Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Temel Mikrobiyoloji | GKA101 | 1 | 3 + 1 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Eren YURTDAŞ Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN |
Ders Veren | Doç. Dr. Alper Kürşat DEMİRKAYA Öğr. Gör. Eren YURTDAŞ |
Amaç |
Temel mikrobiyolojik kavramlar, bakteri, küf ve mayalar, algler, protozoonlar ile virüslerin yapıları, mikroorganizmaların metabolizması, gelişme karakteristikleri, temel mikrobiyolojik analizler, mikroorganizmaların sayımı, izolasyon ve identifikasyonu konularında öğrencilere bilgi kazandırılması. |
Ders İçeriği |
Mikrobiyolojinin tarihi ve kapsamı, mikroorganizmaların yaşamımızdaki rolü, adlandırılması ve sınıflandırılması, prokaryotik ve ökaryotik hücrelerin yapısı, bakteriler, mayalar, küfler, algler, protozoonlar, virüsler, riketsiyalar ve klamidyalar, bu mikroorganizmaların gelişimini etkileyen faktörler, mikrobiyal metabolizma, mikrobiyal genetik konuları ile temel mikrobiyolojik analizler. |
Ders Kaynakları |
Özçelik, S. Genel Mikrobiyoloji. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 1998
Güven, S. Demirel Zorba, N.N. Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu. Nobel Yayıncılık. 8. Baskı, 2021. |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 30 |
Uygulama 1 | 20 |
Toplam | 50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %50 |
Toplam | %50 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %50 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 4 | 14 | 56 |
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması | Laboratuar | 1 | 14 | 14 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması | Grup Çalışması | 15 | 1 | 15 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 10 | 1 | 10 |
Final | Final | 20 | 1 | 20 |
Ödev 1 | Ödev 1 | 10 | 1 | 10 |
Kısa Sınav 1 | Kısa Sınav 1 | 1 | 4 | 4 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 129 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 5,06 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Mikrobiyolojinin tanımı, kapsamı ve tarihçesi, mikroorganizmaların hayatımızdaki rolü, laboratuvarların genel tanıtımı ve uyulması gereken kurallar | Ders Laboratuar |
2 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirilmesi, mikroorganizmaların hücre yapıları, laboratuvarda kullanılan malzeme ve cihazların tanıtılması, aseptik koşullarda çalışma | Ders Laboratuar |
3 | Bakterilerin genel özellikleri, morfolojik özellikleri ve sitolojileri (hücre yapıları), preparat hazırlama ve mikroskop kullanımı | Ders Grup Çalışması Laboratuar |
4 | Bakterilerin sınıflandırılması, çoğalması ve gelişim eğrisi | Ders |
5 | Arkeler ve siyanobakteriler, bakterilerin morfolojilerini incelemek için kullanılan boyama metotları, basit boyama | Ders Laboratuar |
6 | Ökaryotik mikroorganizmalar, fungusların genel özellikleri, mayaların hücre yapısı ve çoğalması | Ders |
7 | Küflerin hücre yapısı ve çoğalması | Ders Grup Çalışması |
8 | Boyama metotları, gram boyama | Gösterim Grup Çalışması Laboratuar |
9 | Protozoonlar ile alglerin hücre yapıları ve çoğalmaları | Ders |
10 | Virüslerin genel özellikleri, sınıflandırılması ve çoğalması | Ders |
11 | Riketsiya ve klamidyalar, mikroorganizmaların geliştirilmesinde kullanılan besiyeri çeşitleri, besiyeri bileşimine giren maddeler ve besiyeri hazırlanması | Ders Laboratuar |
12 | Mikroorganizma ekim yöntemleri, mikroorganizma sayımı ve biyokimyasal testler | Grup Çalışması Laboratuar |
13 | Mikroorganizmaların gelişimini etkileyen faktörler, mikroorganizmaların beslenme ve gelişimi | Ders Tartışmalı Ders |
14 | Mikrobiyal metabolizma | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Mikroorganizmaların isimlendirilmesi ve sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olma | Yazılı Sınav Ödev / Proje | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Doğada bulunan mikroorganizmalar ve hücre yapıları hakkında bilgi sahibi olma | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Ders Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
Mikroorganizmaların üreme tipleri ve metabolizmaları hakkında bilgi sahibi olma | Yazılı Sınav Ödev / Proje | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Temel mikrobiyolojik analizleri yapabilme (aseptik teknikle çalışma, preparat hazırlama, boyama yöntemleri, mikroorganizma geliştirilmesi ve sayımı) | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Ders Grup Çalışması Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Mikroorganizmaların isimlendirilmesi ve sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olma | 5 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 5 | - | ||||||
Doğada bulunan mikroorganizmalar ve hücre yapıları hakkında bilgi sahibi olma | 5 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 5 | - | ||||||
Mikroorganizmaların üreme tipleri ve metabolizmaları hakkında bilgi sahibi olma | 5 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 5 | - | ||||||
Temel mikrobiyolojik analizleri yapabilme (aseptik teknikle çalışma, preparat hazırlama, boyama yöntemleri, mikroorganizma geliştirilmesi ve sayımı) | 5 | 5 | 3 | 4 | 5 | 4 | 3 | 3 | 3 | 5 | - |