Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Gıda Mikrobiyolojisi | GKA104 | 2 | 3 + 1 | 4,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Eren YURTDAŞ |
Ders Veren | |
Amaç |
Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler ve gıdaların mikrobiyal kalitesi ve gıdalarda mikroorganizmaların kontrolü konularında öğrenciye bilgi kazandırılması. |
Ders İçeriği |
Gıdalarda indikatör, saprofit ve patojen mikroorganizmalar, et ve et ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, süt ve süt ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, konserve gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar, meyve-sebze ve meyve-sebze ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, gıda muhafaza ilkeleri. Gıda mikrobiyolojisi laboratuvarı temel kurallar ve malzemelerin tanıtılması, besiyerleri hakkında bilgi, sterilizasyon, ekim metotları ve gıdaların mikrobiyolojik analizleri. |
Ders Kaynakları |
Ünlütürk, A. ve Turantaş, F. (2003). Gıda Mikrobiyolojisi. 3. bs. İzmir: Ege Üniversitesi
Halkman A.K. Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları (2005) Başak Matbaacılık, Ankara. Ray B. ve Bhunia, A. (2016). Temel Gıda Mikrobiyolojisi. 5. bs. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık (Çeviri Editörü: Prof. Dr. Dilek Heperkan) Erkmen, O. (2021). Gıda Mikrobiyolojisi. 6. bs. Efil Yayınevi, Ankara. |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 4 | 14 | 56 |
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması | Laboratuar | 1 | 14 | 14 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması | Grup Çalışması | 8 | 1 | 8 |
Ödev 1 | Ödev 1 | 8 | 1 | 8 |
Final | Final | 10 | 1 | 10 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 8 | 1 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 104 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,08 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların kaynakları, gıdalarda mikroorganizma gelişimine etki eden faktörler | Ders Beyin Fırtınası Gösterim |
2 | İndikatör mikroorganizmalar | Ders Beyin Fırtınası Gösterim |
3 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar: aktif ve pasif gıda enfeksiyonları | Ders Gösterim |
4 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar: gıda intoksikasyonları | Ders Gösterim |
5 | Laboratuvar ortamında, aseptik koşullarda gıdalardan örnek alma ve ekim yöntemleri | Grup Çalışması Laboratuar |
6 | Süt ve ürünlerinde bozulmalar ve muhafaza yöntemleri | Ders Beyin Fırtınası |
7 | Et ve ürünlerinde bozulmalar ve muhafaza yöntemleri | Ders Beyin Fırtınası |
8 | Gıdalarda toplam aerofilik-mezofilik bakteri sayımı | Ders Grup Çalışması Laboratuar |
9 | Meyve-sebze ve konserve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar ve muhafaza yöntemleri | Ders Tartışmalı Ders |
10 | Kontaminasyonun önlenmesi (asepsis) ve mikroorganizmaların uzaklaştırılması | Ders Tartışmalı Ders |
11 | Mikrobiyal gelişmenin engellenmesi (inhibisyon) için kullanılan yöntemler | Ders Tartışmalı Ders |
12 | Gıdalarda toplam maya-küf sayımı | Ders Grup Çalışması Laboratuar |
13 | Mikroorganizmaların öldürülmesi ve uygulanan yöntemler | Ders Küçük Grup Tartışması |
14 | Gıdalarda EMS yöntemi ile koliform bakteri tayini | Ders Grup Çalışması Laboratuar |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Temel kavramlar, gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olma. | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Ders Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
Gıda enfeksiyonları ve intoksikasyonları hakkında bilgi sahibi olma. | Yazılı Sınav Ödev / Proje | Ders Küçük Grup Tartışması | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar. | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Ders Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
Gıda muhafazası, gıdalarda mikrobiyolojisi analizleri hakkında bilgi sahibi olma. | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Ders Grup Çalışması Laboratuar | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Temel kavramlar, gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olma. | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - | - | - | - | - | 5 | - | 5 |
Gıda enfeksiyonları ve intoksikasyonları hakkında bilgi sahibi olma. | 3 | 3 | 3 | 3 | - | - | - | - | - | - | 5 | 5 | - | - | - |
Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar. | 5 | - | - | 3 | - | - | 5 | 5 | 5 | 5 | - | - | - | - | - |
Gıda muhafazası, gıdalarda mikrobiyolojisi analizleri hakkında bilgi sahibi olma. | - | - | - | - | - | - | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - | - | 5 | 5 |