Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş | AŞÇ107 | 1 | 3 + 0 | 3,0 |
Birim Bölüm | AŞÇILIK |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Sözlü, Tartışmalı Ders, Soru ve Cevap |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Cevdet SÖKMEN |
Ders Veren | Öğr. Gör. Ebubekir YILMAZ |
Amaç |
Yiyecek, pişirme, mutfak, yemek gibi bazı temel kavramların öğrencilere tanıtımları ile başlayan ders; yiyeceğin kültürel anlamlarını ve bunların neyin yenilip/yenilmeyeceğini nasıl etkilediğini, öğünlerdeki değişimleri, yemek zamanlarının ve içme alışkanlıklarının eskiden günümüze nasıl değiştiğini, mutfağın evrimini ve ağırlama geleneğinin gelişimini incelemektedir. Tarihsel olayların insanın neyi, niçin, nasıl yediğini nasıl etkilediğini açıklayarak tarih, kültür ve yiyeceği birbirine bağlayan ders çok-kültürlü bir yaklaşım ile temel tarihsel olaylar ve bu olaylardan farklı toplumların mutfak geleneklerinin niçin ve nasıl etkilendiğine yönelik ilişkileri ortaya koymaktır. |
Ders İçeriği |
Gastronomi, Gastronomi Terminolojisi, Gastronominin Türleri, Gastronomi Tarihi, Rafine Mutfak ve Diğer Mutfak Akımları, Gündelik Hayat ve Gıda, Mutfakta Profesyonellik, Yiyecek ve Beslenme Tarihi, Tarih Öncesi Çağlarda Beslenme, Tarih Çağlarında Beslenme, Mutfak Hiyerarşisi, Mutfak Planlaması, Uygarlıklar ve Gastronomi, Gastronomi ve Etkileşim İçinde Olduğu Diğer Bilim Dalları, Yiyecek İçecek Tarihi, Yemek ve Kültür, Gastronomi ve Yeni Beslenme Eğilimleri, Yiyecek ve İçecek Sektöründe Yeni Akımlar. |
Ders Kaynakları |
Deniz Gürsoy'un Gastronomi Tarihi
Tüm Yönleriyle Gastronomi Bilimi, (2017). Mehmet Sarıışık, Detay Yayıncılık Gastronomi Tarihi- Anadolu Üniversitesi Yayınları Gastronomi ve Yiyecek Tarihi Lezzetin Fizyolojisi ya da Yüce Mutfak Üzerine Düşünceler |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 30 |
Ödev 1 | 10 |
Ödev 2 | 10 |
Toplam | 50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %50 |
Toplam | %50 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %50 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 1 | 14 | 14 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme | Panel | 1 | 8 | 8 |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 1 | 10 | 10 |
Final | Final | 6 | 1 | 6 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 5 | 1 | 5 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 85 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,33 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Gastronomi Kavramı | |
2 | Gastronomi ve Kültür-Dünden Bugüne Gastronomi | |
3 | Antik Çağlarda Beslenme | |
4 | Ateşin İcadı ve Yemek Pişirme | |
5 | Tarih Öncesi Uygarlıklarda Gastronomi | |
6 | Tek Tanrılı Dinlerin Gastronomiye Etkisi- Gastronomi ve Yeni Beslenme Eğilimleri | |
7 | Kültürler İçinde Karakteristik Gıdalar | |
8 | Ara Sınav (Vize) (Tekrar) | |
9 | İslamiyet Öncesi Türk Mutfak Kültürü | |
10 | Orta Çağ Avrupa Mutfağı | |
11 | Rafine Mutfağın Doğuşu | |
12 | Yenilikçi Mutfak ve Avangart Akımı | |
13 | Moleküler Gastronomi ve Global Mutfak | |
14 | Yiyecek İçecek Sektöründe Yeni Akımlar |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Yiyecek içecek sektöründeki yeni akımlar ile ilgili bilgi edinimi | |||
Gastronomi kavramının nasıl oluştuğuna ve tarihsel sürecine hakimdir. | |||
Gastronomi terminolojisi içinde geçen tüm kavramları öğrenmiştir. | |||
Gastronomi ve yeni beslenme eğilimleri ile ilgili bilgi edinimi | |||
Gastronomi ile alakalı bilim dalları ve disiplinler hakkında bilgi sahibidir. |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Yiyecek içecek sektöründeki yeni akımlar ile ilgili bilgi edinimi | 4 | - | - | - | 4 | - | - | - | - | 4 | - | - | - | - | - | - |
Gastronomi kavramının nasıl oluştuğuna ve tarihsel sürecine hakimdir. | 5 | - | - | - | 5 | - | - | - | - | 5 | - | - | - | - | - | - |
Gastronomi terminolojisi içinde geçen tüm kavramları öğrenmiştir. | 5 | - | - | - | 5 | - | - | - | - | 5 | - | - | - | - | - | - |
Gastronomi ve yeni beslenme eğilimleri ile ilgili bilgi edinimi | - | - | 5 | 5 | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Gastronomi ile alakalı bilim dalları ve disiplinler hakkında bilgi sahibidir. | 5 | - | - | - | 5 | - | - | - | - | 5 | - | - | - | - | - | - |