Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Fermente İçecekler | AŞÇ244 | 3 | 2 + 1 | 4,0 |
Birim Bölüm | AŞÇILIK |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Olgun ÇIRAK |
Ders Veren | Öğr. Gör. Olgun ÇIRAK |
Amaç |
Ders kapsamında içecek işletmelerinin tarihsel gelişimi, Türkiye’deki durumu ve içecek işletmelerinde fermente içecek üretim yönetimi süreçleri ve içecek sektöründe tedarik zinciri yönetimi öğretilmektedir. |
Ders İçeriği |
Fermantasyon teknolojisi ve fermente içecekler |
Ders Kaynakları |
Ders Notları
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Ödev 1 | 10 |
Toplam | 50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %50 |
Toplam | %50 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %50 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 2 | 10 | 20 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması | Beyin Fırtınası | 2 | 7 | 14 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 10 | 1 | 10 |
Final | Final | 10 | 1 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 96 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,76 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Giriş ve fermantasyon teknolojisi tanımı | Ders Tartışmalı Ders |
2 | Fermantasyon teknolojileri ve süreçler | Ders Tartışmalı Ders |
3 | Fermantasyon Türleri | Ders Tartışmalı Ders |
4 | Fermantasyon sürecinde mikrobiyal aktivite | Ders Tartışmalı Ders |
5 | Fermente Ürünlerinin Sağlık Üzerine Etkisi | Ders Tartışmalı Ders |
6 | Şarabın Tanımı, Türleri ve Tarihi | Ders Tartışmalı Ders |
7 | Şarap Üretim Süreci | Ders Tartışmalı Ders |
8 | Ara Sınav | Ders |
9 | Biranın Tanımı ve Tarihi | Ders Tartışmalı Ders |
10 | Bira Üretim Süreci | Ders Tartışmalı Ders |
11 | Kefir Üretim Süreci | Ders Tartışmalı Ders |
12 | Sirke Üretim Süreci | Ders Tartışmalı Ders |
13 | Turşu Üretim Süreci | Ders Tartışmalı Ders |
14 | Genel Değerlendirme | Ders Tartışmalı Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Fermantasyon hakkında bilgi sahibi olur | Yazılı Sınav | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Fermantasyon sürecini tanımlar | Yazılı Sınav | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Fermente içeceklerin hazırlanması hakkında bilgi sahibi olur. | Yazılı Sınav | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Fermantasyon hakkında bilgi sahibi olur | 2 | 1 | 3 | 3 | 3 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 2 | - | - | - |
Fermantasyon sürecini tanımlar | 2 | 1 | 3 | 3 | 3 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 2 | - | - | - |
Fermente içeceklerin hazırlanması hakkında bilgi sahibi olur. | 2 | 1 | 3 | 3 | 3 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 2 | - | - | - |