Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıda Muhafaza Teknikleri | AŞÇ225 | 3 | 3 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | AŞÇILIK |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Olgun ÇIRAK |
Ders Veren | |
Amaç |
Gıdalarda bozulmaları önlemek ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmaları inaktive/inhibe etmek amacıyla uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik muhafaza tekniklerini öğretmek |
Ders İçeriği |
Gıda muhafaza yöntem ve teknikleri |
Ders Kaynakları |
Gıda Muhafaza, editörü: Yrd. Doç. Dr. Filiz Susuz Alanyalı, Anadolu Üniveristesi Yayını No: 1948. (http://www.bilgi.anadolu.edu.tr/eKitap/GKA104U.pdf) Gıda Teknolojisi, Sıdıka Bulduk, Detay Yayıncılık, 2010. Isıl Olmayan Gıda Muhafaza Yöntemleri, Taner Baysal.
Ders Notları |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 2 | 10 | 20 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 2 | 7 | 14 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 10 | 1 | 10 |
Final | Final | 10 | 1 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 96 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,76 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Gıda muhafaza yöntemlerinin tanımı ve sınıflandırılması | Ders Tartışmalı Ders |
2 | Isı işlemi uygulayarak gıdaların muhafazası | Ders Tartışmalı Ders |
3 | Konserve üretim teknolojisi | Ders Tartışmalı Ders |
4 | Gıdaların soğutulması ve soğukta muhafazası | Ders Tartışmalı Ders |
5 | Gıdaların dondurulması ve donmuş muhafazası | Ders Tartışmalı Ders |
6 | Kurutma teknolojisi | Ders Tartışmalı Ders |
7 | Işınlama teknolojisi | Ders Tartışmalı Ders |
8 | Ara Sınav | Ders Tartışmalı Ders |
9 | Kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası | Ders Tartışmalı Ders |
10 | Yüksek basınç uygulamaları | Ders Tartışmalı Ders |
11 | Modifiye atmosfer paketleme (MAP) tekniği | Ders Tartışmalı Ders |
12 | Kontrollü atmosfer paketleme (CAP) tekniği | Ders Tartışmalı Ders |
13 | Modern ambalajlama yöntemleri | Ders Tartışmalı Ders |
13 | Modern ambalajlama yöntemleri | Ders Tartışmalı Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Gıda muhafaza yöntemlerinin sınıflandırılmasını açıklar | Yazılı Sınav | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Gıdaların çeşitli ısıl işlem uygulamalarıyla muhafazasını açıklar | Yazılı Sınav | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Konserve teknolojisini açıklar | Yazılı Sınav | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Gıdaların soğutulması ve dondurulması yöntemlerini açıklar | Yazılı Sınav | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Gıda ambalajlama yöntemlerini açıklar | Yazılı Sınav | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Gıda muhafaza yöntemlerinin sınıflandırılmasını açıklar | 3 | 1 | 1 | 3 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 3 | - | - | - |
Gıdaların çeşitli ısıl işlem uygulamalarıyla muhafazasını açıklar | 3 | 1 | 1 | 3 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 3 | - | - | - |
Konserve teknolojisini açıklar | 3 | 1 | 1 | 3 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 3 | - | - | - |
Gıdaların soğutulması ve dondurulması yöntemlerini açıklar | 3 | 1 | 1 | 3 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 3 | - | - | - |
Gıda ambalajlama yöntemlerini açıklar | 3 | 1 | 1 | 3 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 3 | - | - | - |