Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıda Biyokimyası | GKA103 | 1 | 3 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN |
Ders Veren | Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN |
Amaç |
Gıda bileşenleri hakkında bilgi sahibi olmak ve gıdaların üretimi sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal değişimler ile gıda üretimi arasındaki ilişkileri aydınlatmak. Gıdanın yapısı, gıdayı oluşturan besin öğeleri ve bunların nitel ve nicel bileşimleri ile oluşum hazırlama, üretim ve muhafaza sırasındaki durum ve değişimlerini ortaya koymak. Gıdaların oluşumu ve değişimi sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal tepkimeleri anlatarak gıdaların yapı ve özelliklerini öğrenmelerini sağlamaktır. |
Ders İçeriği |
Gıdalarda makro ve mikro yapıtaşlarının kimyası, reaksiyonları ve bu bileşenlerde meydana gelebilecek değişikliklerin gıda üzerindeki etkileri. Su, karbonhidratlar, proteinler, lipitler, vitaminler ve enzimlerin yapı ve özellikleri ayrıntılı olarak anlatılmaktadır. Mikro bileşenler olan pigmentler, tat ve koku maddeleri hakkında bilgi verilecektir. |
Ders Kaynakları |
Biochemistry of Foods, Eskin MNA, Academic Press, Inc. California, 2 Nd Ed., 1990.
Food Biochemistry, Alais C, Linden G, Ed.: Morton I, Whitehead A, 1st Ed., 1991.
Saldamlı İ. 1998. Gıda Kimyası. H.Ü. Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Hacettepe Üniversitesi Yayınları
Gözükara, M., Biyokimya, İnönü Üniversitesi, Biyokimya Anabilim Dalı- Ankara-1989
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 2024 - 2025 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Toplam | 40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %60 |
Toplam | %60 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 6 | 3 | 18 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 15 | 1 | 15 |
Final | Final | 20 | 1 | 20 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 95 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,73 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri | Ders |
2 | Su aktivitesi ve sorpsiyon izotermleri | Ders |
3 | Karbonhidratların özellikleri ve reaksiyonları | Ders |
4 | Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları | Ders |
5 | Nişastanın jelatinizasyonu, retrogradasyonu ve modifikasyonu | Ders |
6 | Yağ asitleri; isimlendirme, sınıflandırma, doymuş, doymamış, çok doymamış yağ asitlerinin yapı ve özellikleri | Ders |
7 | Lipitlerin kimyasal özellikleri; hidroliz ve esterleşme tepkimeleri | Ders |
8 | Ara sınav | Ders |
9 | Çift bağlarda meydana gelen tepkimeler; hidrojenasyon ve halojen katılması tepkimeleri | Ders |
10 | Proteinlerin yapısı ve özellikleri | Ders |
11 | Enzimlerin yapısı, sınıflandırılmaları ve özellikleri | Ders |
12 | Gıda sanayinde kullanılan enzim grupları | Ders |
13 | Enzimatik esmerleşme reaksiyonları | Ders |
14 | Vitamin, mineral ve doğal renk maddeleri | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Gıdalarda bulunan bileşenlerin kimyasal yapısını bilir. Karbonhidratlar gıdaların özelliklerini değiştirmek amacıyla kullanabilir. Polisakkaritlerin yapısını ve gıda endüstrisinde kullanım alanlarını bilir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Vitamin, protein, lipit ve enzimlerin verdikleri kimyasal tepkimeler ile ilgili bilgi edinir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Gıdaların üretimi sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal değişimleri bilir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Gıdalarda meydana gelen olumlu ya da olumsuz bu değişimlerin kontrolünü bilir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Gıdalarda bulunan bileşenlerin kimyasal yapısını bilir. Karbonhidratlar gıdaların özelliklerini değiştirmek amacıyla kullanabilir. Polisakkaritlerin yapısını ve gıda endüstrisinde kullanım alanlarını bilir. | 3 | 4 | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 5 | 3 | - |
Vitamin, protein, lipit ve enzimlerin verdikleri kimyasal tepkimeler ile ilgili bilgi edinir. | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 2 | - | 4 | 4 | - |
Gıdaların üretimi sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal değişimleri bilir. | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 3 | 3 | - |
Gıdalarda meydana gelen olumlu ya da olumsuz bu değişimlerin kontrolünü bilir. | 4 | 5 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 5 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | - |