EN
  • Anasayfa
  • AŞÇ243 Yemek, Kültür ve Toplum (2024 - 2025 / 3. Yarıyıl)
  • EN
AŞÇ243 - Yemek, Kültür ve Toplum
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Yemek, Kültür ve Toplum AŞÇ243 3 3 + 0 4,0 Pdf
Birim Bölüm
AŞÇILIK
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Olgun ÇIRAK
Ders Veren Öğr. Gör. Olgun ÇIRAK
Amaç

Antik Çağ’dan günümüze yemek kültürünü, ilkel pişirim yöntemlerini, yemeğin tarihsel süreci ve günümüze etkilerinin yanında toplumsal, siyasi ve ekonomik gelişmelerin mutfak üzerinde yarattığı etkiler ele alınacaktır.

Ders İçeriği

İnsanoğlunun yemek ile ilişkisinin tarihsel değişimini ortaya koymak. Üretim süreçlerinden tüketim süreçlerine insanoğlunun gıda, besin, yemek, beslenme sistemine ait kültürel ve toplumsal boyutları vurgulayarak gündelik yemek yeme eylemine dair düşünmenin yeni yollarını çözümlemek.

Ders Kaynakları Bişirli, Hayati (2017). Yemek Sosyolojisi Yiyeceklere ve Mutfağa Sosyolojik Bakış. İstanbul: Phoenix Yayınevi. Akarçay, Erhan (2016). Beslencenin Sosyolojisi, İstanbul: Phoenix Yayınevi. Kitap Beardsworth, A., Keil, T. (2012). Yemek Sosyolojisi: Yemek ve Toplum Çalışmasına Davet, (Çev. Abdulbaki Dede), Ankara: Phoenix Yayınevi.
Ders Notları
Açıldığı Öğretim Yılı 2023-2024 2024 - 2025
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Ödev 1 10
Toplam 50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %50
Toplam %50
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %50
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması Grup Çalışması 5 2 10
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum Sözlü 6 1 6
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 2 10 20
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 10 1 10
Final Final 10 1 10
Toplam İş Yükü (Saat) 98
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 3,84
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Kültür Kavramı Ders Tartışmalı Ders
2 Yemek Kültürü ve Etkileyen Faktörler Ders Tartışmalı Ders
3 Coğrafya ve Yemek Kültürü Ders Tartışmalı Ders
4 Din ve Yemek Kültürü Ders Tartışmalı Ders
5 İklim ve Yemek Kültürü Ders Tartışmalı Ders
6 Tarım ve Yemek Kültürü Ders Tartışmalı Ders
7 Yemek Kültürünün Tarihi Ders Tartışmalı Ders
8 İlk Çağda Yemek Kültürü Ders Tartışmalı Ders
9 Orta Çağ'da Yemek Kültürü Ders Tartışmalı Ders
10 Modern Çağ'da Yemek Kültürü Ders Tartışmalı Ders
11 Gelecekte Yemek Kültürü Ders Tartışmalı Ders
12 Yemek Akımları Ders Tartışmalı Ders
13 Fast Food Ders Tartışmalı Ders
14 Slow Food Ders Tartışmalı Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Yemek kültürü kavramını açıklar Yazılı Sınav Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Yemek kültürünün gelişimini tartışır Yazılı Sınav Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Yemek akımlarını anlatır Yazılı Sınav Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
Yemek kültürü kavramını açıklar 2 2 2 2 2 2 1 1 1 4 2 2 2 - - -
Yemek kültürünün gelişimini tartışır 2 2 2 2 2 2 1 1 1 4 2 2 2 - - -
Yemek akımlarını anlatır 2 2 2 2 2 2 1 1 1 4 2 2 2 - - -