EN
  • Anasayfa
  • AŞÇ217 Yöresel Mutfaklar (2024 - 2025 / 3. Yarıyıl)
  • EN
AŞÇ217 - Yöresel Mutfaklar
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Yöresel Mutfaklar AŞÇ217 3 2 + 2 4,0 Pdf
Birim Bölüm
AŞÇILIK
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze / Örgün / Uygulamalı / Türkçe
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Ebubekir YILMAZ
Ders Veren
Amaç

Bu ders ile öğrencilerin yöresel mutfakların özelliklerini, bölgelere has yiyeceklerin hazırlanması, yiyecekler hazırlanırken kullanılan malzemeler ve teknikleri öğrenmesi amaçlanmaktadır.

Ders İçeriği

Yöresel mutfakların özellikleri, Marmara Bölgesi mutfak kültürü, Ege Bölgesi mutfak kültürü, İç Anadolu Bölgesi mutfak kültürü, Akdeniz Bölgesi mutfak kültürü, Güneydoğu Anadolu Bölgesi mutfak kültürü, Doğu Anadolu Bölgesi mutfak kültürü, Karadeniz Bölgesi mutfak kültürü

Ders Kaynakları Yöresel Mutfaklar Ders Kitabı (Anadolu Üniversitesi Yayınları)
Açıldığı Öğretim Yılı 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 4 14 56
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması Laboratuar 4 7 28
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 2 7 14
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 1 1 1
Uygulama 1 Uygulama 1 1 1 1
Final Final 1 1 1
Toplam İş Yükü (Saat) 101
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 3,96
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Türkiye'de Yöresel Mutfaklar Ders
2 Marmara Bölgesi Mutfak Kültürü Ders
3 Marmara Bölgesi Mutfak Kültürü (Uygulamalı) Ders Laboratuar
4 Ege Bölgesi Mutfak Kültürü (Uygulamalı) Ders Laboratuar
4 Ege Bölgesi Mutfak Kültürü (Uygulamalı) Ders Laboratuar
6 İç Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü (Uygulamalı) Ders Laboratuar
6 İç Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü (Uygulamalı) Ders Laboratuar
8 Akdeniz Bölgesi Mutfak Kültürü (Uygulamalı) Ders Laboratuar
8 Akdeniz Bölgesi Mutfak Kültürü (Uygulamalı) Ders Laboratuar
10 Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü (Uygulamalı) Ders Laboratuar
10 Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü (Uygulamalı) Ders Laboratuar
12 Doğu Anadolu Bölgesi Mutfak Kültürü (Uygulamalı) Ders Laboratuar
13 Karadeniz Bölgesi Mutfak Kültürü (Uygulamalı) Ders Laboratuar
13 Karadeniz Bölgesi Mutfak Kültürü (Uygulamalı) Ders Laboratuar
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Türkiye'de mevcut yöresel mutfaklar ile ilgili bilgi sahibi olur. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Türkiye'de mevcut yöresel mutfaklar ile ilgili uygulama yapabilme yeteneği kazanır. Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Ders Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
Türkiye'de mevcut yöresel mutfaklarda hazırlanan yiyecekler için gerekli malzeme ve ekipman bilgisini kazanır. Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Ders Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
Bölgesel farklılıkları ve hangi yiyeceğin nerede hazırlandığı bilgisini kazanır. Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Ders Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
Türkiye'deki yöresel olarak meşhur ve patentli ürünler hakkında bilgi sahibi olur. Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Ders Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
Türkiye'de mevcut yöresel mutfaklar ile ilgili bilgi sahibi olur. 4 1 3 1 5 2 4 2 1 5 1 1 1 - - -
Türkiye'de mevcut yöresel mutfaklar ile ilgili uygulama yapabilme yeteneği kazanır. 5 1 5 1 3 4 5 3 1 4 1 1 1 - - -
Türkiye'de mevcut yöresel mutfaklarda hazırlanan yiyecekler için gerekli malzeme ve ekipman bilgisini kazanır. 4 1 5 3 5 1 3 1 1 1 1 1 1 - - -
Bölgesel farklılıkları ve hangi yiyeceğin nerede hazırlandığı bilgisini kazanır. 5 3 5 4 4 4 3 1 1 3 1 1 1 - - -
Türkiye'deki yöresel olarak meşhur ve patentli ürünler hakkında bilgi sahibi olur. 5 4 4 4 4 3 3 1 1 3 1 1 1 - - -