EN
  • Anasayfa
  • GKA108 Meyve-Sebze Teknolojisi ve Kalite Kontrolü (2024 - 2025 / 2. Yarıyıl)
  • EN
GKA108 - Meyve-Sebze Teknolojisi ve Kalite Kontrolü
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Meyve-Sebze Teknolojisi ve Kalite Kontrolü GKA108 2 2 + 1 4,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Ebru GÜNEY FUNDA
Ders Veren
Amaç

Meyve ve sebze bileşimlerini öğrenerek meyve-sebze temelli gıda ürün teknolojileri hakkında bilgi sahibi olmak. Taze meyve-sebze, meyve suyu ve salça, konserve, reçel-marmelat, turşu ve sirkeye ilişkin temel kalite kontrol analizlerini uygulama ve sonuçları yorumlayabilme becerisi kazandırma.

Ders İçeriği

Meyve ve sebze ürünleri. Taze meyve-sebzelerde analizler, meyve suyu, salça, reçel ve konservelerde duyusal, fiziksel ve kimyasal analizler.

Ders Kaynakları Prof.Dr.Sıdıka Bulduk, Gıda Teknolojisi, 4. Baskı, Detay Yayıncılık, 2017
Cemeroğlu, B.S., Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1, 7. Baskı, 2018
Cemeroğlu, B.S., Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 2, Bizim Grup Basımevi, 2016
Hecer, C., Ulusoy, B. Gıda Analizleri, Dora Yayıncılık, 2015.
Açıldığı Öğretim Yılı 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 3 5 15
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması Laboratuar 3 11 33
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 6 1 6
Final Final 6 1 6
Toplam İş Yükü (Saat) 102
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 4
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Meyve ve sebzelerin kompozisyonu, meyve-sebzelere uygulanan ön işlemler Ders
2 Taze meyve-sebzelerde görsel analizler; ham-kusurlu meyve, kabuk-içi bozuklukları Ders Tartışmalı Ders
3 Meyve-sebzelerde enzimler ve enzimatik reaksiyonlar, askorbik asit tayini Ders Grup Çalışması Laboratuar
4 Taze meyve-sebzelerde su aktivitesi, briks ve şeker analizi Ders Grup Çalışması Laboratuar
5 Taze meyve-sebzelerde pestisit ve nitrit analizi Ders Grup Çalışması Laboratuar
6 Meyve suyu üretimi ve meyve suyunda suda çözünür katı madde (briks) analizi Ders Grup Çalışması Laboratuar
7 Meyve suyunda pH ve titre edilebilir toplam asitlik tayini, durultma analizleri Ders Grup Çalışması Laboratuar
8 Reçel ve marmelat üretimi Ders Grup Çalışması Laboratuar
9 Reçel-marmelatta görülebilen hata ve kusurlar sineresis, kristalizasyon, meyve ayrılması, fiziksel ve kimyasal analizler Ders Grup Çalışması Laboratuar
10 Kurutulmuş ve dondurulmuş meyve-sebze ürünlerinde fiziksel ve kimyasal analizler Ders Grup Çalışması Laboratuar
11 Konserve üretim teknolojisi Ders
12 Konservelerde fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler Ders Grup Çalışması Laboratuar
13 Salça üretimi ve briks analizi Ders Grup Çalışması Laboratuar
14 Salçada pH, toplam asitlik Ders Grup Çalışması Laboratuar
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Meyve ve sebze bileşimlerini, kalitesine etki eden faktörleri öğrenip, ürün teknolojileri hakkında bilgi sahibi olacaktır. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Standartlara uygun olarak taze meyve sebzelerde duyusal, kimyasal analizleri yapabilecektir. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Standartlara uygun olarak meyve sularında duyusal, fiziksel ve kimyasal analizleri yapabilecektir. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Reçel ve salça analizlerini yapabilecektir. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Meyve ve sebze bileşimlerini, kalitesine etki eden faktörleri öğrenip, ürün teknolojileri hakkında bilgi sahibi olacaktır. 4 4 - - - - - 4 5 5 5 4 4 3 -
Standartlara uygun olarak taze meyve sebzelerde duyusal, kimyasal analizleri yapabilecektir. 4 3 - - - - - 5 5 4 5 5 4 - -
Standartlara uygun olarak meyve sularında duyusal, fiziksel ve kimyasal analizleri yapabilecektir. 4 - - - - - - 4 5 5 4 3 4 - -
Reçel ve salça analizlerini yapabilecektir. 3 - - - - - - 4 5 3 3 2 2 - -