Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Çorba ve Sos Yapımı | AŞÇ246 | 3 | 2 + 2 | 4,0 |
Birim Bölüm | AŞÇILIK |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Burak ÇITAK |
Ders Veren | |
Amaç |
Bu dersin amacı öğrencilere çeşitli çorba ve sosların yapımını ile bu sosların nasıl ve hangi yemekler ile birlikte kullanılacağı öğretilmektir. |
Ders İçeriği |
Temel soslar, temel sos çeşitleri, çorbalar ve çeşitleri teorik bilgi ve uygulamalarını kapsamaktadır. |
Ders Kaynakları |
Yeğen, E. M. (2007). Soslar, Salatalar, Çorbalar Cilt:1. İnkılap Kitabevi
Demir A., Özcan Ö., Şahin, M. (2013). Sos Hazırlama ve Pişirme Teknikleri. Mutfak Kitap. |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Çorba yapımında kullanılan aromatik sıvılar. Stock'lar | Ders Laboratuar |
2 | Çorba çeşitleri | Ders Laboratuar |
3 | Uluslararası çorbalar ve özellikleri | Ders Laboratuar |
4 | Ulusal çorbalar | Ders Laboratuar |
5 | Ulusal çorbalar ve özellikleri | Ders Laboratuar |
6 | Çorba bağlama teknikleri | Ders Laboratuar |
7 | Sosların sınıflandırılması | Ders Laboratuar |
8 | Ara sınav. Soslar | Ders Laboratuar |
9 | Sosların hazırlanması | Ders Laboratuar |
10 | Sosları bağlama teknikleri | Ders Laboratuar |
11 | Türev soslar | Ders Laboratuar |
12 | Sosların muhafazası | Ders Laboratuar |
13 | Özel çorbalar | Ders Laboratuar |
14 | Soğuk çorbalar | Ders Laboratuar |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Aromatik sıvıların yapımını öğrenir | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Tartışmalı Ders Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
Temel çorbaları öğrenir. | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Tartışmalı Ders Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
Ulusal ve uluslararası çorbaları öğrenir. | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Tartışmalı Ders Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
Temel sosları öğrenirler | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Tartışmalı Ders Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
Çorbaların ve sosların muhafaza tekniklerini öğrenirler | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Tartışmalı Ders Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Aromatik sıvıların yapımını öğrenir | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Temel çorbaları öğrenir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Ulusal ve uluslararası çorbaları öğrenir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Temel sosları öğrenirler | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Çorbaların ve sosların muhafaza tekniklerini öğrenirler | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |