Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Mutfak Planlaması | AŞÇ242 | 3 | 3 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | AŞÇILIK |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Yusuf ÇUHADAR |
Ders Veren | |
Amaç |
Bu dersin amacı, endüstriyel ve otel-restoran mutfaklarının mekan seçimi ve tasarımı, mutfağın fiziki olarak departmanlaştırılması, planlama ve planlamayı etkileyen faktörler ile fonksiyonel alanlar, ayrıca, mutfak için ekipman seçimi ve yerleşim gibi konuları öğretmektir. |
Ders İçeriği |
Mutfak ve mutfağın tarihi serüveni, mutfak önemi, kurulumu, konumu, fiziksel özellikleri gibi konuları içerir. |
Ders Kaynakları |
Öğretim Elemanı Ders Notları Yiyecek içecek Yönetimi
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2020 - 2021 2021 - 2022 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 3 | 14 | 42 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 6 | 1 | 6 |
Ara Sınav 2 | Ara Sınav 2 | 12 | 1 | 12 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 102 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Mutfak ve mutfağın tarihsel gelişimi | Ders |
2 | Mutfak yönetimi | Ders |
3 | Mutfak hizmetleri yönetiminde satın alma, teslim alma, depolama | Ders |
4 | Mutfak hizmetleri yönetiminde üretim | Ders |
5 | Mutfağın diğer bölümlerle ilişkisi | Ders |
6 | Mutfağın planlanması ve kurulumu | Ders |
7 | Mutfak türleri | Ders |
8 | Mutfağın konumu | Ders |
9 | Mutfağın fiziksel özellikleri | Ders |
10 | Mutfağın bölümleri ve çalışma alanları | Ders |
11 | Mutfak organizasyonu ve mutfak personeli görevleri | Ders |
12 | Mutfakta kullanılan ekipman ve araç gereçler | Ders |
13 | Mutfakta hijyen ve sanitasyon | Ders |
14 | Mutfakta sağlık ve güvenlik sistemleri | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Otel işletmelerinde mutfağın yeri ve önemini açıklamak. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Otel işletmeleride mutfak planlama,mutfağın konumu ve fiziksel özellikleri açıklamak. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Mutfağın ana bölümlerini açıklamak. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Otel işletme mutfaklarda kullanılan donanımları açıklamak. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Otel işletme mutfaklarınnın güvenliği konusunda bilgi sahibi olmak. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Otel işletmelerinde mutfağın yeri ve önemini açıklamak. | 2 | 1 | 0 | 1 | 0 | 5 | 0 | 0 | 1 | 0 | 0 | 0 | 1 | - | - | - |
Otel işletmeleride mutfak planlama,mutfağın konumu ve fiziksel özellikleri açıklamak. | 2 | 1 | 0 | 1 | 0 | 5 | 0 | 0 | 1 | 0 | 0 | 0 | 1 | - | - | - |
Mutfağın ana bölümlerini açıklamak. | 2 | 1 | 0 | 1 | 0 | 5 | 0 | 0 | 1 | 0 | 0 | 0 | 1 | - | - | - |
Otel işletme mutfaklarda kullanılan donanımları açıklamak. | 2 | 1 | 0 | 1 | 0 | 5 | 0 | 0 | 1 | 0 | 0 | 0 | 1 | - | - | - |
Otel işletme mutfaklarınnın güvenliği konusunda bilgi sahibi olmak. | 2 | 1 | 0 | 1 | 0 | 5 | 0 | 0 | 1 | 0 | 0 | 0 | 1 | - | - | - |