EN
  • Anasayfa
  • AŞÇ254 Yemek Kültürü ve Müzik (2024 - 2025 / 3. Yarıyıl)
  • EN
AŞÇ254 - Yemek Kültürü ve Müzik
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Yemek Kültürü ve Müzik AŞÇ254 3 3 + 0 4,0 Pdf
Birim Bölüm
AŞÇILIK
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze / Örgün / Türkçe
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Ebubekir YILMAZ
Ders Veren
Amaç

Bu dersin amacı yemeklerin kültürü ve kültürel bir olgu olarak müzik hakkında öğrencilerin belirli bir donanıma sahip olmasını ve yemek ile müzik arasında bir bağ kurmasını sağlamaktır.

Ders İçeriği

Yemek kültürü konusunda kullanılabilecek iletişim araçları, yemek teması, işitsel yemek teması, müzik ve yemek bağlantısı

Ders Kaynakları Andrew Edgar ve P. Sedgwick, Kültürel Kuramda Anahtar Kavramlar, Açılım Kitap, İst.,2007.
Mark Slobin ve J. T. Titon, ?Bir Müzik Dünyası Olarak Müzik Kültürü? (Çev. Okan M. Öztürk), Folklor/Edebiyat, 2007, C: 13, S: 49:225-238; 2.
Nicholas Cook, Müziğin Abcsi, Kabalcı Yay., İst., 1999; 3. Ayhan Erol, Müzik Üzerine Düşünmek, Bağlam Yayıncılık, İstanbul, 2009; 4.
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Temel kavramlar: müzik, kültür ve müzik kültürü Ders
2 Müzik ve kökenine ilişkin inanışlar Ders
3 Müziği öğrenmek-aktarmak: kültürel süreçler Ders
4 Müzik kültürü modeli: etkileme-icra-topluluk-bellek/geçmiş Ders
5 Müzik kültüründe başlıca bileşenler Ders
6 Müziğin sosyal organizasyonu: müzisyen, besteci, yorumcu, dinleyici ve diğerleri Ders
7 Müzik ve çeşitli konular: müzik tarihi, müziksel tarz, teori, repertuar ve analitik başlıklar Ders
8 Ara Sınav Ders
9 Müziğin maddi kültürü: çalgılar, elyazmaları ve basılı materyaller Ders
10 Müzikoloji, etnomüzikoloji, kültürel antropoloji, etnisite, etnosantrizm ve kültürel kodlar Ders
11 Halk müziği, sanat müziği, popüler müzik kavramları Ders
12 Bağlantılar: kimlik, toplumsal cinsiyet, dilbilim, anlam ve müzik Ders
13 Müzikte "yapı": ses ve zaman boyutları ve kavramlar Ders
14 Müziğin evrenselleri: ses ve zaman olarak müzik Ders
15 Final Sınavı Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Müziğin kültürel bir konu olduğunu anlar. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Kendine ait kavramları bulunduğunu, farklı kültürlerin farklı müziklere sahip olduklarını ve etnosantrizmin müzik kültürü alanında yeri olamayacağını öğrenir Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Müzik ve Yemek arasındaki bağıntıyı ortaya koyar. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Müziğin yeme duyusunu nasıl harekete geçirdiğini anlar. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Yemek türlerine göre müzik ayrımını yapar. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
Müziğin kültürel bir konu olduğunu anlar. - - - - - - - - - - - - - - - -
Kendine ait kavramları bulunduğunu, farklı kültürlerin farklı müziklere sahip olduklarını ve etnosantrizmin müzik kültürü alanında yeri olamayacağını öğrenir - - - - - - - - - - - - - - - -
Müzik ve Yemek arasındaki bağıntıyı ortaya koyar. - - - - - - - - - - - - - - - -
Müziğin yeme duyusunu nasıl harekete geçirdiğini anlar. - - - - - - - - - - - - - - - -
Yemek türlerine göre müzik ayrımını yapar. - - - - - - - - - - - - - - - -