıklanması
7
Maliyetlerin matematiksel modelle açıklanması
8
Vize sınavı
9
Stoksuzluk giderlerine karşı modeller
10
Envanterin tanımı, envanter defteri ve listeleri
11
Olasılıklı envanter modelleri
12
Stok kontrolüne ilişkin problem çözümlemeleri I
13
Stok kontrolüne ilişkin problem çözümlemeleri II
14
Final sınavı
Program Çıktıları
1
Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
2
İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
3
Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.
4
Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır.
5
Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
6
Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.
7
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
8
Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
9
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.
10
Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.
11
Eczane Hizmetlerinde hizmet süreçleri hakkında bilgiye sahiptir.
12
Eczane hizmetleri alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi eczacının sorumluluğunda yürütür bununla birlikte mevcut sorumlara çözümler üretir.
13
Sağlık alanında özellikle eczane hizmetlerini içeren konularda, ihtiyaç duyduğu güncel bilgileri içeren kitapların, uygulama araç-gereçlerinin, yeni teknolojilerin kullanımını bilir.
14
Eczane teknikeri olarak dahil olabileceği laboratuvarları tanır, bu laboratuvarlar ve laboratuvar çalışmaları hakkında bilgi sahibi olur, laboratuvar güvenliği kurallarını öğrenir.
15
Eczacılık alanındaki fikri mülkiyet unsurlarını öğrenir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
Stok terimini tanımlar, stok sistemleri ve dönem sonu envanter kaydını değerlendirir
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Stok kontrolünün tanımı, önemi, yararları, İşletmelerde stok tutarını belirleyen faktörleri açıklar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Envanterin tanımı, envanter defteri ve listeleri, Olasılıklı envanter modellerini açıklar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/418965