Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıda Kalite Kontrolü Esasları | GKA102 | 2 | 3 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze eğitim |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Mesut KAPLAN |
Ders Veren | |
Amaç |
Kalite, kalite kontrol tanımlarıyla küreselleşen dünyada kalite ve kalite kontrol anlayışında meydana gelen değişiklikler ve bu değişiklikleri bünyesinde toplayan toplam kalite yönetimi ile ilgili prensipleri kazandırmak; standart ve standardizasyon ile standardın üretim ve hizmet sektöründeki önemi, kalite yönetim sistemleri hakkında bilgilendirmek. |
Ders İçeriği |
Gıda kalite özellikleri, gıda güvenliğinin kalitedeki rolü, sektöründeki önemi ve kalite yönetim sistemleri hakkında bilgilendirmek. |
Ders Kaynakları |
Altuğ Onogur, T., Elmacı, Y., Demirağ K. Gıda Kalite Sağlama. Sidas Medya, 2011
Orhan Küçük, “Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri”, Seçkin Kitabevi Muharrem TUNA - İlkay GÜLER "Kalite Yönetim Sistemleri" , Detay Yayıncılık |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Kalite ile ilgili kavramlar | Ders |
2 | Standart ve Standardizasyon | Ders |
3 | Gıda kalitesine etki eden unsurlar | Ders |
4 | Standardın üretim ve hizmet sektöründe önemi | Ders |
5 | Toplam kalite yönetimi ve temel kavramları | Ders |
6 | Toplam kalite yönetimine ilişkin temel kavramların toplam kalite yönetimi içerisindeki yeri ve önemi | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
7 | Toplam kalite yönetiminin uygulama süreci | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
8 | İstatistiksel Kalite Kontrol | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
9 | İstatiksel Süreç Kontrolü | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
10 | Kalite iyileştirme araç ve teknikleri | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
11 | Kalite güvence sistemleri ve ISO 9001 kalite güvence standartları | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
11 | Kalite güvence sistemleri ve ISO 9001 kalite güvence standartları | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
13 | Toplam kalite yönetimi ve Türkiye uygulamaları | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
14 | Çevre standartları | Ders Sınıf Dışı Çalışma |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Gıdalarda kalite unsurlarının bilinmesi | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Gıdaların kalitesini etkileyen faktörlerin öğrenilmesi ve gıdalarda kalite sağlama | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Gıda kalite yönetim sistemlerinin öğrenilip gıda endüstrisine uyarlanması | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
İstatistiksel kalite kontrol yöntemlerinin uygulanabilmesi | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Gıdalarda kalite unsurlarının bilinmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Gıdaların kalitesini etkileyen faktörlerin öğrenilmesi ve gıdalarda kalite sağlama | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Gıda kalite yönetim sistemlerinin öğrenilip gıda endüstrisine uyarlanması | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
İstatistiksel kalite kontrol yöntemlerinin uygulanabilmesi | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |