PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
AMELİYATHANE HİZMETLERİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Temel Mikrobiyoloji
AMH106
2
2 + 0
3,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Ameliyathane Hizmetleri -
Ön Lisans
(Yüz yüze)
Amaç
Sağlık alanında çalışacak elemanlara mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan alet ve ekipmanları tanıtmak, mikroorganizmaların özellikleri, üreme şartları ve üretilmeleri öğretilecek, mikrobiyal üremenin kontrol altına alınması ve mikroorganizmaların zararlı ve yararlı etkileri konusunda bilgi ile donatmaktır.
Ders İçeriği
Mikrobiyolojinin tarihçesi, gelişimi ve temel kavramlar, Mikrobiyoloji Laboratuvarı çalışma kuralları, Mikrobiyoloji Laboratuvarı Araçlar-Cihazlar ve Mikroskoplar,Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve genel özellikleri, Bakterilerin yapısı, üreme özellikleri, metabolizması, Mikroorganizmaların üretildiği ortamlar, Mikroorganizmaların boyanması ve boyama yöntemleri, Virüsların yapısı, üreme özellikler, metabolizması, Mikrobiyolojik tanı yöntemleri.
Hafta
Konu
1
Mikrobiyolojinin tarihçesi, gelişimi ve temel kavramlar
2
Mikrobiyoloji Laboratuvarında uygulanacak çalışma kuralları
3
Mikrobiyolojide Kullanılan Genel Araçlar-Cihazlar ve Mikroskoplar
4
Sterilizasyon, Dezenfeksiyon, Antisepsi ve Uygulama Yöntemleri
5
Mikrobiyolojide marazi maddelerin alınması ve laboratuvara gönderilmesi
6
Mikroorganizmaların üretildiği ortamlar ve besiyerleri
7
Mikroorganizmaların boyanması ve boyama yöntemleri
8
Ara Sınav
9
Bakterilerin biyokimyasal aktivitelerinin ölçülmesi
10
Bakterilerin biyokimyasal aktivitelerinin ölçülmesi
11
Parazitlerin yapısı, üreme özellikler, metabolizması
12
Antibiyogram Testleri
13
Bakterilerin Sayım Yöntemleri
14
Mikrobiyolojik tanı yöntemleri
Program Çıktıları
1
Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
2
İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
3
Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.
4
Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır.
5
Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
6
Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.
7
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
8
Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir
9
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptirler.
10
Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.
11
Ameliyathane ortamını ve ekipmanlarını tanır.
12
Ameliyathane ortamını cerrahi işlem öncesi, işlemler arası ve işlemden sonra hazırlayabilme konularını açıklar ve uygular.
13
Sterilizasyon ve dezenfeksiyon tekniklerine yönelik bilgileri açıklar ve uygular.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
Mikroorganizmaların zararlı ve yararlı etkileri konusunda bilgi donanımına sahiptir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Mikrobiyoloji laboratuvarında rutin olarak kullanılan alet ve ekipmanları tanır ve kullanımlarını bilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Mikroorganizmaların özelliklerini açıklayabilir ve üreme şartları ve üretim koşullarını bilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Mikrobiyoloji laboratuvarında rutin olarak kullanılan alet ve ekipmanları tanır ve kullanımlarını bilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Mikroorganizmaların özelliklerini açıklayabilir ve üreme şartları ve üretim koşullarını bilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Mikroorganizmaların zararlı ve yararlı etkileri konusunda bilgi donanımına sahiptir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Mikrobiyoloji laboratuvarında rutin olarak kullanılan alet ve ekipmanları tanır ve kullanımlarını bilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Mikroorganizmaların özelliklerini açıklayabilir ve üreme şartları ve üretim koşullarını bilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Mikroorganizmaların zararlı ve yararlı etkileri konusunda bilgi donanımına sahiptir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Mikrobiyoloji laboratuvarında rutin olarak kullanılan alet ve ekipmanları tanır ve kullanımlarını bilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Mikroorganizmaların özelliklerini açıklayabilir ve üreme şartları ve üretim koşullarını bilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Mikroorganizmaların zararlı ve yararlı etkileri konusunda bilgi donanımına sahiptir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/437366