Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Türk Tatlıları | AŞÇ261 | 3 | 3 + 1 | 4,0 |
Birim Bölüm | AŞÇILIK |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Örgün, yüz yüze, teorik ve uygulamalı |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Ebubekir YILMAZ |
Ders Veren | |
Amaç |
Türk mutfağında mevcut tatlıların sunum ve hazırlık aşamalarında kullanılan teknik ve ekipmanların öğretilmesi, geçmişten günümüze Türk tatlılarında meydana gelmiş değişim ve dönüşümlerin öğretilmesi ile farklı malzemeler ve yöntemler ile hazırlanan Türk tatlılarının uygulamalarının gerçekleştirilmesidir. |
Ders İçeriği |
Tarihsel süreç boyunca Türk mutfağı içinde yer alan tatlıların uygulama ve teori yönünden ele alınması, farklı hammaddeler ve teknikler ile hazırlanan tatlıların uygulama yöntemi ile öğrenilmesi. |
Ders Kaynakları |
1. Işın, P. M. (2019). Gülbeşeker, Türk Tatlıları Tarihi (3. Basım), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
2. Fahriye, H. (2019). Tatlı Ustası (Tatlıcıbaşı), Cinius Yayınları, İstanbul. 3. Şavkay, T. (2000). Tatlı Kitap, Türk ve Dünya Tatlıları, Şekerbank Yayınları, İstanbul. 3. Şavkay, T. (2000). Tatlı Kitap, Türk ve Dünya Tatlıları, Şekerbank Yayınları, İstanbul. |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Geçmişten günümüze Türk tatlıları | Ders |
2 | Sütlü tatlılar | Ders |
2 | Sütlü tatlılar | Ders |
2 | Sütlü tatlılar | Ders |
5 | Şerbetli tatlılar | Ders |
5 | Şerbetli tatlılar | Ders |
5 | Şerbetli tatlılar | Ders |
8 | Ara Sınav | Ders |
8 | Helvalar | Ders |
8 | Helvalar | Ders |
8 | Helvalar | Ders |
11 | Nişastalı Tatlılar | Ders |
11 | Nişastalı Tatlılar | Ders |
13 | Muhallebiler | Ders |
14 | Lokum, Şerbet ve Dondurmalar | Ders |
14 | Lokum, Şerbet ve Dondurmalar | Ders |
16 | Final sınavı | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Türk mutfağında mevcut tatlıların hazırlanması hakkında bilgi sahibi olur, | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Geçmişten günümüze Türk tatlılarında meydana gelen değişimler hakkında bilgi sahibi olur, | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Tatlı hazırlarken kullanılan farklı malzeme ve teknikler hakkında bilgi sahibi olur. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Türk mutfağında mevcut tatlıların hazırlanması hakkında bilgi sahibi olur, | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Geçmişten günümüze Türk tatlılarında meydana gelen değişimler hakkında bilgi sahibi olur, | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Tatlı hazırlarken kullanılan farklı malzeme ve teknikler hakkında bilgi sahibi olur. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |