Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıda Hijyeni ve Sanitasyon | AŞÇ111 | 1 | 2 + 0 | 2,0 |
Birim Bölüm | AŞÇILIK |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Burak ÇITAK |
Ders Veren | Öğr. Gör. Burak ÇITAK |
Amaç |
Gıda üretimi ve hizmetlerinde İnsan sağlığını tehdit eden mikroorganizmaların uzaklaştırılması, sağlıklı ortamın korunması konularında bilgi sahibi olmak. |
Ders İçeriği |
Hijyen ve sanitasyonun tanımı, hijyen-kalite ilişkisi, toplu beslenme sistemlerinde hijyenin önemi, hijyen riskleri, önlemler, gıda hijyeni, kişisel hijyen, el yıkama, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi |
Ders Kaynakları |
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni (2015). Nilüfer Koçak, Detay Yayıncılık
Mustafa Tayar, Velaaddin Kılıç. 2014. Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 35 |
Ödev 1 | 10 |
Toplam | 45 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %55 |
Toplam | %55 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %45 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %55 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 2 | 14 | 28 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 1 | 14 | 14 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 2 | 1 | 2 |
Final | Final | 2 | 1 | 2 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 46 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 1,80 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Mikroorganizmalar ve Hijyen/Sanitasyon Arasındaki İlişki | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
2 | Gıda Kontaminasyon Kaynakları | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
3 | Hijyen/Sanitasyonda HACCP(Hazard Analysis of Critical Control Points)’in Rolü | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
4 | Gıda İşletmelerinde Hijyen/Sanitasyonu Etkileyen Faktörler | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
5 | İşletmelerde Temizlik ve Dezenfeksiyonun Uygulanması | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
6 | Temizlik Maddeleri ve Dezenfektanlar | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
7 | Gıda İşletmelerinde Sanitasyon | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
8 | Ara Sınav/Hijyenin Uygulama Prensipleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
9 | Süt, Meyve -Sebze ve Et İşletmelerinde Hijyen/Sanitasyon ve Toplu Beslenme Yerlerinde Hijyen/Sanitasyon | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
10 | Gıda zehirlenmeleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
11 | Gıda muhafaza ilkeleri | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
12 | Gıda üretimi öncesi, üretim esnası ve üretim sonrası hijyen | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
13 | Hammadde, bina, alet, ekipman, personel hijyeni | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
14 | İşletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları | Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Öğrenci hijyen ve sanitasyon ile ilgili temel kavramları tanımlamak | |||
Öğrenci, personel, su, alet-ekipman, işyeri ve gıda hijyeni konuları hakkında bilgi sahibi olur | |||
Öğrenci gıda endüstrisinde uygulanan hijyen kurallarının önemini bilir | |||
Öğrenci gıda güvenliği sistemlerinin önemini bilir. | |||
Öğrenci gıda endüstrisinde uygulanan sanitasyon prensiplerini bilir. |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenci hijyen ve sanitasyon ile ilgili temel kavramları tanımlamak | 3 | 0 | - | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 | - | - | - |
Öğrenci, personel, su, alet-ekipman, işyeri ve gıda hijyeni konuları hakkında bilgi sahibi olur | 3 | 0 | 0 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 | - | - | - |
Öğrenci gıda endüstrisinde uygulanan hijyen kurallarının önemini bilir | - | 0 | 0 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 | - | - | - |
Öğrenci gıda güvenliği sistemlerinin önemini bilir. | 3 | 0 | 0 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 | - | - | - |
Öğrenci gıda endüstrisinde uygulanan sanitasyon prensiplerini bilir. | 3 | 0 | 0 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 | - | - | - |