EN
  • Anasayfa
  • AŞÇ109 Beslenme İlkeleri (2024 - 2025 / 1. Yarıyıl)
  • EN
AŞÇ109 - Beslenme İlkeleri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Beslenme İlkeleri AŞÇ109 1 2 + 0 2,0 Pdf
Birim Bölüm
AŞÇILIK
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze, Sözlü, Soru cevap, Tartışmalı
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Merve BİLİR
Ders Veren Öğr. Gör. Ebubekir YILMAZ
Amaç

Öğrencinin Beslenmenin temel ilkeleri ve temel uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak.

Ders İçeriği

Beslenmenin temel kavramları, besin öğleri (karbonhidratlari proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su), enerji metobolizması, besin grupları (et, süt,yumurta, kurubaklagil, tahıllar), yemek planlama konularından oluşmaktadır.

Ders Kaynakları BULDUK S., Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama, Detay Yayıncılık, 2005
Açıldığı Öğretim Yılı 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 30
Ödev 1 10
Ödev 2 10
Toplam 50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %50
Toplam %50
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %50
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 2 10 20
Dinleme ve anlamlandırma Ders 2 14 28
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 2 1 2
Final Final 7 1 7
Toplam İş Yükü (Saat) 57
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 2,24
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Beslenmeye Genel Bakış Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası
2 Sağlıklı Bir Diyet Planlama
3 Sindirim, Emilim ve Taşıma
4 Karbonhidratlar (şekerler, nişastalar ve diyet lifleri) ve yağlar; trigliseridler, fosfolipidler ve steroller .
5 Proteinler, aminoasitler ve metabolizma
6 Enerji dengesi ve vücut kompozisyonu Kilo yönetimi: şişmanlık, zayıflık
7 Suda çözünen vitaminler, yağda çözünen vitaminler, antioksidanlar
8 Genel Tekrar, Ara sınav
9 Su ve majör mineraller, iz mineraller
10 Şişmalık - Zayıflık
11 Yaşam Boyu Beslenme
12 Besin Grupları
13 Yaşam boyu egzersiz
14 Menü Planlama
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Öğrencilere, beslenme konusunda bilgi verme Yazılı Sınav Sunum / Seminer Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması
Besin bileşenlerin yapıları ve etki mekanizmalarını hakkında bilgi sahibi olma Yazılı Sınav Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması
Besin öğelerinin sindirilmeleri ve günlük önerilen tüketim miktarları konusunda bilgi sahibi olma Yazılı Sınav Ödev / Proje Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması
Kronik hastalıklarda beslenme, obezite ve diyet Yazılı Sınav Sözlü Sınav Ödev / Proje Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması
Çeşitli yaş grupları ve özel durumlarda insanların beslenme şekilleri konularında bilgi verme Yazılı Sınav Sözlü Sınav Ödev / Proje Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
Öğrencilere, beslenme konusunda bilgi verme 2 - 2 5 - 2 - - - - - - 2 - - -
Besin bileşenlerin yapıları ve etki mekanizmalarını hakkında bilgi sahibi olma 2 - 2 5 - 2 - - - - - - 2 - - -
Besin öğelerinin sindirilmeleri ve günlük önerilen tüketim miktarları konusunda bilgi sahibi olma 3 - 3 5 - 2 - - - - - - 3 - - -
Kronik hastalıklarda beslenme, obezite ve diyet - - - 5 - - - - - - - - - - - -
Çeşitli yaş grupları ve özel durumlarda insanların beslenme şekilleri konularında bilgi verme - - - 5 - - - - - - - - - - - -