Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Baharat ve Kahve Kültürü | AŞÇ222 | 3 | 2 + 1 | 4,0 |
Birim Bölüm | AŞÇILIK |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Cevdet SÖKMEN |
Ders Veren | Öğr. Gör. Ahmet KARAGÖZ |
Amaç |
Dersin amacı öğrencilerinin aşağıda yer alan kazanımlara sahip olmasıdır. 1. Baharatın birbiriyle uyumlu ve doğru kullanımını açıklar. 2. Yeni tekniklerle kahve hazırlama hususunda fikir yürütür. 3. Kahve ve baharat hakkında ilgili terminolojiyi kullanır. |
Ders İçeriği |
Bu ders kapsamında; kültür tanımı ve özellikleri; baharat ve ıtırlı bitkiler; ilk çağda baharat; orta çağda baharat; Osmanlı döneminde baharat; baharatın kullanım alanları ve birbirleriyle uyumu; kahvenin keşfi; Afrika ve ön Asya?da kahve kullanımı ve kültürel etkisi; Avrupa?da kahve kullanımı ve kültürel etkisi; kahve yetiştirilen bölgeler ve yetiştirildiği bölgelere göre kahve; kahve kültüründe kullanılan araç-gereçler; dünyada kahvenin yapılış biçimleri gibi konular ele alınmaktadır. |
Ders Kaynakları |
1. Heise, U. (2001). Kahve ve Kahvehane. Dost Kitabevi, Ankara.
2. Dalby, A. (2004). Tehlikeli Tatlar-Tarih Boyunca Baharat. Kitap Yayınevi, İstanbul.
3. Raghavan, S. (2007). Handbook of Spices, Seasonings and Flavorings. CRC Press Taylor & Francis Group, Florida-ABD.
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Ödev (Sunum) | 20 |
Toplam | 60 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %40 |
Toplam | %40 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %60 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %40 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 4 | 14 | 56 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 1 | 14 | 14 |
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması | Laboratuar | 1 | 14 | 14 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 4 | 1 | 4 |
Final | Final | 4 | 1 | 4 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 92 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,61 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Kültür tanımı ve özellikleri | Ders |
2 | Baharat ve ıtırlı bitkiler | Ders |
2 | Baharat ve ıtırlı bitkiler - I | Ders |
3 | Baharat ve ıtırlı bitkiler - II | Ders |
4 | İlk çağda baharat | Ders |
5 | Orta çağda baharat | Ders |
6 | Osmanlı döneminde baharat | Ders |
7 | Baharatın kullanım alanları ve birbirleriyle uyumu | Ders |
8 | Kahvenin keşfi | Ders |
9 | Afrika ve Ön Asya'da kahve kullanımı ve kültürel etkisi | Ders |
10 | Avrupa'da kahve kullanımı ve kültürel etkisi | Ders |
11 | Kahve yetiştirilen bölgeler ve yetiştirildiği bölgelere göre kahve | Ders |
12 | Kahve kültüründe kullanılan araç-gereçler | Ders |
13 | Dünya'da kahvenin yapılış biçimleri | Ders |
14 | Dünya'da kahvenin yapılış biçimleri - I | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Baharatın birbiriyle uyumlu ve doğru kullanımını açıklar. Yeni tekniklerle kahve hazırlama hususunda fikir yürütür. Kahve ve baharat hakkında ilgili terminolojiyi kullanır. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Baharatın birbiriyle uyumlu ve doğru kullanımını açıklar. Yeni tekniklerle kahve hazırlama hususunda fikir yürütür. Kahve ve baharat hakkında ilgili terminolojiyi kullanır. | 3 | 3 | 4 | 1 | 4 | 1 | 0 | 1 | 3 | 3 | 1 | 1 | 5 | - | - | - |