EN
  • Anasayfa
  • KSM411 Gıda Katkıları (2021 - 2022 / 5. Yarıyıl)
  • EN
KSM411 - Gıda Katkıları
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıda Katkıları KSM411 5 3 + 0 3,0 Pdf
Birim Bölüm
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ
Derece Seviye Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi yüz yüze,
EBS Koordinatörü Doç. Dr. Alev AKPINAR BORAZAN
Ders Veren Doç. Dr. Alev AKPINAR BORAZAN
Amaç

Gıda üretiminde kullanılan katkı maddelerinin özellikleri, toksiditesi, kullanım alan ve amaçları hakkında bilgilendirmek

Ders İçeriği

Gıda katkı maddelerinin kullanım amaçları, toksikolojisi, özellikleri ve üründe meydana getirdiği değişiklikler.

Ders Kaynakları Altuğ, T. "Gıda katkı maddeleri" Sidas Medya Ltd.Şti, İzmir, 2009, ISBN:978-975-97408-0-1
Özkaya, B. "BES 223 Gıda katkı maddeleri" açık ders notları, Ankara Üniversitesi
Saldamlı, İ., "Gıda Katkı Maddeleri ve İngrediyenler", İlbilge yayınevi, Ankara, 1985.
Açıldığı Öğretim Yılı 2015 - 2016 2020 - 2021 2021 - 2022
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Dönem Sonu Uygulaması %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 2 14 28
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 1 2 2
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 1 14 14
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Beyin Fırtınası 1 3 3
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Küçük Grup Tartışması 1 3 3
Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri / Projeleri 3 5 15
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması Grup Çalışması 8 1 8
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 3 1 3
Ödev 1 Ödev 1 5 1 5
Final Final 5 1 5
Toplam İş Yükü (Saat) 86
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 3,37
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, sınıflandırılması Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası
2 Katkı maddeleri konusundaki yasal düzenlemeler, yetkili kurumlar ve uluslararası otoriteler Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası
3 Antioksidanlar Tartışmalı Ders Grup Çalışması
4 Antimikrobiyal ajanlar Tartışmalı Ders Grup Çalışması
5 Tat ve Doku Arttırıcılar-Tatlandırıcılar Tartışmalı Ders Grup Çalışması
6 Tat ve Doku Arttırıcılar-Emülgatörler Tartışmalı Ders Grup Çalışması
7 Tat ve Doku Arttırıcılar-Lezzet vericiler Tartışmalı Ders Grup Çalışması
8 Tat ve Doku Arttırıcılar-Asitliği Düzenleyiciler Tartışmalı Ders Grup Çalışması
9 Gıda Boyaları-Renklendiriciler Tartışmalı Ders Grup Çalışması
10 Stabilizörler Tartışmalı Ders Grup Çalışması
11 Tatlandırıcılar Tartışmalı Ders Grup Çalışması
12 Enzimler Tartışmalı Ders Grup Çalışması
13 Diğerleri (hacim arttırıcılar, köpüren maddeler, köpük önleyici maddeler, nem ileticiler, parlatma maddeleri, sıkılaştırıcı maddeler ve dengeleyiciler vd.) Tartışmalı Ders Grup Çalışması
13 Diğerleri (hacim arttırıcılar, köpüren maddeler, köpük önleyici maddeler, nem ileticiler, parlatma maddeleri, sıkılaştırıcı maddeler ve dengeleyiciler vd.) Tartışmalı Ders Grup Çalışması
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Öğrenci gıda katkı maddelerini tanımayı ve kullanım amaçlarını bilir Sunum / Seminer Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması
ÖÖğrenci, bir maddenin gıda katkısı olabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerektiğini bilir. Sunum / Seminer Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması
Öğrenci gıda katkı maddelerinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları bilir Ödev / Proje Sunum / Seminer Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Grup Çalışması Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması
Öğrenci gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmasını bilir. Ödev / Proje Sunum / Seminer Tartışmalı Ders Grup Çalışması Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması
Öğrenci gıda katkı maddelerinin özelliklerini,etki mekanizmalarını ve kullanım alanlarını ana hatlarıyla bilir Ödev / Proje Sunum / Seminer Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Seminer Grup Çalışması Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
Öğrenci gıda katkı maddelerini tanımayı ve kullanım amaçlarını bilir 5 4 - 3 3 5 4 5 5 5 2 0 5 4
ÖÖğrenci, bir maddenin gıda katkısı olabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerektiğini bilir. 5 4 3 3 3 5 4 3 3 4 2 0 4 2
Öğrenci gıda katkı maddelerinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları bilir 4 5 4 4 3 4 4 - 3 3 4 0 5 2
Öğrenci gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmasını bilir. 3 3 2 3 1 1 3 3 0 1 - 0 1 0
Öğrenci gıda katkı maddelerinin özelliklerini,etki mekanizmalarını ve kullanım alanlarını ana hatlarıyla bilir 5 5 5 4 4 4 4 4 4 3 2 0 5 0