Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Meyve-Sebze Teknolojisi ve Kalite Kontrolü | GKA108 | 2 | 2 + 1 | 4,0 |
Birim Bölüm | GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Ebru GÜNEY FUNDA |
Ders Veren | |
Amaç |
Meyve ve sebze bileşimlerini öğrenerek meyve-sebze temelli gıda ürün teknolojileri hakkında bilgi sahibi olmak. Taze meyve-sebze, meyve suyu ve salça, konserve, reçel-marmelat, turşu ve sirkeye ilişkin temel kalite kontrol analizlerini uygulama ve sonuçları yorumlayabilme becerisi kazandırma. |
Ders İçeriği |
Meyve ve sebze ürünleri. Taze meyve-sebzelerde analizler, meyve suyu, salça, reçel ve konservelerde duyusal, fiziksel ve kimyasal analizler. |
Ders Kaynakları |
Prof.Dr.Sıdıka Bulduk, Gıda Teknolojisi, 4. Baskı, Detay Yayıncılık, 2017
Cemeroğlu, B.S., Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1, 7. Baskı, 2018 Cemeroğlu, B.S., Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 2, Bizim Grup Basımevi, 2016 Hecer, C., Ulusoy, B. Gıda Analizleri, Dora Yayıncılık, 2015. |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 3 | 5 | 15 |
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması | Laboratuar | 3 | 11 | 33 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 6 | 1 | 6 |
Final | Final | 6 | 1 | 6 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 102 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Meyve ve sebzelerin kompozisyonu, meyve-sebzelere uygulanan ön işlemler | Ders |
2 | Taze meyve-sebzelerde görsel analizler; ham-kusurlu meyve, kabuk-içi bozuklukları | Ders Tartışmalı Ders |
3 | Meyve-sebzelerde enzimler ve enzimatik reaksiyonlar, askorbik asit tayini | Ders Grup Çalışması Laboratuar |
4 | Taze meyve-sebzelerde su aktivitesi, briks ve şeker analizi | Ders Grup Çalışması Laboratuar |
5 | Taze meyve-sebzelerde pestisit ve nitrit analizi | Ders Grup Çalışması Laboratuar |
6 | Meyve suyu üretimi ve meyve suyunda suda çözünür katı madde (briks) analizi | Ders Grup Çalışması Laboratuar |
7 | Meyve suyunda pH ve titre edilebilir toplam asitlik tayini, durultma analizleri | Ders Grup Çalışması Laboratuar |
8 | Reçel ve marmelat üretimi | Ders Grup Çalışması Laboratuar |
9 | Reçel-marmelatta görülebilen hata ve kusurlar sineresis, kristalizasyon, meyve ayrılması, fiziksel ve kimyasal analizler | Ders Grup Çalışması Laboratuar |
10 | Kurutulmuş ve dondurulmuş meyve-sebze ürünlerinde fiziksel ve kimyasal analizler | Ders Grup Çalışması Laboratuar |
11 | Konserve üretim teknolojisi | Ders |
12 | Konservelerde fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler | Ders Grup Çalışması Laboratuar |
13 | Salça üretimi ve briks analizi | Ders Grup Çalışması Laboratuar |
14 | Salçada pH, toplam asitlik | Ders Grup Çalışması Laboratuar |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Meyve ve sebze bileşimlerini, kalitesine etki eden faktörleri öğrenip, ürün teknolojileri hakkında bilgi sahibi olacaktır. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Standartlara uygun olarak taze meyve sebzelerde duyusal, kimyasal analizleri yapabilecektir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Standartlara uygun olarak meyve sularında duyusal, fiziksel ve kimyasal analizleri yapabilecektir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Reçel ve salça analizlerini yapabilecektir. | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Meyve ve sebze bileşimlerini, kalitesine etki eden faktörleri öğrenip, ürün teknolojileri hakkında bilgi sahibi olacaktır. | 4 | 4 | - | - | - | - | - | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 3 | - |
Standartlara uygun olarak taze meyve sebzelerde duyusal, kimyasal analizleri yapabilecektir. | 4 | 3 | - | - | - | - | - | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | - | - |
Standartlara uygun olarak meyve sularında duyusal, fiziksel ve kimyasal analizleri yapabilecektir. | 4 | - | - | - | - | - | - | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 4 | - | - |
Reçel ve salça analizlerini yapabilecektir. | 3 | - | - | - | - | - | - | 4 | 5 | 3 | 3 | 2 | 2 | - | - |