• Anasayfa
  • KIM322 Gıda Kimyası (2019 - 2020 / 6. Yarıyıl)
  • EN
KIM322 - Gıda Kimyası
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıda Kimyası KIM322 6 3 + 0 6,0 Pdf
Birim Bölüm
KİMYA
Derece Seviye Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Sedat TÜRE
Ders Veren
Amaç

Bu dersin amacı gıda, besin ve doğal liflerin ana bileşenlerinin metabolizması ve özelliklerini açıklamak, gıdaların biyokimya ve kimyası hakkında bilgiler vermek, tarımsal ürünlerin işlenmesi ve gıda ve içecek endüstrisinde kullanılan kimyasal ve biyokimyasal analiz yöntemlerine ilişkin pratik geliştirmeleri konusunda bilgilendirmektir

Ders İçeriği

Besinlerin genel biyokimyasal bileşenleri, proteinler, karbohidratlar, lipitler, vitaminler, enzimler, bunların tayin metodları, besinlerin bozunması, korunması ve saklanması işlenmesi ve sindirimi.

Ders Kaynakları M. Tayar ve R Çıbık, Gıda Kimyası, Birinci baskı, Dora Yayınları, Bursa, 2011.
H. D. Belitz, W. Grosch and P. Schieberle, Food Chemistry, Fourth Edition, Springer-Verlag, Berlin, 2009.
Açıldığı Öğretim Yılı 2011 - 2012 2012 - 2013 2015 - 2016 2017 - 2018
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri 0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri 0
Destek Dersleri 0
Ek Dersler 0
Kategori 0
Mesleki Seçmeli Dersler 0
Temel Meslek Dersleri 0
Uygulama Dersleri 0
Uzmanlık / Alan Dersleri 0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 2 14 28
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 10 1 10
Ödev 1 Ödev 1 5 1 5
Final Final 10 1 10
Toplam İş Yükü (Saat) 95
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 3,73
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Giriş
2 Şekerler
3 Polisakkaritler
4 Yağlar
5 Enzimler
6 Proteinler
7 Vitaminler
8 Mineraller
9 Aroma ve tat vericiler
10 ARASINAV
11 Pigmentler ve renk maddeleri
12 Koruyucu katkı maddeleri
13 Gıdalardaki istenmeyen maddeler
14 Su
Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Gıdaların sindirimini sorgular.
Gıda endüstrisinde oluşabilecek sorunları çözer.
Besinlerdeki biyokimyasal bileşiklerin analiz metodlarnı belirler.
Besinlerdeki başlıca biyokimyasal maddeleri sınıflandırır. Gıdaların sindirimini sorgular.
Gıdaların korunma ve saklama yöntemlerini sorgular.
ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13
Gıdaların sindirimini sorgular. - - - - - - - - - - - - -
Gıda endüstrisinde oluşabilecek sorunları çözer. - - - - - - - - - - - - -
Besinlerdeki biyokimyasal bileşiklerin analiz metodlarnı belirler. - - - - - - - - - - - - -
Besinlerdeki başlıca biyokimyasal maddeleri sınıflandırır. Gıdaların sindirimini sorgular. - - - - - - - - - - - - -
Gıdaların korunma ve saklama yöntemlerini sorgular. - - - - - - - - - - - - -